Σύλληψη αρχαιοκάπηλου στα Χανιά – Δεκάδες τα ευρήματα

Μία σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας έφεραν στο φως οι διωκτικές αρχές στα Χανιά της Κρήτης, μετά τη σύλληψη ενός 44χρονου, ο οποίος είχε στην κατοχή διάφορα αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Ο άνδρας συνελήφθη, το μεσημέρι της Πέμπτης, για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων, αφού είχε στο σπίτι του ένα μικρό θησαυρό που θα μπορούσε να αποτελέσει και… πτέρυγα μουσείου. Οι αστυνομικοί σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, έκαναν έφοδο στο σπίτι, αλλά και στο φορτηγό αυτοκίνητο του 44χρονου και βρήκαν πλήθος αρχαίων αντικειμένων, καθώς και 20 ειδικά νυστέρια καθαρισμού που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι.

Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-2 κάνθαροι
-Πινάκιο
-2 λύχνοι
-Πρόχους
-Αμφορέα
-Βάση μυροδοχείου
-3 μυροδοχεία
-4 βάσεις αγγείου
-2 θραύσματα ταφικής πλάκας
-Κυκλικός απροσδιόριστος λίθος
-102 θραύσματα ταφικών κεραμίδων
-79 θραύσματα αγγείων
-Θραύσμα ειδωλίου
-Λίθινη γούρνα
-5 Λίθινα απροσδιόριστα θραύσματα
-Λίθινη χάντρα
-Βάση γυάλινου αγγείου
-Θραύσμα ανθρώπινου οστού
-2 θραύσματα από επεξεργασμένες χάντρες
-3 νομίσματα ενετοκρατίας
-2 ταφικά νομίσματα
-20 ειδικά νυστέρια καθαρισμού αρχαιοτήτων

Όλα τα αντικείμενα, τα οποία έχουν αρχαιολογική σημασία παραδόθηκαν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων, προκειμένου να εξεταστούν από τους αρχαιολόγους και να χρονολογηθούν, αλλά όπως προκύπτει από τα πρώτα δεδομένα πρόκειται για ευρήματα διαφόρων ιστορικών περιόδων. Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Διαβάστε επίσης