Πρέσπες, 5,5 χρόνια μετά: Η συμφωνία των… ηττών

Το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας αποφάσισε να παρατείνει την ισχύ των διπλωμάτων οδήγησης που έχουν... ξεχάσει το συμφωνημένο όνομα και αναγράφουν νέτο-σκέτο το όνομα «Μακεδονία»

Στο Βελιγράδι βρέθηκε ως γνωστόν πριν από μερικά 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μπορεί το κυρίως «πιάτο» των συζητήσεών του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να ήταν η οικονομία και η αμοιβαία επιθυμία των δύο ηγετών να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να θυμίσει στον συνομιλητή του ότι η Αθήνα παραμένει σταθερός υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας.

Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πιο… πληθυντικά στο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. είναι στρατηγικός στόχος». Επειδή, όμως, η ζωή αρέσκεται να κάνει… πλάκες, οι δηλώσεις Μητσοτάκη συνέπεσαν με μία είδηση που ήρθε από τα Σκόπια, σύμφωνα με την οποία στο κοινοβούλιο της χώρας υπερψηφίστηκε μία τροπολογία που παρατείνει την ισχύ των υφιστάμενων διπλωμάτων οδήγησης στη Βόρεια Μακεδονία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Όποιος αναρωτηθεί γιατί αυτό ενδιαφέρει την Ελλάδα, στη συγκεκριμένη είδηση ο… διαβολάκος κρύβεται στη «λεπτομέρεια» ότι για τους υπόλοιπους 10 και κάτι μήνες στα εν λόγω διπλώματα θα φιγουράρει νέτο-σκέτο το όνομα «Μακεδονία» χωρίς το «Βόρεια».

Για όσους το λησμονούν αξίζει να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τους όρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι και την 12η Φεβρουαρίου 2024 –δηλαδή σε διάστημα πέντε ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας στις 12/2/2019– τα Σκόπια θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να αντικαταστήσουν όλα τα παλιά επίσημα έγγραφά τους για εσωτερική και διεθνή χρήση (βλ. άδειες πάσης φύσεως, διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης κ.ά.) με καινούργια, στα οποία θα αναγράφεται το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και όχι το σκέτο «Μακεδονία».

Το γεγονός ότι για την μη ανταπόκρισή τους στα υπεσχημένα τα Σκόπια επικαλούνται την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής κι όχι π.χ. ότι ξεκίνησαν τη διαδικασία αρκετά αργοπορημένα (σ.σ. τον Ιούλιο του 2021), δεν αναιρεί ότι είμαστε θεατές του έργου μίας εξόφθαλμης παραβίασης της συμφωνίας των ηττών που «φόρεσε καπέλο» στη χώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ, μπαϊράκι σήκωσε το Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα της Β. Μακεδονίας με τον βουλευτή του Μπελγιάν Ιλιάζ να απαιτεί την έκδοση διαβατηρίων στην τουρκική γλώσσα, ενώ και το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE βάλλει κατά του προέδρου της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, υποστηρίζοντας ότι τα Σκόπια θα έπρεπε να έχουν καταγγείλει την Ελλάδα και την Ε.Ε. για παραβάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών (σ.σ. λένε ότι έχει ανοιχτεί μόνο το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών συνομιλιών).

Ενώ έχει διανυθεί τόσος πολύς ιστορικός χρόνος με τη μία ή την άλλη αφορμή γίνεται ορατό πόσο εθνικά επιζήμιος ήταν ο συμβιβασμός που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2018 στο ορεινό χωριό Ψαράδες της Φλώρινας. Στην περίπτωση, δε, αυτή η εθνική ήττα δεν μπορεί να προσπεραστεί ελαφρά τη καρδία με τη θυμοσοφία του «στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα». Διότι όπως είχε προβλέψει ο Αντώνης Σαμαράς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έδωσε μόνο το όνομα, αλλά και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια, φαλκιδεύοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς και δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον αλλά και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Να τες τώρα οι «προστριβές» για τις οποίες προειδοποιούσε –όπως και για τόσα άλλα– ο πρώην πρωθυπουργός, τις οποίες όμως η ελληνική διπλωματία έχει βρει το «κόλπο» να τις αντιμετωπίζει: κάνει ότι δεν τις ακούει και θεωρεί ότι έτσι δεν υπάρχουν κιόλας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα