Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Σε «lockdown» από 13 Σεπτέμβρη

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα

Η ταχύτατη και ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας ανάγκασε τη κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων, προκειμένου να αποφευχθεί  ένα νέο lockdown το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε χθες τα νέα μέτρα που αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες και τόνισε πως δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.

«Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας μπορεί να προστατευθεί και να προστατεύσει και τους γύρω του, καθώς τους τελευταίους οχτώ μήνες έχουμε τα εμβόλια, είπε και τόνισε: «Ζούμε μέσα σε ένα τείχος ανοσίας ή μένουμε έξω από αυτό, είναι το δίλημμα» διερωτώμενος: «Ζούμε με το χαμηλότερο κίνδυνο ή κινδυνεύουμε να νοσηλευτούμε σε ΜΕΘ, παίζοντας ουσιαστικά ρωσική ρουλέτα με τη ζωή μας; Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το εμείς και όχι το εγώ», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Αναλυτικά,  τα νέα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 είναι τα εξής:

 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
 • Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, με βάση το άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, όπου προβλέφθηκε για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.
 • Εβδομαδιαία rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλλονται 1 φορά την εβδομάδα σε εργαστηριακό rapid τεστ (κόστος 10 ευρώ), που θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου.
 • 2 rapid τεστ την εβδομάδα θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου (10 ευρώ/τεστ) για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:· εκπαιδευτικοί· ακαδημαϊκοί,

  · εργαζόμενοι σε τουρισμό,

  · εργαζόμενοι σε εστίαση,

  · εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

 • Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
 • Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ
 • Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα
 • Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση)
 • Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν
 • Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα