“Κάποιοι δεν σέβονται την Ελλάδα και εκμεταλλεύονται κάθε λύση”

Για τη μεγάλη φωτιά στη Μόρια που κατέστρεψε τα πάντα, τις προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και οι κινήσεις της Αθήνας και για την οικονομία μίλησε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε αρχικά πως «ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν».

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στην τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί ώστε να βρεθεί λύση με τη στέγασή τους.

«Είναι ήδη προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Και γι’ αυτούς τους λόγους η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Φυσικά η κατάσταση είναι ανησυχητική η κατάσταση στη Λέσβο» επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας.

«Η πρώτη πυρκαγιά ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο που αρνούνταν την καραντίνα. Κάποιοι δεν σέβονται την χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση.

Έτσι έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής. Θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί.

Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «το μεγαλύτερο μέρος της δομής της Μόριας, κοντά στο σύνολο, είναι κατεστραμένο. Εξετάζουμε τι έχει διασωθεί».

«Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης, στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

«Σήμερα εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών.

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αναφορικά με τη σίτιση, ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις» είπε και διευκρίνισε:

«Αναφορικά με την προστασία, πρώτα από όλα, πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό, έχουν ξεκινήσει να γίνονται χιλιάδες μοριακά τέστ (PCR), καθώς έχουν ήδη σταλεί στο νησί επιπλέον περίπου 19 χιλιάδες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Και θα ακολουθήσουν και άλλα, σύμφωνα με τις ενέργειες που κάνει η Κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Υγείας ειδικότερα. Σκοπός είναι να μπει μια τάξη.

Και για να μπει, πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν τα τέστ, να περιχαρακωθούν τα τυχόν κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Και για αυτό δεν χωρεί διχασμός και ανευθυνότητα.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας. Όσον αφορά στην αποσυμφόρηση, αποδείξαμε ότι το κάνουμε. Από 21 χιλιάδες περίπου που ήταν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας πριν από μήνες, καταφέραμε να τους μειώσαμε σε περίπου 12 χιλιάδες σήμερα.

Και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις αυξημένες επιστροφές μέχρι το τέλος του έτους η εκτίμηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι θα περιορίζονταν σε περίπου 7 χιλιάδες.

Όσον αφορά την κλειστή δομή, αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα».

Για το πού θα μείνουν οι άστεγοι πρόσφυγες, ο κ. Πέτσας είπε: «Θα γίνει συνδυασμός ενεργειών. Άλλοι θα μείνουν σε σκηνές, άλλοι στο πλοίο που έφτασε, άλλοι σε περιοχές της Μόριας, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, τις οικογένειες και τα παιδιά.

Για το τι θα γίνει αν δεν συνεργαστεί πάλι η τοπική αυτοδιοίκηση για κλειστές δομές, σημείωσε: «Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση που δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που έπρεπε όταν έπρεπε. Όμως τώρα αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που απαιτεί άμεση στέγαση των ανθρώπων».

Όσον αφορά στο αν θα υπάρχουν απελάσεις για τη Μόρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και συλλήψεις. Θα σας ενημερώσω όταν θα έχουμε προχωρήσει σε αυτό το στάδιο.

Tι είπε για τις τουρκικές προκλήσεις

Για τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ: «Χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, συζητήθηκαν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις.

Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας. Υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης, ή απειλής βίας. Επαναλήφθηκε, επίσης, η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Για τις αναφορές της αντιπολίτευσης σε μυστική διπλωματία: «Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού. Ίσως ο κ. Κατρούγκαλος να έχει χαθεί στη μετάφραση»

«Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.

 

Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα