Πρόστιμα και φυλάκιση ετοιμάζει η Αυστρία – Υποχρεωτικός εμβολιασμός εν όψει

Η Αυστρία προετοιμάζει το νομικό πλαίσιο προκειμένου να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού για το σύνολο του πληθυσμού της

Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης, έπειτα από μια σειρά μέτρων με στόχο να τιθασεύσει το νέο τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τελευταίο το lockdown σε ανεμβολίαστους, ανακοίνωσε σήμερα πως οδηγείται σε γενικευμένη καραντίνα για τις επόμενες 20 ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ήδη η κυβέρνηση συνασπισμού Πρασίνων και Συντηρητικών στην Αυστρία προετοιμάζει το νομικό υπόβαθρο προκειμένου να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό, με μοναδική εξαίρεση άτομα που έχουν ιατρικούς λόγους να μην εμβολιαστούν.

Η απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Φλεβάρη, χωρίς να έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο το όριο ηλικίας από το οποίο και πάνω θα πρέπει κάθε πολίτης στην Αυστρία να κάνει το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι αρνητές του εμβολίου θα αντιμετωπίζουν διοικητικά πρόστιμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να επιβάλλεται και ποινή φυλάκισης στο ενδεχόμενο ο πολίτης να αδυνατεί να πληρώσει την ποινή του.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα η συναίνεση σε αυτή τη χώρα ήταν ότι δεν θέλουμε εντολή εμβολιασμού», δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ μετά από συνάντηση με τους αρχηγούς των κρατιδίων της Δημοκρατίας των Άλπεων. «Παρά τους μήνες πειθούς, δεν καταφέραμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιαστούν» συνέχισε.

Μπορεί η εντατικοποίηση των ελέγχων και η υποχρέωση πιστοποιητικού εμβολιασμού σχεδόν για το σύνολο των δραστηριοτήτων στην Αυστρία να έχει επιφέρει βελτίωση, ωστόσο «δεν έχει πείσει αρκετά», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ, ο οποίος ανέλαβε καγκελάριος τον περασμένο μήνα μετά την αποχώρηση του Σεμπάστιαν Κουρτς. «Δεν θέλουμε ένα πέμπτο κύμα, δεν θέλουμε ένα έκτο ή ένα έβδομο κύμα» συνέχισε.

Η Αυστρία αντιμετωπίζει το ισχυρότερο κύμα του κορωνοϊού, με τις αρχές να αναφέρουν την Παρασκευή 990 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες σε διάστημα επτά ημερών. Την Παρασκευή κατέγραψε άλλες 15.809 νέες μολύνσεις.

Η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στη δυτική Ευρώπη, με το 66% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα