Σαπουνόπερα πολλών επεισοδίων οι (νέες;) κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τη συνέχιση του ανένδοτου κατά της Ρωσίας επιβεβαίωσε επισήμως η Μεγάλη Βρετανία

Μήνας δεν έχει συμπληρωθεί καλά-καλά από το τελευταίο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία ως τιμωρία για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία –το έκτο από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου– και αρχίζουν να πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την επιβολή νέων κυρώσεων στην «κόκκινη αρκούδα».

Μάλιστα, ό,τι λεγόταν τις προηγούμενες ημέρες εν είδη φήμης, παίρνει βρετανική σάρκα και οστά αφού δια χειλέων της υπουργού Εξωτερικών του Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας, το Λονδίνο είναι αποφασισμένο να παράσχει «περισσότερα όπλα», να επιβάλει «περισσότερες κυρώσεις» και να στηρίξει την Ουκρανία «στο να αποκλείσει τη Ρωσία από το έδαφός της».

«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις, θα συνεχίσουμε να σταματάμε την εισαγωγή προϊόντων από τη Ρωσία έως ότου δούμε τη Ρωσία να αποσύρεται από την Ουκρανία», συμπλήρωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας η οποία ταξιδέψε στην Τουρκία την Τετάρτη για να συζητήσει εναλλακτικές (σ.σ. υποστηρίζει ότι είναι θέμα εβδομάδων για να βρεθεί λύση) προκειμένου να μεταφερθούν σιτηρά από την Οδησσό.

Θυμίζεται ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συντονιστεί στην επιβολή μαζικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, με το Λονδίνο να έχει βάλει στο στόχαστρό του Ρώσους πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες, καθώς και επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.

Της συνέχισης του ανένδοτου κατά της Ρωσίας που επιβεβαίωσε επισήμως την Τρίτη η Μεγάλη Βρετανία είχε προηγηθεί μία αποκάλυψη του διεθνούς πρακτορείου Reuters σύμφωνα με την οποία σχεδόν το ένα τρίτο από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν στενό μαρκάρισμα στην Κομισιόν να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες υιοθέτησης ενός νέου –του 7ου στη σειρά– πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, δεσμευόμενες ταυτόχρονα να παράσχουν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο. Ενδεικτικό της παραπάνω τάσης είναι το γεγονός ότι από το προσχέδιο ακόμη με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή καταγραφόταν η σθεναρή προσήλωση της Ε.Ε. «στην παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης για να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές της δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας».

Η Σουηδία και η Πολωνία ηγούνται μιας ομάδας σκανδιναβικών και ανατολικών χωρών που ζητούν άμεση εκταμίευση πρόσθετων κεφαλαίων στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει 2 δισ. ευρώ (2,1 δισ. δολάρια) σε στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης. Το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού για αυτή τη διευκόλυνση είναι 5,6 δισ. ευρώ έως το 2027, αλλά με την εγκεκριμένη χρηματοδότηση στο Κίεβο και τα σχέδια για περισσότερα, οι μισοί από τους πόρους του θα έχουν εξαντληθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την απόφαση για κυρώσεις μέχρι την οριστικοποίησης της υιοθέτησής τους στους κόλπους της Ε.Ε. μεσολαβεί πάντα μία μακρόσυρτη περίοδος διαβουλεύσεων που μοιάζει με λατινοαμερικανική σαπουνόπερα εκατοντάδων επεισοδίων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα