Σε καθεστώς διαδικασίας επιτήρησης για θέματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Ελλάδα

Ηχηρή παρέμβαση που προκάλεσε αίσθηση για το ζήτημα των υποκλοπών είχε κάνει στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου συζητήθηκε το θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για προσβολή του πυρήνα του κράτους δικαίου

Στο πλαίσιο της συνάντησης της Επιτροπής Παρακολούθησης τήρησης δεσμεύσεων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μonitoring Committee) αποφασίστηκε ότι σε καθεστώς διαδικασίας επιτήρησης για θέματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα τεθούν η Σουηδία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Η συμπερίληψη της Ελλάδας έρχεται σε συνέχεια της έκθεσης που κατέθεσε ο Ολλανδός βουλευτής του ΕΛΚ Peter Omtzigt, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης του Οκτωβρίου, με θέμα το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και σχετικού ψηφίσματος που υποστηρίχθηκε από την Ολομέλεια.

Ηχηρή παρέμβαση στην εν λόγω συνέλευση στο Στρασβούργο για το ζήτημα των υποκλοπών είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπραςμιλωντας για ακύρωση και προσβολή του πυρήνα του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

«H χρήση και εξαγωγή παράνομων λογισμικών από κυβερνήσεις για την παρακολούθηση κατά το δοκούν, πολιτικών αντιπάλων και κρατικών λειτουργών, ακυρώνει και προσβάλει τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, καθώς και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» είχε τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ανοιχτή Κοινωνία, για Φιλελεύθερη Δημοκρατία, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ένα. Όταν παραβιάζεται βάναυσα και παράνομα η ιδιωτικότητα. Δυστυχώς ανάμεσα στις κυβερνήσεις που ευρέως και παρανόμως χρησιμοποίησαν και εξήγαγαν κατασκοπευτικό λογισμικό, ήταν και αυτή της χώρας μου» είχε πει χαρακτηριστικά.

Στηλιτεύοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την κωλυσιεργία στη δικαστική έρευνα είχε τονίσει ότι «όσο αποτρόπαιο είναι το έγκλημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, άλλο τόσο είναι και η απόπειρα συγκάλυψης που επιχειρείται».

Η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαιώνει τον κ. Τσίπρα, που και ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήκωσε ψηλά το θέμα θέτοντας την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προ των ευθυνών της και ζητώντας να πέσει άπλετο φως στο σκάνδαλο, για το οποίο συνεχώς έρχονται στο φως νέα ανησυχητικά στοιχεία πληγώνοντας το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία.

Στο «σκαμνί» η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, επικαλούμενη την αύξηση των στοιχείων ότι το spyware έχει χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε σε εξηγήσεις την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα.

Καταδίκασε «τη χρήση spyware από τις κρατικές αρχές για πολιτικούς σκοπούς» και προέτρεψε τις πέντε αυτές χώρες να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικού υποκλοπής spyware, να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον βρουν και να παράσχουν επανόρθωση στα θύματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα