Πυρηνικά: Αισιόδοξη η Τεχεράνη για άρση των αμερικανικών κυρώσεων

«Υπάρχει ακόμα δρόμος», λέει το Βερολίνο

Το Ιράν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να άρουν όλες τις κυρώσεις για το πετρέλαιο και τη ναυτιλία του Ιράν, αν και η Γερμανία προειδοποίησε ότι παραμένουν σημαντικά ζητήματα στις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των διεθνών δυνάμεων για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Οι ιρανικές επισημάνσεις, από τον αρχηγό του απερχόμενου Προέδρου Χασάν Ρουχάνι, επαναλαμβάνουν προηγούμενους ισχυρισμούς αξιωματούχων στο στρατόπεδο Ρουχανί ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στις συνομιλίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Απρίλιο στη Βιέννη.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν την Κυριακή για ένα διάλειμμα, δύο ημέρες αφότου το Ιράν διεξήγαγε προεδρικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε ο σκληροπυρηνικός Έμπραϊμ Ραΐσι, ο αρχηγός δικαστικών αρχών που βρίσκεται σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ρουχάνι τον Αύγουστο.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία για την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών, πετρελαϊκών και ναυτιλιακών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ», ανέφερε ο επιτελάρχης του Ρουχανί, Μαχμούντ Φατζί στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως και οι άλλοι διαπραγματευτές της Δύσης και του Ιράν που δήλωσαν ότι οι συνομιλίες απέχουν από την ολοκλήρωση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τεχεράνη και οι δυνάμεις πρέπει ακόμη να ξεπεράσουν σημαντικά εμπόδια.

«Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα σημεία τριβής», δήλωσε ο κ. Μάας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο κ. Μάας είπε ότι μια συμφωνία ήταν δυνατή ακόμη και μετά την εκλογή του Ραΐσι, ενός άκαμπτου επικριτή της Δύσης.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει ακόμη «απόσταση για να διανύσουμε», συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και των πυρηνικών δεσμεύσεων που πρέπει να αναλάβει το Ιράν για να σώσει τη συμφωνία.

Η διοίκηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στοχεύει στην αποκατάσταση της συμφωνίας, αλλά οι πλευρές διαφωνούν σχετικά με το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και πότε να αμβλυνθούν οι αμοιβαίες υποψίες και να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση. Ωστόσο, ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι η Τεχεράνη μπορεί να προτιμήσει μια συμφωνία προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ραΐσι για να δώσει στον νέο πρόεδρο τη δυνατότητα να αποφύγει την ευθύνη εάν προκύψουν προβλήματα στη συνέχεια.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα