Σαρηγιάννης: Πότε θα έχουμε ανοσία στην Ελλάδα

Περίπου στο 9% είναι η ανοσία στη χώρα, σε συνδυασμό των εμβολιασμένων με το κομμάτι του πληθυσμού που έχει νοσήσει από κορονοϊό που εκτιμάται στο 6% εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφέρθηκε στην αντικειμενική δυσκολία να ανοίξουμε στις 16 Μαρτίου καθώς οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν και όλα δείχνουν ότι αναμένεται παράταση των μέτρων.

Σημείωσε δε πως νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν και πως χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών θεωρεί ότι θα έπρεπε.

«Η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορονοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα. Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο» τόνισε.
Αναφορικά με το Πάσχα, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις.

«Εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, υπογράμμισε ότι γίνεται μια μελέτη η οποία θα υποβληθεί και στον Πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο.

Τονίζει ακόμα πως εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται για αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορονοϊού.

Τη δική της εκτίμηση για το πότε θα αποκτηθεί ένα είδος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό είχε δώσει προ ολίγων ημερών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια τόνισε πως σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τον εμβολιασμό των ευάλωτων, θα έχουμε ένα ξεχωριστό τείχος ανοσίας στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του έτους και περί το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα