Πρώτη κατοικία και ρευστότητα επί τάπητος

Η οικονομία, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν και αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την αποτελεσματικότερη διαχείριση και μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις επιπτώσεις της τεχνολογίας και του εντεινόμενου ανταγωνισμού στο χρηματοπιστωτικό χώρο, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αρκετούς τομείς, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΕΕΤ.

Συμφωνήθηκε ότι αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της οικονομίας, και των ρυθμών ανάπτυξης προς όφελος των πελατών.

Τι είπε ο Μητσοτάκης

“Είναι απόλυτη προτεραιότητα της Ν.Δ. η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας”. Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σήμερα το πρωί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία κρίσιμη για τη χώρα και την οικονομία της συγκυρία, επεσήμανε στους τραπεζίτες ότι κεντρικός του στόχος, όταν θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση, είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, η ανάκτηση της πιστοληπτικής της ικανότητα και η συστηματική και ασφαλής πρόσβαση στις αγορές. “Πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλά για αυτό χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και το συμμάζεμα του κράτους, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εστιάζοντας στα σημαντικά προβλήματα που συνδέονται ευθέως με τις τράπεζες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας παράλληλα συγκεκριμένα μέτρα για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εξαίρεσή τους από τις ευεργετικές διατάξεις που έχει ήδη προτείνει η οδός Πειραιώς. Παράλληλα, ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που, όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν έπραξε απολύτως τίποτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη σημαντικής μείωσης τους, μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποδειχθούν επωφελείς για τους δανειολήπτες, και όχι επιζήμιες και για τους καταθέτες και τους φορολογούμενους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΕΤ. Ο κ. Μητσοτάκης  συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, τον τομεάρχη Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον διευθυντή του Γραφείου του, Στέλιο Πέτσα, ενώ εκ μέρους της ΕΕΤ συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Νικόλαος Καραμούζης, οι Αντιπρόεδροι, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Εκτελεστικές Διοικήσεις των Τραπεζών.

Ο Σταϊκούρας για τα ληξιπρόθεσμα

Στο μεταξύ ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε με δήλωσή του στις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας, λοιπόν, ανέφερε: «Υπουργός Εργασίας, 20.03.2018: “Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι για εκκαθάριση σχεδόν όλου του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Αύγουστο του 2018”. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, 19.03.2018: “Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης εξόφληση του υπολοίπου των 2,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος, μέχρι τον Αύγουστο του 2018”.

Το 2018 τελείωσε και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου παραμένουν υψηλές, στα 2,6 δισ. ευρώ, σταθερές τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα, μάλιστα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2018. Αλλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να υφίστανται.

Είναι και αυτό άλλη μία “επιτυχία” της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και έρχεται να προστεθεί στην αδυναμία απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, την σημαντική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που ακόμη υφίστανται και την αδυναμία πιστωτικής επέκτασης μέσω του τραπεζικού συστήματος.

“Η οικονομία είναι το ατού μου”, δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας. Δεν θέλουμε να ξέρουμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν ήταν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα