Σάλος στον Καναδά: Βουλευτές χειροκροτούσαν παρατεταμένα Ουκρανό βετεράνο των Ναζί

«Ουκρανό και Καναδό ήρωα» είχε αποκαλέσει τον Γιάροσλαβ Χούνκα ο πρόεδρος της Βουλής που ζήτησε συγγνώμη για την αναφορά του

Ο πρόεδρος της Βουλής του Καναδά, Άντονι Ρότα, ζήτησε συγγνώμη για τα θερμά λόγια που είπε για έναν Ουκρανό που είχε διαπιστωμένες σχέσεις με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρότα αποκάλεσε «Ουκρανό και Καναδό ήρωα» τον 98χρονο σήμερα Γιάροσλαβ Χούνκα, ο οποίος ήταν παρών στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περασμένη εβδομάδα. Παρών στην ομιλία ήταν και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Σε δήλωσή του ζήτησε συγγνώμη για την αναφορά και είπε ότι δεν θα επαναληφθεί. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν γνώριζε εκ των προτέρων για το σχόλιο που θα έκανε, «η πρωτοβουλία ήταν απολύτως δικιά μου».

Εν τω μεταξύ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Πιέρ Πουαλιέβρ, κάλεσε τον Τριντό να ζητήσει και αυτός συγγνώμη για το περιστατικό

Το γραφείο του Τριντό εξήγησε ότι η πρόσκληση του Χούνκα ήταν από το γραφείο του Ρότα και ότι καλύπτεται από τη συγγνώμη. Διέψευσε μάλιστα ότι ο Τριντό συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον 98χρονο.

Ο Χούνκα ήταν βετεράνος της 14ης Μεραρχίας του ναζιστικού στρατού, η οποία συμμετείχε στην γενοκτονία των Εβραίων, τόνισε ένωση Εβραίων του Καναδά.

Στη μονάδα μετείχαν κυρίως Ουκρανοί εθελοντές υπό την ηγεσία Γερμανών αξιωματικών, αναφέρει το BBC. Τα μέλη της ομάδας κατηγορούνται για δολοφονίες Πολωνών και Εβραίων, αν και η μονάδα συνολικά δεν δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου.

Χιλιάδες Ουκρανοί είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου, ωστόσο ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός είχε στρατευτεί στον Κόκκινο Στρατό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα