«Πράσινο» αποκούμπι στους δήμους ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση γυροφέρνουν στο 5% ακόμη και σε περιοχές που στις εθνικές εκλογές σάρωσε και του έδωσαν αέρα νίκης τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Μόνο που όσοι έδωσαν τότε την κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά προέκυψαν εκ μεταγραφής από το ΠΑΣΟΚ. Κι όπως γνωρίζουν οι «εγκέφαλοι» της Κουμουνδούρου, αν δεν αποκτήσεις ρίζες στις τοπικές κοινωνίες, όπως ανέβηκες έτσι θα γκρεμιστείς.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, παρά το γεγονός ότι έπεσε σε μονοψήφια ποσοστά στις εθνικές εκλογές, εξακολουθεί να είναι η πρώτη δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κι εδώ είναι το παράδοξο. Οι πολίτες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προτιμούν δήμαρχο προερχόμενο από τα παλιά κόμματα.

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές, όπως λένε οι γνωρίζοντες την τοπική αυτοδιοίκηση, οι στηριζόμενοι από την Κουμουνδούρου θα κυμανθούν σε επίπεδα του 5% και φυσικά με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο θα αποτελούν μία αμελητέα ποσότητα, η οποία θα διαμαρτύρεται στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίζονται από τις δημοτικές αρχές ως γραφικοί.

Έτσι με τον «Κλεισθένη» ο Πάνος Σκουρλέτης προσπαθεί με την καθιέρωση της απλής αναλογικής να υπάρχει αναρχία στη διοίκηση των δήμων, οπότε οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε θέση να παίξουν κάποιο ρόλο. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν πως θα καταφέρουν να διατηρήσουν τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επερχόμενη ήττα στις εθνικές εκλογές και να μπορέσουν να παραμείνουν ένα κυβερνητικό κόμμα.

Αυτό το σχέδιο που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μέσω του «Κλεισθένη», μάλλον δεν θα σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη κι εάν διεξαχθούν οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική, είναι βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα στείλει τον νόμο Σκουρλέτη στα σκουπίδια, οπότε και το σχέδιο θα πάει περίπατο. Απλά εάν προλάβουν να γίνουν οι εκλογές των ΟΤΑ το 2019 με απλή αναλογική, θα ταλαιπωρηθούν οι δημότες για πέντε χρόνια, καθώς οι δήμαρχοι θα έχουν δεμένα τα χέρια και όλοι μαζί θα σιχτιρίζουν τον νυν υπουργό Εσωτερικών και τον ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σοβαρές επιφυλάξεις με τον «Κλεισθένη» και απλά ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία για το κομματικό καλό και σιωπούν.

Άλλη πρόταση

Ήδη στον κ. Τσίπρα υπάρχουν πολλοί που του εισηγούνται να κάνει στροφή προς το κέντρο, προκειμένου να μην επιτρέψει στο Κίνημα Αλλαγής να μεγαλώσει. Μάλιστα εκπρόσωποι των τριών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των προεδρικών, της Πλατφόρμας 2010 και των ΠΑΣΟΚογενών, έχουν έτοιμη πρόταση για να αντιμετωπιστεί ο πονοκέφαλος των δημοτικών εκλογών.

Η πρόταση αυτή είναι να στηριχθούν ψηφοδέλτια εκτός ΣΥΡΙΖΑ και πιο σωστά υποψήφιοι που προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής κι έχουν μεγάλες πιθανότητες νίκης. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα καρπωθούν μέρος της επιτυχίας του νικητή και δεν θα επιτρέψουν στο Κίνημα Αλλαγής να προσμετρά τους δήμαρχους και τους περιφερειάρχες μόνο στο ενεργητικό του. Και εάν φυσικά οι επιλογές δεν καταφέρουν να κερδίσουν, τότε θα φορτώνουν την ήττα στο πρόσωπο του επιλεγόμενου, κάτι που είχε κάνει με επιτυχία στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ κόντρα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο το 1998 με την επιλογή της Μαρίας Δαμανάκη. Τότε, όπως ενθυμούνται όλοι, ο Κώστας Λαλιώτης είχε επικοινωνήσει το «νικάμε εμείς, χάνει η Μαρία». Και βέβαια αυτή η νίκη του Αβραμόπουλου δεν στοίχησε στο ΠΑΣΟΚ.

Ήδη έχουν ενημερωθεί στη Χαριλάου Τρικούπη για τις πλαγιοκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και λαμβάνουν τα μέτρα τους. «Έχουν γνώση οι φύλακες», λένε από το Κίνημα Αλλαγής, που με τον πρώην δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη, ως επικεφαλής του τομέα τοπικής αυτοδιοίκησης, στοχεύουν σε πρωταθλητισμό.  Εξάλλου οι περισσότεροι εκ των περιφερειαρχών και δημάρχων που έχουν δεχθεί κρούση από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ενημερώσει το Κίνημα Αλλαγής για να λάβουν οδηγίες.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) είναι βέβαιο ότι θα κατέλθει ως υποψήφιος εκ νέου με πολλές πιθανότητες νίκης ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα διαφωνεί με τη στήριξη στον Κατσιφάρα. Κι όμως, από την Κουμουνδούρου έχουν λάβει διαφορετική απόφαση, κάτι που φρόντισε να επικοινωνήσει και ο βουλευτής Αχαΐας, Κώστας Σπαρτινός, σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας με τον Απόστολο Κατσιφάρα, όσον αφορά τις επόμενες περιφερειακές εκλογές».

Το ίδιο ισχύει και για την Κρήτη, όπου μάλιστα υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις στους κόλπους της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, όπου έχουν ακουστεί απειλές για παραιτήσεις, καθώς υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με την ενδεχόμενη στήριξη του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Από την πλευρά των αυτοδιοικητικών, μία ενδεχόμενη στήριξη δεν τους ενοχλεί καθόλου, καθώς αυξάνει τους ψηφοφόρους και το ενδεχόμενο να εκλεγούν, ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή του Αρναουτάκη να κερδίσουν ακόμη πιο άνετα.  Αυτό βέβαια δεν θα ισχύσει σε όλους τους δήμους και σε όλες τις περιφέρειες.

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, δεν προτίθεται να στηρίξει –τουλάχιστον προς το παρόν– κανένα στέλεχος που θα προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουναντίον, όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του Κώστα Ασκούνη, το πιθανότερο σενάριο είναι τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης να επιστρέψουμε στα παλιά με κόντρες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. «Και τότε θα δούμε πόσα απίδια χωράει ο σάκος», λένε με νόημα από τη Χαριλάου Τρικούπη.

 

Διαβάστε επίσης