“Μάνδρα και Ραφήνα ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής αυθαιρεσίας”

O Eυθύμης Λέκκας,  καθηγητής Γεωλογίας  στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε στην ανέιπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική,

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας διατύπωσε την θέση ότι Μάνδρα και Ραφήνα είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας.Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο.

Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα.

Είναι οι επιπτώσεις και στις κατοικίες και στις υποδομές μεγάλες αλλά εκείνο που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σε εμάς δεν είναι μόνο οι 1.500 κατασκευές που καταστράφηκαν, αυτές γίνονται με κάποιον τρόπο.

Σε εμάς η μεγάλη πρόκληση είναι να διερευνήσουμε γιατί τόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε μια τόσο μικρή πυρκαγιά, γιατί ήταν μικρή η πυρκαγιά από άποψη διαστάσεων.
Είναι 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007» είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Λέκκας.
«Κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς ήταν οι δρόμοι οι πολεοδομικοί, ήταν η ανάπτυξη των σπιτιών.
Το έγκλημα που υπάρχει στην περιοχή που επλήγη ήταν ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι παρά μόνο δρόμοι- παγίδες.
Κατά μήκος των δρόμων υπήρχαν αδιέξοδα είτε στην ακτογραμμή είτε σε άλλα σημεία και αυτό εγκλώβισε ουσιαστικά τους κατοίκους και είχαμε όλα αυτά τα θύματα» υπογράμμισε ο κ.Λέκκας, ο οποίος τόνισε ότι είναι δύσκολες οι στιγμές, αλλά χρειάζεται μεθοδικότητα και ψυχραιμία

Διαβάστε επίσης