Αλαλούμ με το “σφράγισμα” του πολυκαταστήματος Notos που είχε ανοίξει παρά την απαγόρευση

Γιατί η επιχείρηση υποστηρίζει ότι άνοιξε νόμιμα - "Μας ρώτησαν και τους απαντήσαμε ότι απαγορεύεται" απαντά ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Στιγμές απείρου… αλαλούμ συνόδεψαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου σήμερα Δευτέρα στα γνωστά πολυκαταστήματα Notos στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό διότι λίγο πριν από τις 15:00 οι αρχές υποχρέωσαν τους υπεύθυνους να κλείσουν το κατάστημα αφού το άνοιγμά του κρίθηκε παράνομο με βάση τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας.

Το κατάστημα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου είχε ανοίξει τις πόρτες του στις 10 το πρωί  έχοντας μάλιστα ενημερώσει τους πελάτες του από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για το πώς μπορεί να κλειστεί το ραντεβού αγορών είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά.

Τελικά το καταναλωτικό click inside δεν κράτησε για πολύ καθώς όπως έγινε αργότερα γνωστό κλιμάκιο της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (σ.σ. συστήθηκε το καλοκαίρι του 2020 από το υπουργείο Ανάπτυξης) μετέβη στo πολυκατάστημα και επέβαλε το άμεσο κλείσιμό του συνοδεία  προστίμου συνολικού ύψους €8.000 –€5.000 στην επιχείρηση και €3.000 στον υπεύθυνο του καταστήματος, ο οποίος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

Το πώς προέκυψε η παρανόηση σχετίζεται πιθανότατα με την ερμηνεία της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας απαγορεύεται μεν το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, επιτρέπεται όμως αυτή των shop-in-a-shop πολυκαταστημάτων εφόσον λειτουργούν σε περιοχές που δεν βρίσκονται στον «κόκκινο» χρώμα του επιδημιολογικού κινδύνου.

Ωστόσο η εξέλιξη με το σημερινό κλείσιμο τoυ Notos παίρνει άλλες διαστάσεις. Ο λόγος; Πηγές του λιανεμπορικού ομίλου ισχυρίζονται στον ειδησεογραφικό site mononews.gr πως υπήρξε καθόλα σύννομη με τις σχετικές προβλέψεις η απόφασή τους να ανοίξουν τις πόρτες του καταστήματος, επικαλούμενες ότι διαθέτουν ένα ενιαίο ΑΦΜ και, ως εκ τούτου, η επιχείρησή τους δεν εντάσσεται στο καθεστώς shop-in-a-shop, το οποίο απαγορεύεται να ανοίξει σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Από την άλλη πλευρά, αυτή των αρχών, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είπε στη μεσημεριανή ενημερωτική εκπομπή του Mega «Live News» ότι είχαν ερωτηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες από τη διοίκηση της Notos Com αν μπορούν να ανοίξουν στις 5 Μαρτίου και η απάντηση που πήραν ήταν αρνητική.

Εν αναμονή των επίσημων διευκρινιστικών ανακοινώσεων από τη διοίκηση της Notos Com, το μόνο βέβαιο είναι τα καταστήματα του ομίλου σε Αθήνα και Πειραιά θα παραμείνουν κλειστά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα