“Θα νικήσουμε”, δήλωσε ο Ζελένσκι για την επέτειο 2 ετών του πολέμου στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία βρίσκονται Τζόρτζια Μελόνι, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Τζάστιν Τριντό 

Μήνυμα νίκης προς όλους τους Ουκρανούς έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο που δημοσίευσε για τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

«Θα νικήσουμε» είπε στο βίντεο, προσθέτοντας: «Παλεύουμε γι’ αυτό. Εδώ και 730 ημέρες από τη ζωή μας. Και θα νικήσουμε, την καλύτερη μέρα της ζωής μας».

 

Το βίντεο γυρίστηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, όπου διεξήχθη μια σημαντική μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

«Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για τον καθένα από σας. Θαυμάζω τον καθέναν από εσάς. Πιστεύω στον καθένα από εσάς. Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θέλει να τελειώσει ο πόλεμος. Αλλά κανείς μας δεν θα επιτρέψει να τελειώσει η Ουκρανία», είπε.

Γι’ αυτό, όπως σημείωσε «όταν πρόκειται για τον τερματισμό του πολέμου, προσθέτουμε πάντα: με τους δικούς μας όρους. Γι’ αυτό, μαζί με τη λέξη ειρήνη, υπάρχει πάντα και μια άλλη λέξη: δίκαιη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο μέλλον η λέξη ανεξάρτητη θα εμφανίζεται πάντα μαζί με τη λέξη Ουκρανία. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε».

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνοδευόταν από δυτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εκεί για την περίσταση, κυρίως την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι, η οποία προεδρεύει της G7, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

«Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία αγωνίζεται επίσης και για την δική μας ελευθερία αλλά και για το εθνικό μας συμφέρον», είπε στους δημοσιογράφους η Μελόνι, η οποία πρόκειται να υπογράψει διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον Ουκρανό πρόεδρο.

 

Μετά το Λονδίνο τον Ιανουάριο, το Κίεβο υπέγραψε τέτοιου είδους κείμενο, ιδιαίτερα με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, αυτές οι συμφωνίες ασφαλείας μπορεί να αφορούν τη χορήγηση στρατιωτικού εξοπλισμού, διαλειτουργικού με αυτόν του ΝΑΤΟ, την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.

 

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο AGI, οι Μελόνι και Ζελένσκι θα ανοίξουν μια συνάντηση της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς) στις 4:00 μ.μ. GMT από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ένα διάσημο μνημείο του κέντρου του Κιέβου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα