Σβήνουν τη… φωτιά, σχεδιάζουν το μέλλον

Για μία ακόμη φορά οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κατάφεραν να δημιουργήσουν ζητήματα συνοχής, εκθέτοντας όλες τις προσπάθειες που γίνονται στο εξωτερικό. Λίγες μόνο ημέρες πριν από τον ερχομό της τρόικας για την αξιολόγηση του Ιουνίου, Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης καλούνται εκ νέου να σβήσουν τη φωτιά που έχει ανάψει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και που της  ρίχνουν εύφλεκτες ύλες οι σκληρές ανακοινώσεις των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Έτσι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει για μία ακόμη φορά να υποδυθούν τους πυροσβέστες, να δώσουν ένα οριστικό τέλος στη μίνι ενδοκυβερνητική κρίση και να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας που αναζητούν λύση. Βέβαια, το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου επί της ουσίας μπήκε στο συρτάρι, όμως τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν να το επαναφέρουν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Εκεί οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν να συζητήσουν πολλά και σοβαρά θέματα, όπως για παράδειγμα οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα που επανέρχεται στις 4 Ιουνίου ζητάει ονόματα και διευθύνσεις.

Είναι δεδομένο, ότι οι Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης έχουν συμφωνήσει στην αναδιαμόρφωση και ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα. Επίσης έχουν συμφωνήσει τόσο στις απομακρύνσεις των υπαλλήλων, όσο και στην κατάργηση ή συγχώνευση συγκεκριμένων οργανισμών. Όμως τώρα πρέπει να συμφωνήσουν και με τα ονόματα, τα οποία και θα παραδώσουν στην τρόικα, ώστε μία δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο, αλλά και που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο την Κυριακή των Βαΐων, να υλοποιηθεί.

Αυτός θα είναι ο κύριος λόγος της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών – κάτι, που είχε συμφωνηθεί πριν από το Πάσχα. Βέβαια, οι δύο εταίροι της κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά για τους δικούς τους λόγους έχουν αναδείξει εδώ και ημέρες το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Οι λόγοι, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, έχουν να κάνουν περισσότερο με το κομματικό τους ακροατήριο, που ακόμη διαμαρτύρεται με τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως, όπως έγινε γνωστό από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ναι μεν θα δεχθεί να συζητήσει τις αντιρρήσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό, αλλά μέχρι εκεί. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει αποσυρθεί και δεν πρόκειται να επανέλθει στο προσκήνιο.

Τα ταξίδια και η στρατηγική

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών, θα συζητηθούν τόσο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, όσο και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τα της Κίνας, οι τρεις αρχηγοί θα βάλουν στο τραπέζι της συζήτησης το πώς η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις επενδύσεις από την Κίνα.
Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο, όταν και θα κληθεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα τον προϋπολογισμό του 2014, αλλά και πιθανά μέτρα για τη διετία 2015-2016. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, έχει χρόνο να προχωρήσει και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Εάν τα καταφέρει, τότε θα μπορεί να βρεθεί σε θέση ισχύος με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ θα έχει το ανάστημα να ζητήσει και νέο «κούρεμα» του χρέους.

Η τρόικα

Θεωρητικά η επίσκεψη της τρόικας είναι ανώδυνη, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου από το Eurogroup, αλλά για κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς δεν θα δημιουργηθεί καμία δυσάρεστη έκπληξη. Μάλιστα, στο Μαξίμου αξιολογούν την πληροφορία που έλαβαν από τις Βρυξέλλες, ότι ενδέχεται στην αξιολόγηση του Ιουνίου να μην παραστούν οι επικεφαλής της τρόικας, παρά μόνο τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα ασχοληθούν με θέματα τεχνικής φύσεως. Πάντως, το Μαξίμου προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η σύσκεψη των τριών αρχηγών θα βοηθήσει για να βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση. «Τίποτα ακόμη δεν είναι δεδομένο πάντως», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προσπαθώντας να αποφύγουν τη ραστώνη σε πολλά υπουργεία, όπως έχει γίνει και κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και στο διάστημα της κυπριακής κρίσης.
Πάντως, το επόμενο διάστημα αναμένεται με ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά, καθώς υπάρχει φουλ πρόγραμμα. Αναλυτικά:
#    Στις 4 Ιουνίου έχει καθοριστεί το ραντεβού καθόδου των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στα δημοσιονομικά δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά στα «διαρθρωτικά» υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις που πρέπει να λυθούν έως τότε.
#    Στο μέσο Ιουνίου θα πρέπει να συνεδριάσει το EWG για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και με τηλεδιάσκεψη.
#    Εκκρεμούν η έγκριση από τις νομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. των παρεμβάσεων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η έκθεση ΡΑΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
#    Τέλος, αναμένονται οι αποφάσεις για το πώς θα στηθεί ο μηχανισμός κατά της διαφθοράς, που θεωρείται και η πιο δύσκολη παρέμβαση καθώς πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο όργανο.

Για το χρέος

Το σίγουρο είναι πως οι τρεις αρχηγοί θα προσπαθήσουν να αποτιμήσουν και τις σχέσεις της τρόικας των δανειστών, καθώς ήδη το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. μεγεθύνεται. Στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν έχει αποφασιστεί κοινή κάθοδος της τρόικας, καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι το ΔΝΤ επανήλθε το απόγευμα της Πέμπτης στην ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους. «Οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος επικοινωνίας του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.
Παρά ταύτα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι δεν προβλέπει να γίνουν «νέες συζητήσεις  για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα σε αυτή τη φάση». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν θα δεχθεί κούρεμα στα δάνεια που έχει δώσει προς την Ελλάδα, ρίχνοντας έτσι το μπαλάκι στην πλευρά των Ευρωπαίων. Ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε ότι τελικά στην Ελλάδα θα μεταβεί ο Πολ Τόμσεν, κάτι που στην Κομισιόν δεν το θεωρούν καθόλου σίγουρο. Στο ταμείο επιμένουν ότι μετά τα κλιμάκια και τον ερχομό Τόμσεν θα συνταχθεί και έκθεση αξιολόγησης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα