Σε ευρωπαϊκή κοινοπραξία το 66% του ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με τον βελγικό τύπο

Στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, στον οποίο αναδείχθηκε πλειοδότρια η κοινοπραξία των εταιρειών Snam SpA, Enagás Internacional SLU και της βελγικής Fluxys, αναφέρονται δημοσιεύματα στον σημερινό βελγικό Τύπο.

Η γαλλόφωνη εφημερίδα «L’Echo”, υπό τον τίτλο: «Σχεδόν ολοκληρώθηκε η εξαγορά του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου από την Fluxys & Cie» αναφέρει ότι η απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία (με επικεφαλής την ιταλική Snam, μέρος της οποίας αποτελεί και η Fluxys SA, η μητρική εταιρεία του φορέα εκμετάλλευσης του βελγικού δικτύου φυσικού αερίου), κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά, η οποία, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ανέρχεται στα 535 εκατομμύρια ευρώ, πάνω δηλαδή από τα 500 εκατομμύρια που περίμεναν οι Έλληνες και πολύ βέβαια πάνω από τα 400 που είχε προσφέρει η αζέρικη Socar το 2013. Τα τρία μέλη της κοινοπραξίας, επισημαίνει η εφημερίδα, δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχή, αφού συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος αναμένεται να συνδέσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα με τη νότια Ιταλία.

Εξάλλου, η φλαμανδική «De Tijd» υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ζητά από την Fluxys επιπλέον χρήματα για την αγορά του δικτύου φυσικού αερίου» αναφέρει ότι παρόλο που η κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει και η βελγική Fluxys, υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, η διαδικασία δεν περατώθηκε επειδή οι Έλληνες ζητούν ακόμα περισσότερα χρήματα.

Το ζητούμενο τώρα, προσθέτει το δημοσίευμα της De Tijd, είναι κατά πόσον η κοινοπραξία θα υποκύψει στις ελληνικές αξιώσεις και θα καταβάλει περισσότερα χρήματα ή ο διαγωνισμός θα κηρυχτεί εκ νέου άγονος. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, η ελληνική αξίωση είναι «αξιοσημείωτη» επειδή η εταιρεία προσέφερε μια πολύ υψηλότερη προσφορά συγκριτικά με την αντίστοιχη της (ισπανορουμανικών συμφερόντων) κοινοπραξίας που μειοδότησε. Σημειώνεται, επίσης, ότι η προσφορά ήταν πολύ υψηλότερη σε σχέση με την προσφορά που είχε υποβληθεί κατά τον πρώτο γύρο του διαγωνισμού τον Μάρτιο, όταν το ποσό δεν είχε ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ (έναντι των 535 εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρθηκαν τώρα).

Κατά την εφημερίδα, η βελτιωμένη αυτή προσφορά των 535 εκατομμυρίων ευρώ έχει να κάνει με την αλλαγή προς το καλύτερο της κατάστασης στην Ελλάδα, κάτι που όπως σημειώνεται, είχε θετικό αντίκτυπο και στα έσοδα της ΔΕΣΦΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα