Σε καλό… mood το ΔΝΤ με την ελληνική οικονομία

Οι προβλέψεων των οικονομολόγων του IMF είναι ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορούν να «ψηλώσουν» ακόμη περισσότερο

Εννέα… Φερβουάριους πίσω και συγκεκριμένα τον δεύτερο μήνα του 2015 οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδειχναν τα δόντια τους στην χώρα μας ως συνέπεια της ρήξης τους με την φρεσκοεκλεγμένη τότε συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Αν έλεγε κάποιος τότε ότι θα έφτανε η στιγμή που η Ελλάδα θα αποτελούσε success story επανάκαμψης στη δημοσιονομική κανονικότητα κι ότι τα γεράκια του ΔΝΤ θα έλεγα καλό λόγο για την χώρα μας, πολύ δύσκολα θα γινόταν πιστευτός. Κι όμως αυτό συνέβη, όχι επειδή… έτυχε, αλλά επειδή πέτυχε η συνταγή που ιδεοληπτικά απέρριπταν στην Κουμουνδούρου και υποχρεώθηκαν τελικά να εφαρμόσουν αφού πρώτα οδήγησαν τη χώρα ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία και εν συνεχεία στο τρίτο –αχρείαστο για πολλούς– μνημόνιο.

Η αναδρομή προέκυψε αναπόφευκτα στο άκουσμα των όσων αναφέρει για την Ελλάδα το ΔΝΤ στην τελευταία αξιολόγησή του για τη χώρα μας, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Οι αναλυτές του IMF στέκονται, συγκεκριμένα, στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι αυτές παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ανθεκτικό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το καλό… mood του ΔΝΤ με την Ελλάδα αφορά, εξάλλου, και την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, την οποία για το τρέχον έτος οι οικονομολόγοι του Ταμείου την «βλέπουν» στο 2,1%, προβλέποντας επίσης ότι αφενός οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να «τρέχουν» ωθούμενες και από την εφαρμογή του Εθνικού Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφετέρου ότι η αύξηση των πραγματικών μισθών θα στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση.

Η κατακλείδα των προβλέψεων των οικονομολόγων του IMF είναι ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορούν να «ψηλώσουν» ακόμη περισσότερο υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα επιταχυνθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα υπάρξουν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες αντιδράσεις της αγοράς στην πρόσφατη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα