“Θέατρο σκιών με τον Κλεισθένη”

Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα είναι οι εκπρόσωποι του πρώτου και δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς αύριο ο Κλεισθένης εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ψηφιστεί από την Βουλή.

Έτσι αύριο στις 12 το μεσημέρι η ΚΕΔΕ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στο ξενοδοχείο Τιτάνια και μετά το τέλος της θα ακολουθήσει μετάβαση όλων των αιρετών στη Βουλή.

Σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει: «Αύριο η Αυτοδιοίκηση θα δώσει ένα δυναμικό παρόν στη Βουλή προκειμένου να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως είμαστε απέναντι σε αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο που θα απορρυθμίσει τους Δήμους και θα φέρει χάος στη χώρα, υπονομεύοντας τη ζωή χιλιάδων πολιτών. Καλούμε την κυβέρνηση να αντιληφθεί έστω και την ύστατη στιγμή πως η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που θα αφήνουν πίσω τους το μοντέλο του συγκεντρωτικού κράτους, δίνοντας θέση στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση. Καλούμε επίσης όλους τους βουλευτές την αυριανή πολύ κρίσιμη μέρα, να αντιληφθούν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης και να μην συνυπογράψουν με την ψήφο τους, την καταδίκη της αυτοδιοίκησης”.

Όμως ο κ. Πατούλης επιτέθηκε με σφοδρότητα και κατά του κ. Σκουρλέτη, με αφορμή την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που πρώτα υπαγόρευσε κι εν συνεχεία έκανε δεκτή. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστήριξε πως “οι μάσκες έπεσαν, εάν ο κ. Σκουρλέτης διαθέτει πολιτικό ήθος οφείλει να παραιτηθεί”.

Αναλυτικά στην δήλωση του ο Γιώργος Πατούλης αναφέρει: “Εδώ και μήνες η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει επισημάνει ότι ο «Κλεισθένης» έχει έναν και μόνο στόχο, την εξυπηρέτηση των εκλογικών συμφερόντων της Κυβέρνησης. Ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Σκουρλέτη η προώθηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους, προς όφελος των πολιτών. Πρώτα και πάνω από όλα, έβαζαν το συμφέρον του κόμματος. Γι αυτό άλλαξαν το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για να διαλύσουν έναν θεσμό που δεν μπορούν να ελέγξουν. Γι αυτό μείωσαν την θητεία των αιρετών από τα 5 στα 4 χρόνια κι άλλαξαν την ημερομηνία των εκλογών για τον Οκτώβριο του 2019. Και γι αυτό τώρα, που άλλαξε ο εκλογικός τους σχεδιασμός, φέρνουν νέα τροπολογία 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για ταυτόχρονη διεξαγωγή των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές. Οι «μάσκες έπεσαν» χτες το βράδυ.

Κι αυτός που κυριολεκτικά εκτίθεται είναι ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος «διερρήγνυε τα ιμάτιά του» τις προηγούμενες εβδομάδες για την ανάγκη να αποσυνδεθεί από τις ευρωεκλογές το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εύλογα αναρωτιόμαστε: Το πίστευε πραγματικά αυτό, ή έπαιζε θέατρο; Δεν αποτελεί δικαιολογία γι΄ αυτόν το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για την προώθηση της τροπολογίας αποτελεί επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες για μια ακόμη φορά, πληρώνουν τις επιλογές ενός συστήματος εξουσίας, που βάζει πάνω από το εθνικό, το κομματικό συμφέρον. Για να εξυπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα, διαλύουν τους Δήμους, το Κράτος, τις ζωές μας”.

Ο Αγοραστός

Επικριτικός για τον Κλεισθένη παρουσιάστηκε και ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ.) σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός αναρωτήθηκε: «Μήπως ο Κλεισθένης 2 έπρεπε να προηγηθεί του Κλεισθένη 1;»

Αναφερόμενος σε διατάξεις του νόμου Σκουρλέτη είπε: «Με βάση τη διάταξη για ψήφιση κάθε έργου χωριστά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εμείς που έχουμε 2.000 έργα, θα πρέπει να ψηφίζουμε 3.000 μέρες. Αν θέλεις να κάνεις κάτι, το κάνεις σωστά: απλή αναλογική πρώτης Κυριακής. Γιατί απλή αναλογική δεύτερης Κυριακής; Μήπως η κυβέρνηση είναι δεύτερης Κυριακής;»

Ο Κώστας Αγοραστός διατύπωσε την άποψη πως το Νομοσχέδιο «δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη λειτουργία Περιφερειών και Δήμων, με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της ολότητας των πράξεων. Δηλαδή να μην γίνεται «μπαλάκι» ο πολίτης όταν θέλει να εξυπηρετηθεί. Αντίθετα, το Νομοσχέδιο μόνο στην απλή αναλογική αφορά και εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες», προσέθεσε.

Ο Σγουρός

Με αφορμή την χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ως αρχικώς προβλεπόταν και η θητεία περιφερειαρχών και δημάρχων να μην ξεπεράσει τα πέντε χρόνια ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε τα κάτωθι :

«Σε κανένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος έναν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα ήταν ακόμη ανοικτός ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής τους.

Σε κανένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος δεν θα συζητούνταν, καν το ενδεχόμενο, η θητεία ενός δημάρχου ή περιφερειάρχη να είναι τη μία τριάμισι και την άλλη πεντέμισι χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, εδώ και χρόνια στην χώρα μας οι περισσότερες κυβερνήσεις επιδιώκουν να φέρουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στα μέτρα τους.

Το ίδιο πράττει και η σημερινή υψώνοντας σημαία ευκαιρίας για να ικανοποιήσει συγκυριακές πολιτικές σκοπιμότητες, όπως εν προκειμένω με την καταστροφική επιλογή της απλής αναλογικής και με τα μπρος πίσω με τον χρόνο των εκλογών.

Αυτό το ράβε ξήλωνε πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Το ίδιο και η πασαρέλα των κομματικών υποψηφίων, που με την πρώτη ευκαιρία την κάνουν για την Βουλή, αφήνοντας ακέφαλες τις παρατάξεις τους και ανύπαρκτο τον αντιπολιτευτικό λόγο.

Η αυτοδιοίκηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με τέτοια προχειρότητα».

 

Διαβάστε επίσης