«Προπονητική, το επάγγελμα του μέλλοντος»

Να αγκαλιάσει την Προπονητική σπουδάζοντας πάνω σε αυτήν, στην πλέον εξειδικευμένη σχολή, προτρέπει την ελληνική νεολαία ο Διευθυντής Αθλητικού Τομέα & Επικοινωνίας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ, Αντώνης Γλύκας.

Ο παλαίμαχος άσος, που έχει συνδέσει το όνομά του με τον Ολυμπιακό, εξήγησε στην «Α» τους λόγους για τους οποίους η Προπονητική είναι το επάγγελμα του μέλλοντος και στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα ονόματα που διδάσκουν στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ, από τα οποία οι νυν και μελλοντικοί σπουδαστές θα μυηθούν στα μυστικά του Αθλητισμού.

 Σε μια εποχή που λόγω κρίσης κυριαρχούν οι οικονομικές επιστήμες, γιατί ένας νέος άνθρωπος να σπουδάσει Προπονητική;

«Γιατί αγαπάει τον Αθλητισμό. Αυτό είναι το πρώτο και βασικό. Αλλά και γιατί η Ελλάδα έχει μπει ήδη για πολλά αθλήματα σ’ έναν δρόμο πρωταθλητισμού, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και άρα όσο περνάει ο καιρός θα δημιουργούνται όλο και περισσότερες ανάγκες –και άρα επαγγελματικές ευκαιρίες– για προπονητές με επιστημονική, σύγχρονη κατάρτιση. Είναι ο προπονητής ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος όσο ο Ελληνικός Αθλητισμός θα ανοίγει τα φτερά του».

Πώς ερμηνεύετε εσείς αυτή την καλή συγκυρία για σπουδές στην Προπονητική, σε εποχή που το κράτος δεν μπορεί ή δεν θέλει να στηρίξει οικονομικά τον Αθλητισμό, και Αθλητικές Ομοσπονδίες και ομάδες έχουν μείνει μόνες τους να αγωνίζονται για μια καλή διεθνή παρουσία;

«Η έλλειψη οικονομικής υποστήριξης από το κράτος αντικαθίσταται με το πάθος και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων αθλητών αλλά και των ξένων που αγωνίζονται στην Ελλάδα.

»Όσα συμβαίνουν σήμερα με τον Ελληνικό Αθλητισμό είναι μοναδικά και εξαιρετικά.

»Στο ποδόσφαιρο η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στις υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη των Ευρωπαϊκών Ομάδων με συμμετοχή φέτος τριών ομάδων (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ) στο Champion League και Europa League.

»Στο μπάσκετ η Εθνική Ομάδα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ ανήκουν στους super stars των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.

»Στο Βόλεϊ  οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά φιλέ.

»Στον στίβο πρόσφατα η Ελλάδα κατέκτησε χρυσά και αργυρά μετάλλια στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες.

»Στην κολύμβηση και γενικά στον υγρό στίβο οι Εθνικές ομάδες αλλά και ομάδες συλλόγων θριαμβεύουν στο εξωτερικό. Ο 20χρονος Τσιτσιπάς και η 22χρονη Σάκκαρη ανήκουν πια στους μεγάλους σταρς των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών κορτς.

»Ο ακατανίκητος παγκόσμιος γυμναστής Λευτέρης Πετρούνιας μετά την εποχή Μελισσανίδη, Μάρδα κ.ά., έχει κάνει τη Γυμναστική ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στη χώρα μας. Για αυτά τα Εθνικά σπορ προετοιμάζουμε τους προπονητές της επόμενης μέρας, με καταξιωμένους καθηγητές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ, που διδάσκουν τις πλέον σύγχρονες και εξελιγμένες μεθόδους προπονητικής, ώστε οι σπουδαστές της Σχολής να αποκτήσουν προπονητική κατάρτιση επιστημονικού επιπέδου».

Ποιο είναι περίπου το πρόγραμμα των μαθημάτων στη Σχολή Προπονητικής του ΙΕΚ ΑΛΦΑ;

«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το θεωρητικό και το πρακτικό. Το θεωρητικό, τα μαθήματά του δηλαδή, διδάσκονται στις υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ (Πατησίων 31). Περιλαμβάνουν τη θεωρητική κατάρτιση των σπουδαστών επάνω στα πιο μοντέρνα και τελευταίου τύπου συστήματα αγώνων, για επίθεση και άμυνα, τις τελευταίες τεχνικές κυρίως για τα ατομικά αθλήματα (κολύμβηση, στίβος, τένις, γυμναστική), στοιχεία ψυχολογίας, διαχείρισης ομάδων όπου διαφορετικοί χαρακτήρες και πρέπει να συνεργαστούν.

»Διδάσκονται επίσης οι κανόνες για κάθε αγώνισμα χωριστά, ο ρόλος των Ομοσπονδιών, των Ελληνικών και Διεθνών θεσμών για κάθε άθλημα κ.ά.

»Στο πρακτικό μέρος των μαθημάτων, όλα γίνονται εκτός αιθουσών. Προπονητής γίνεσαι στο γήπεδο και όχι μέσα σε μία κλειστή αίθουσα. Αυτό λένε και πιστεύουν μεγάλοι προπονητές, όπως ο Μουρίνιο και ο Φέργκιουσον, όπως ο Γιαννάκης στο μπάσκετ κ.ά.

»Τα ΙΕΚ ΑΛΦΑ συνεργάζονται με πολλούς Συλλόγους και Δήμους που διαθέτουν ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους άθλησης, ώστε δύο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στους χώρους αυτούς οι σπουδαστές προπονητικής, με τη συνοδεία των καθηγητών τους.

»Στο γήπεδο του Άγιαξ στον Ταύρο, στο γήπεδο και στον στίβο του Πανιωνίου, στο κλειστό γήπεδο Μοσχάτου – Ταύρου και σε πολλούς άλλους αθλητικούς χώρους της Αττικής. Οι σπουδαστές της Προπονητικής μαθαίνουν εντελώς μοντέρνα συστήματα αγώνων, παρακολουθούν προπονήσεις μεγάλων ομάδων, χρησιμοποιούν όργανα και εγκαταστάσεις σε πισίνες και σε γυμναστήρια, παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ μεταξύ τους με παράλληλες οδηγίες και συστάσεις των καθηγητών τους ή επαγγελματικών προπονητών.

»Αυτή η πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΛΦΑ σε ανοιχτούς και κλειστούς αθλητικούς χώρους, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, τους βοηθούν και στην εξοικείωσή τους στους επαγγελματικούς χώρους που θα εργαστούν μελλοντικά αλλά και να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες νέων προπονητικών μεθόδων».

Εκτός των μαθημάτων στις αίθουσες ή στα γήπεδα, γίνονται και σχετικά σεμινάρια στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ με την παρουσία και ομιλία σημαντικών ανθρώπων του Ελληνικού Αθλητισμού;

«Μία φορά την εβδομάδα γίνονται δωρεάν σεμινάρια με προσκεκλημένους ομιλητές κορυφαία ονόματα του Ελληνικού Αθλητισμού, όπως Ολυμπιονίκες, Πρωταθλητές Ευρώπης 2004, Διεθνείς Ποδοσφαιριστές και Καλαθοσφαιριστές, που μεταφέρουν τις τεράστιες εμπειρίες τους που απέκτησαν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

»Μέχρι σήμερα έχουν περάσει από το ΙΕΚ ΑΛΦΑ για να κάνουν σεμινάρια για το άθλημά τους, ο καθένας ξεχωριστά, 60 κορυφαίοι Έλληνες Προπονητές, αθλητές, Ποδοσφαιριστές, Καλαθοσφαιριστές, Γυμναστές κ.λπ., όπως:

»Οι Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά, Δημοσθένης Ταμπάκος, Στέλιος Μυγιάκης, Άρης Γρηγοριάδης.

»Οι διεθνείς μπασκετμπολίστες και προπονητές καλαθοσφαίρισης Παναγιώτης Φασούλας, Δήμος Ντικούδης, Νίκος Παππάς, Περικλής Δαρκοφίκης, Ηλίας Ζούρος, Κίμωνας Κοκορόγιαννης.

»Οι Πρωταθλητές Ευρώπης 2004 Θοδωρής Ζαγοράκης, Γιώργος Καραγκούνης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Γκούμας.

»Οι Διεθνείς Ποδοσφαιριστές και Προπονητές Αντώνης Αντωνιάδης, Πέτρος Μίχος, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Παναγιώτης Κελεσίδης, Γιώτης Τσαλουχίδης, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Νίκος Βαμβακούλας, Αντώνης Τζανετόπουλος, Άκης Μάντζιος, Νίκος Αλέφαντος, Νίκος Σαργκάνης, Βασίλης Βούζας, Ντανιέλ Μπατίστα, Αριέλ Ιμπαγάσα, Τάσος Θέος, Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, Στέλιος Σαραφείδης, Χρήστος Μουρίκης, Μιχάλης Μουρίκης, Μιχάλης Γεροθόδωρος, Βασίλης Μαστρακούλης, Πέτρος Ξανθόπουλος, Γιώργος Βαϊτσης, Τάκης Παντελής, Θεόφιλος Καρασαββίδης, Νίκος Γραμμένος, Μανώλης Καπίρης, Παναγιώτης Ιατρούδης, Δημήτρης Τερεζόπουλος.

»Οι Πρωταθλητές Ελλάδος 2016-2017, Κυπελλούχοι Ελλάδος 2017-2018 και Πρωταθλητές Ελλάδος 2017-2018 στο Handball, Αλέξης Αλβανός, Κώστας Τσιλιμπάρης, Χαράλαμπος Προδρομίδης.

»Η αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, κορυφαία σκόρερ όλων των εποχών με την Εθνική Ελλάδος Γυναικών και Πρωταθλήτρια Ελλάδος 2017-2018 με τον Ολυμπιακό, Εβίνα Μάλτση.

»Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου.

»Οι καταξιωμένοι Φυσικοθεραπευτές Γιάννης Μητροφάνης, Γιώργος Κιρλικίτσης, Νίκος Σακκούλης.

»Η Γενική Γραμματέας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Σ.Φ.Π., Χριστίνα Τσιλιγκίρη.

»Ο Προπονητής Ακαδημιών του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, Σπύρος Μπιτσάκης.

»Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας, Δρ Ξενοφών Ρούσσης και άλλοι.

»Τα σεμινάρια αυτά δεν εξαντλούνται σε μονολόγους των κορυφαίων στα αθλήματα, αλλά γίνεται και διάλογος μεταξύ σπουδαστών και των σημαντικών προσωπικοτήτων που καλούνται στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ για τα σεμινάρια. Οι σπουδαστές μπορούν να τους υποβάλλουν ερωτήσεις για το άθλημα που ενδιαφέρονται, να εκφράσουν απορίες κ.λπ.».

Πόσο χρόνο διαρκεί η φοίτηση στη Σχολή Προπονητικής του ΙΕΚ ΑΛΦΑ;

«Η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια, που χωρίζονται σε τέσσερα εκπαιδευτικά εξάμηνα. Στο διάστημα αυτό οι σπουδαστές στις σύγχρονες και ανακαινισμένες αίθουσες διδασκαλίας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ, με τη βοήθεια των επιλεγμένων με ιδιαίτερη προσοχή καθηγητών τους και με τη χρήση των τελειότερων οπτικοακουστικών μέσων διδασκαλίας, με παρουσίαση αγώνων σε μεγάλες οθόνες και ανάλυσής τους από επιστήμονες, μαθαίνουν τα μυστικά του προπονητικού επαγγέλματος».

Η στενή σας σχέση σαν Όμιλος ΞΥΝΗ με τον Ολυμπιακό (έχετε και κοινή ομάδα Χάντμπολ) τι ιδιαίτερο προσφέρει στους σπουδαστές της Προπονητικής;

«Με τον Ολυμπιακό υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση του Ομίλου ΞΥΝΗ, καθώς η ομάδα Χάντμπολ Ολυμπιακού – Ομίλου Ξυνή είναι και φέτος Πρωταθλήτρια Ελλάδας ανοίγοντας μετά τον δρόμο για συνεργασίες σε πολλούς τομείς. Οι σπουδαστές Προπονητικής του ΙΕΚ ΑΛΦΑ μπορούν να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις παρακολούθησης προπόνησης και αγώνες της ομάδας Χάντμπολ και όχι μόνο. Να μετάσχουν σε εκδηλώσεις του Ολυμπιακού. Να παρακολουθήσουν αθλητικά σεμινάρια που οργανώνει ο Ολυμπιακός και πολλά άλλα.

»Αυτή η συνεργασία ΙΕΚ ΑΛΦΑ και Ολυμπιακού αποτελεί για τους σπουδαστές Προπονητικής ένα ιδιαίτερο προσόν για τη μελλοντική καριέρα τους.

»Και παράλληλα με όλα αυτά:

»Για 1η φορά στην Ελλάδα, το ΙΕΚ ΑΛΦΑ συστήνει Επιστημονική Επιτροπή Αθλητικών Δημοσιογράφων, με στόχο την αναβάθμιση των σπουδών Αθλητικής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και φυσικά την υψηλά ποιοτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των νέων που θα επιλέξουν αυτόν τον Σεπτέμβριο να ακολουθήσουν την ειδικότητα «Αθλητικός Δημοσιογράφος».

»Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ, λοιπόν, συγκέντρωσε για τους νέους σπουδαστές του στην Αθλητική Δημοσιογραφία, 7 κορυφαίους Αθλητικογράφους με εξειδίκευση σε 7 αντίστοιχα δημοφιλή αθλήματα :

»Έλενα Μπουζαλά (τένις),

»Νίκος Τσώνης (στίβος),

»Τάκης Ευσταθίου (μπάσκετ),

»Μάνος Σταραμόπουλος (ποδόσφαιρο),

»Στέφανος Λεμονίδης (βόλεϊ),

»Παναγιώτης Λιακόπουλος (κολύμβηση/πόλο),

»Κώστας Χατζηδημητρίου (χάντμπολ).

»Επιπλέον, στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ οι σπουδαστές Αθλητικής Δημοσιογραφίας έχουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα να παρακολουθούν δωρεάν:

»Σεμινάρια Masterclass, εξειδίκευσης στα αθλητικά επαγγέλματα, από ειδήμονες και «αστέρια» του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του handball, του στίβου, από κορυφαίους αθλητικογράφους, κ.λπ.

»Όλα τα παιχνίδια με τον νταμπλούχο – Πρωταθλητή και Κυπελλούχο Ελλάδος 2018 στο HandballΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΟΜΙΛΟ ΞΥΝΗ, με μεγάλο χορηγό της ομάδας το ΙΕΚ ΑΛΦΑ, και να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση παίρνοντας συνεντεύξεις από τους παίκτες.

»Όλους τους αγώνες –φιλανθρωπικού και μη χαρακτήρα– της ποδοσφαιρικής ομάδας που διαθέτει το ΙΕΚ ΑΛΦΑ, η οποία απαρτίζεται από σπουδαστές του ΙΕΚ, οι οποίοι εξάλλου, αγωνίζονται σε πολύ γνωστές ομάδες – Ολυμπιακός, Απόλλων Σμύρνης, Ατρόμητος, Άγιαξ Ταύρου, Άτταλος Ν. Φιλαδέλφειας, Τριγλία Ραφήνας, ΑΟΝΑ Μελισσίων, κ.ά.

»Τέλος, το ΙΕΚ ΑΛΦΑ συστήνει Επιτροπή Διεθνών Προπονητών, με στόχο πάντα την υψηλά ποιοτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των νέων που θα επιλέξουν αυτόν τον Σεπτέμβριο να ακολουθήσουν σπουδές ΑθλητισμούΠροπονητική, Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα του Αθλητισμού – αλλά και συναφείς με τον Αθλητισμό ειδικότητες, όπως: Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Αθλητική Δημοσιογραφία ή Διαιτολογία.

»Και επειδή Προπονητική δεν σημαίνει μόνο ποδόσφαιρο, το ΙΕΚ ΑΛΦΑ συγκέντρωσε τους κορυφαίους από 7 αθλήματα +1 από τον χώρο του Fitness:

»Ντανιέλ Μπατίστα – ποδόσφαιρο (βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής),

»Γιάννης Παραγυιός – μπάσκετ (βετεράνος διεθνής μπασκετμπολίστας και προπονητής),

»Σωτήρης Δρίκος – βόλεϊ (επί σειρά ετών παίκτης της Εθνικής και προπονητής),

»Παναγιώτης Ιατρούδης – χάντμπολ (προπονητής, κάτοχος 6 Πρωταθλημάτων Ελλάδος Α1’ Ανδρών),

»Τάσος Παπαναστασίου – κολύμβηση/πόλο (Ολυμπιονίκης και Διευθυντής ΑΝΟΓ Γλυφάδας),

»Στέλλα Νικολαΐδου – στίβος (αρχιπροπονήτρια στίβου του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ),

»Άκης Τρικεριώτης – τένις (προπονητής και καθηγητής),

»Πάρης Πέτρουfitness (προπονητής και καθηγητής)».

 

Αναγνωρισμένο

πτυχίο εντός και

εκτός Ελλάδας

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα των αποφοίτων του ΙΕΚ ΑΛΦΑ είναι πως με το αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος πτυχίο που παίρνουν, μπορούν να εργαστούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

«Φυσικά και το πτυχίο της Προπονητικής του ΙΕΚ ΑΛΦΑ –όπως όλα τα πτυχία σπουδών που παρέχει το ΙΕΚ ΑΛΦΑ σε όλες του τις επαγγελματικές σχολές– είναι αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Κράτος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας» υποστηρίζει ο Αντώνης Γλύκας και συνεχίζει: «Με το πτυχίο που παίρνουν μπορούν σαν προπονητές να αναλάβουν ποδοσφαιρικές ομάδες, ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ, κολύμβησης, γυμναστικής, αθλητές στίβου και τένις και γυμναστική με βάρη. Μπορούν να βρουν εργασία ως βοηθοί κοντά σε ειδικούς επαγγελματίες προπονητές, σε σχολεία, Δήμους κ.λπ.

Το πτυχίο Προπονητικής που παρέχει το ΙΕΚ ΑΛΦΑ ανοίγει στους νέους ανθρώπους την πόρτα του μεγάλου και υπέροχου κόσμου της Προπονητικής και αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την εξέλιξη ενός νέου σε γήπεδα και στίβους σαν επαγγελματίας προπονητής».

Ειδίκευση

σε 8 σπορ

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ θα έχουν σύμφωνα με τον Αντώνη Γλύκα τη δυνατότητα να ειδικευθούν στην προπονητική των δημοφιλέστερων σπορ που κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του ενδιαφέροντος του φίλαθλου κοινού.

Όπως, άλλωστε, αναφέρει: «Μας ενδιαφέρει και προσφέρουμε ειδική και όχι γενική εκπαίδευση για όλα τα αθλήματα.

Έχουμε επιλέξει οκτώ αθλήματα για σπουδές στην Προπονητική, για να υπάρχει η σωστή και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των σπουδαστών μας. Και γιατί στα αθλήματα αυτά υπάρχει μία άνθιση το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, γεγονός που στέλνει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους και τους οδηγεί να ασχοληθούν με σπουδές Προπονητικής για τα πληρέστερα αθλήματα για τα οποία καθημερινά εκπαιδεύονται οι σπουδαστές είτε με θεωρητικά μαθήματα (εντός αίθουσας διδασκαλίας), είτε με πρακτική εξάσκηση (σε γήπεδα, στίβους, γυμναστήρια, κ.λπ.), είναι: Το Ποδόσφαιρο – Το Μπάσκετ – Το Βόλεϊ – Ο Στίβος – Η Κολύμβηση – Το τένις – Η Γυμναστική με Βάρη – Η Ελεύθερη Γυμναστική.

Είναι προφανές ότι τα αθλήματα αυτά φέρνουν μεγάλες επιτυχίες στη χώρα μας και συνεχώς κατακτούν όλο και περισσότερο έδαφος στο ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινωνίας, δημιουργώντας νέες ανάγκες κάλυψης κενών θέσεων στον προπονητικό τομέα.

Αυτό το κενό προπονητών, εκπαιδευμένων στις σύγχρονες προπονητικές μεθόδους θέλει να καλύψουν τα ΙΕΚ ΑΛΦΑ με τους απόφοιτους της Σχολής Προπονητών, ώστε να βγαίνουν με πολλά προσόντα στην αγορά εργασίας.

Η συγκυρία είναι μοναδική για να σπουδάσει ένας απόφοιτος του Λυκείου, Προπονητική».

Διαβάστε επίσης