“Γολγοθάς” για τους πυρόπληκτους σε Μάτι και Ραφήνα

Τρία χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά και παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων για αποκατάσταση των σπιτιών τους οι πυρόπληκτοι στο Μάτι αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους.

Δεκάδες φάκελοι για επισκευές και ανακατασκευές σπιτιών εξακολουθούν να στοιβάζονται στην αρμόδια υπηρεσία (ΤΑΕΦΚ) με τους μηχανικούς να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν οι εργασίες.

Μεγάλο αντικειμενικό πρόβλημα είναι ο χειμώνας και η κακοκαιρία ενώ ένας από τους λόγους που υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση ήταν η κωλυσιεργία στην ανανέωση των συμβάσεων των μηχανικών

Μετά την επίλυση του πραγματικά ζωτικού ζητήματος, καθώς υπήρχε υποστελέχωση των ΤΑΕΦΚκαι δεν υπήρχε η δυνατότητα υπογραφής, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είχε ξεκινήσει μια ικανοποιητική «ροή» που δημιούργησε αισιοδοξία ότι θα κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και εν τέλει και οι οικοδομικές εργασίες.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι έβρισκαν το πρόβλημα ανέκυψαν νέα προβλήματα.

Το νέο ζήτημα  αφορά την χρηματοδότηση καθώς το εν λόγω κονδύλι από το Υπ. Υποδομών έχει στερεύσει με αποτέλεσμα η «ροή» να μην επαρκεί για περαιτέρω εργασίες ακόμη και σε αυτούς που έχουν λάβει έγκριση και έχουν ξεπεράσει το σκόπελο της γραφειοκρατίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον δεν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες εντός Οκτωβρίου, οπότε γίνονται οι εγγραφές στον κρατικό προϋπολογισμό, τότε χάνεται η φετινή χρονιά και μετατίθενται οι όποιες νέες χρηματοδοτήσεις από τον Μάρτιο του ’22 και μετέπειτα.

Μοναδική ελπίδα ως προς την στεγαστική αποκατάσταση κάποιων εξ αυτών, αλλά σε δεύτερο πια χρόνο, η κίνηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου ο οποίος με μια γενναιόδωρη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε στο κράτος έκταση όπου θα κατασκευαστούν 98 σπίτια για τους πυρόπληκτους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα