«Ράβουν» την δικαιοσύνη στα μέτρα τους

Oμπρέλα… προστασίας, με πρόσωπα της αρεσκείας της, μέσα στη Δικαιοσύνη, προσπαθεί να ανοίξει η κυβέρνηση, ενόψει των επερχόμενων εκλογών και του τι θα επακολουθήσει, στην πολύ μεγάλη πιθανότητα, που τείνει να γίνει βεβαιότητα, μετεκλογικά, να παραδώσει τη σκυτάλη στην εξουσία.

 

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

 

Δεν είναι η πρώτη φορά, στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που οι κυβερνώντες προσπάθησαν να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη, άλλοτε χρησιμοποιώντας πρόσωπα και άλλοτε εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις.

Τώρα όμως, ενόψει εκλογών, το… στοίχημα επικεντρώνεται στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς τον ερχόμενο Ιούνιο αποχωρούν τόσο η εισαγγελέας του ΑΠ Ξένη Δημητρίου, όσο  και ο πρόεδρος του ΑΠ Βασίλης Πέππας και ανοίγει ο δρόμος για νέα πρόσωπα, που η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει η ίδια, πριν από τις εκλογές.

Ο διάδοχος της εισαγγελέως του ΑΠ Ξένης Δημητρίου είναι το σπουδαιότερο μέλημα αυτή τη στιγμή, καθώς ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας έχει την εξουσία να παραγγέλλει ποινικές διώξεις και δικαστικές έρευνες, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες της NOVARTIS, εναντίον των οποίων εκκρεμούν μηνύσεις, και η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την υπόθεση αυτή, είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, που εκτιμά ότι θα πρέπει να διασφαλίσει ή έστω να την περιφρουρήσει δικαστικά, ακόμη και άμα τη αποχωρήσει της.

Η κακουργηματική διόγκωση του χρέους και κυρίως οι νεκροί στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για τους οποίους έχουν ήδη  μηνυθεί δύο υπουργοί (Τόσκας και Σκουρλέτης) διογκώνουν την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, σε περίπτωση που ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή, μειώνει από 3 σε 2 χρόνια το διάστημα, για τις προαγωγές αρεοπαγιτών σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, καθώς και αρεοπαγιτών ή αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου σε εισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «η ρύθμιση καθίσταται αναγκαία εξαιτίας της επικείμενης συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού αρεοπαγιτών, αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και αντιπροέδρων».

Ωστόσο, οι γνωρίζοντες στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το διαψεύδουν, με το ακαταμάχητο επιχείρημα ότι η ρύθμιση είναι φωτογραφική, για να ευνοήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, ενόψει και του… θερμού δικαστικού έτους που επίκειται.

Για τη θέση της εισαγγελέως του ΑΠ Ξένης Δημητρίου, η οποία συνταξιοδοτείται και αποχωρεί τον Ιούνιο του 2019, τα σενάρια είναι τέσσερα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής, που θεωρείται «αγαπημένο παιδί» τόσο τη κυβέρνησης όσο και της ίδιας της εισαγγελέως ΑΠ, συμπληρώνει διετία τον Αύγουστο του 2019.

Επομένως, εάν η επιλογή της κυβέρνησης είναι το πρόσωπό του, τότε οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, προκειμένου μέχρι τότε το υπάρχον υπουργικό συμβούλιο να τον ορίσει εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Το δεύτερο σενάριο, που μιλάει για πρόωρες εκλογές ή για εκλογές τον Μάιο του 2019, απαιτεί να παραιτηθεί η εισαγγελέας του ΑΠ Ξένη Δημητρίου από τη θέση της νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της τον Ιούνιου του 2019, προκειμένου να τη διαδεχτεί άλλος εισαγγελέας.

Σε αυτή την περίπτωση, τα επικρατέστερα πρόσωπα είναι η αντιεισαγγελέας ΑΠ Άννα Ζαΐρη, αλλά και ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Μπάμπης Βουρλιώτης.

Η κα Ζαΐρη θα πρέπει να  παραιτηθεί  από τη θέση τής επικεφαλής της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για να καθίσει στην καρέκλα της εισαγγελέως του ΑΠ.

Δικαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχει ήδη προταθεί στην κα Δημητρίου μία άλλη θέση ανάλογου κύρους –ως πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής, π.χ. Επιτροπή Ανταγωνισμού–, με πολλά προνόμια και ταξίδια στο εξωτερικό, που τόσο τη… σαγηνεύουν!

 

Η κα Δημητρίου, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως… «ιπτάμενη εισαγγελέας», λόγω της συχνότητας που ταξιδεύει για υπηρεσιακούς λόγους, φέρεται ότι είχε στενές σχέσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Κάτι αντίστοιχο προσδοκά η κυβέρνηση για το πρόσωπο που θα την αντικαταστήσει, γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να επιλεγεί η κα Ζαΐρη, η οποία προΐσταται της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος και τοποθετήθηκε στη νευραλγική αυτή θέση, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία τής πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, με τη συμμετοχή και της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου, που αποφάσισε την αντικατάσταση του αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γιώργου Παντελή, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον αντιεισαγγελέα ΑΠ Παναγιώτη Νικολούδη, που είχε παραιτηθεί για να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας, αλλά τελικά δεν φάνηκε τόσο «συνεργάσιμος».

Η κα Ζαΐρη ήταν η εισαγγελέας, η οποία τον Ιούλιο του περασμένου έτους διενήργησε έρευνα, κατόπιν εντολής της εισαγγελέως ΑΠ, Ξένιας Δημητρίου, για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens, που είχε αποτέλεσμα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρου Ντογιάκου, και ακόμη δύο εισαγγελικών λειτουργών, ενώ τοποθετήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ως πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύνταξη του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας.

Η τρίτη επιλογή είναι ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ Μπάμπης Βουρλιώτης, το… βαρύ πυροβολικό της Δικαιοσύνης και ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές.

Είναι ο εισαγγελέας που έκανε την έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και  άσκησε αναίρεση στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης του ποδοσφαίρου.

Η αποτυχία του στην τελευταία υπόθεση φαίνεται να είχε καταλυτικά αρνητική επίδραση στην εξέλιξη του.

Η αναίρεση, που άσκησε στο απαλλακτικό σκέλος του βουλεύματος περί παραπομπής σε δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν ευδοκίμησε, όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση.

Τελευταία εκδοχή, να γίνει εισαγγελέας ΑΠ ακόμη και Αρεοπαγίτης, εφόσον ο νόμος το επιτρέπει.

Ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα των αεροπαγιτών Πιπιλίγκα και Παπανδρέου.

Ίδωμεν…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα