Πυρετώδεις προετοιμασίες στο ΠΑΣΟΚ: Ανασχηματισμό και ευρωψηφοδέλτιο ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης

O κ. Ανδρουλάκης θέλει να κάνει μια τονωτική "ένεση" στο κόμμα, το οποίο δημοσκοπικά δείχνει καθηλωμενο, παρά την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο κρίσιμο στοίχημα των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει να διευθετήσει μια σειρά από εκκρεμότητες ώστε να δώσει ένα boost στο κόμμα, το οποίο δημοσκοπικά δείχνει καθηλωμενο, παρά την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού και της επαναδιάταξης δυνάμεων, στο μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ένας «εσωτερικός ανασχηματισμός» -είτε για λόγους ανάγκης, είτε για λόγους πολιτικής τακτικής. Πιθανολογείται δε ότι αυτός ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύτερος σε θέσεις-κλειδιά και θα γίνει συνολικά, όχι μεμονωμένα.

Προτεραιότητα έχει η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Από την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμενεται να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό με στοχο να το κλείσει ως τις αρχές Μαρτίου. Πλην των Ανδρέα Σπυρόπουλου, Νίκου Παπανδρέου και Φίλιππου Σαχινίδη, που θεωρούνται δεδομένο ότι θα συμπεριληφθούν, οι συζητήσεις συνεχίζονται. Φαίνεται ότι προβληματίζονται οι Γιάννης Μανιάτης, Βασίλης Σκουντής, Ελένη Χρονοπούλου, ενώ φέρονται να έχουν απορρίψει σχετικές προτάσεις τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι. Δεν αποκλείεται μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης να επιστρατεύσει «λαμπερά πουλαίν» του, όπως οι βουλευτές Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής να συνδράμουν στην προσπάθεια με στόχο το ΠΑΣΟΚ να καταστεί σε πανεθνική κάλπη αξιωματική αντιπολίτευση.

Φαίνεται ότι το θέμα Λιακούλη έχει λήξει καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει διατεθειμένος να την αντικαταστήσει. Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επέλεξε – όπως και άλλοι δέκα βουλευτές – την αποχή από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και μπορεί μεν ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ως εκ της θέσεώς της η κα Λιακούλη λέγεται από ορισμένους ότι θα έπρεπε να πειθαρχήσει στην κεντρική γραμμή της ηγεσίας. Άλλωστε, την πρώτη τροχιοδεικτική βολή έριξε η βουλευτής Δυτ. Αθήνας Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία τόνισε ότι δεν μπορεί πλέον να «δίνει γραμμή» η κυρία Λιακούλη στα επόμενα νομοσχέδια.

Ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να είναι σε αυτή την κατεύθυνση, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως φάνηκε -κατά πληροφορίες – και από την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί της. Ως εκ τούτου για την ώρα μάλλον καίγονται και τα ονόματα πιθανών αντικαταστατών της στη θέση του γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια μόνο 3 είναι οι έμπειροι που θα μπορούσαν να σήκωναν το βάρος ενός άκρως απαιτητικού ρόλου -και αυτοί δεν είναι βέβαιο ότι θα ήθελαν: Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Μιλένα Αποστολάκη.

Μια ακόμη εκκρεμότητα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η αντικατάσταση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Μια θέση με απαιτήσεις, για την οποία δεν υπάρχουν στον ορίζοντα και πολλοί που να πληρούν τα κριτήρια του «σταχανοβίτη» με άριστη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος, όπως ήταν ο Α. Σπυρόπουλος. Γίνονται βολιδοσκοπήσεις, όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιος θα τον διαδεχθεί. Δεν είναι λίγοι όσοι παρατηρούν ότι την σχετική εμπειρία διαθέτει ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος έχει διατελέσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν. Όπως αναφέρουν γνωρίζοντες, οι σχέσεις του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που είχαν διαταραχθεί, είναι σε φάση αποκατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται το επόμενο διάστημα να συγκληθούν τα όργανα του (Κεντρική Επιτροπή και Πολιτικό Συμβούλιο) ώστε να σηματοδοτηθεί με πανηγυρικό τρόπο και η έναρξη της πορείας προς τις ευρωπαϊκές κάλπες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα