“Παραμύθι του Τσίπρα το ριφιφί στο Νομισματοκοπείο”

Αποφασισμένος να χτυπήσει με δύναμη στο μαλακό υπογάστριο τον Αλέξη Τσίπρα φέρεται να είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ετοιμάζει βιβλίο για τα όσα συνέβησαν την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015. Ο πρώην υπουργός δίνει την δική του εκδοχή για τα δραματικά γεγονότα του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κι όπως διέρρευσε στο βιβλίο του ο κ. Λαφαζάνης κάνει ειδική αναφορά στην υπόθεση με το ριφιφί στο Νομισματοκοπείο.  «Όλη αυτή η ιστορία με το δήθεν ριφιφί στο Νομισματοκοπείο, δεν υπάρχει. Την επινόησε ο Τσίπρας και τη διέδωσε για να με συκοφαντήσει. Η πραγματική ιστορία είναι ότι στις συζητήσεις που είχαμε για έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο Τσίπρας έλεγε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να φύγουμε από την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει, έλεγε, η δυνατότητα, δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία. Εάν πάμε στη δραχμή η Ελλάδα σε δύο εβδομάδες πέθανε. Σε δύο εβδομάδες, επέμενε ο Τσίπρας, δεν θα βρίσκαμε στα ΑΤΜ ούτε ένα ευρώ. Αυτά μου έλεγε ο τότε πρωθυπουργός. Και τότε εγώ πρότεινα: Να κατάσχουμε μέρος των 22 δισ. ευρώ που υπάρχουν αποθηκευμένα στο Δίκτυο της Τράπεζας της Ελλάδος, σε όλα δηλαδή τα υποκαταστήματα της ΤτΕ. Σαν έκτακτο μέτρο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα”.

Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης για την ύπαρξη ρευστότητας γράφει μεταξύ άλλων: “Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος για να αντιμετωπίσουν τη ρευστότητα έφεραν στην Ελλάδα χρήματα με μεταγωγικά αεροσκάφη. Ενώ εμείς είχαμε τα χρήματα εδώ στην Ελλάδα ώστε να μην ξαναχρειαστεί να τα φέρουμε με μεταγωγικά αεροσκάφη».

Αναφορικά με το τι είχε ακριβώς προτείνει, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστηρίζει: «Η πρότασή μου ήταν να πάρουμε αυτά τα λεφτά που υπήρχαν σε ποικίλα χαρτονομίσματα, ώστε να τα χρησιμοποιούσαμε ως γέφυρα για να περάσουμε στο εθνικό νόμισμα. Τι ανοησίες ήταν αυτές που έλεγαν ότι ήθελα να κάνω ριφιφί στο Νομισματοκοπείο. Στο Νομισματοκοπείο δεν υπήρχαν λεφτά. Έπρεπε για να βρούμε λεφτά να φτιάξουμε μήτρες και να τυπώσουμε. Αλλά τέτοια πράγματα δεν γίνονταν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών αγνοούσαν ότι υπήρχαν στην ΤτΕ αυτά τα χρήματα και εν συνεχεία για να με συκοφαντήσουν είπαν ότι πήγα να κάνω ριφιφί στο Νομισματοκοπείο».

 

Διαβάστε επίσης