Συνέδριο πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου

Να κερδίσει το στοίχημα του 10ου συνεδρίου της Ν.Δ. θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε μετά τη… γοητεία του κομματικού ακροατηρίου να καταφέρει να κατακτήσει και την εύνοια της κοινής γνώμης και να ξεφύγει από τα στενά όρια της κεντροδεξιάς παράταξης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι περισσότεροι εντός της Ν.Δ. συμφωνούν ότι είναι πλέον δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστω κι εν μέσω αντεγκλήσεων από στελέχη διαφόρων ομάδων, έχει επιβάλει τους συσχετισμούς που ήθελε. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ενστάσεις για τις αλλαγές στο καταστατικό, εν τούτοις, όπως υποστηρίζουν οι άμεσοι συνεργάτες του, «η μίζερη συζήτηση και οι διαφωνίες έχουν άρωμα παρελθόντος όπου κυριαρχούσαν οι μηχανισμοί. Αντίθετα τώρα η Ν.Δ. κοιτάζει μόνο την αναγέννησή της και την ανανέωσή της, ώστε να πείσει την κοινωνία για τα όσα πρεσβεύει το κόμμα». Βέβαια, για να επιβάλει η νέα ηγετική ομάδα τους συσχετισμούς που θέλει χρησιμοποίησε μεθόδους του παρελθόντος, τις οποίες όλοι τις κατακρίνουν, αλλά φέρνουν άμεσα αποτελέσματα.

Ο βασικός στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι το θετικό του μήνυμα να φθάσει σε πολλές κοινωνικές ομάδες και στο επιτελείο του δίνουν μεγάλη σημασία στους απλούς πολίτες από όλους τους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους που θα συμμετάσχουν σε ένα παράλληλο συνέδριο που θα εξελίσσεται και θα αφορά το νέο πρόγραμμα.

Έμφαση στο καταστατικό
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει με το συνέδριο να γυρίσει σελίδα η παράταξη και να αφήσει πίσω της πολλές παθογένειες που την κράτησαν στάσιμη τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα επιζητά την πολιτική επιβεβαίωση ότι το κόμμα είναι έτοιμο να κυβερνήσει και να αποτελέσει τον πόλο αναφοράς στο πολιτικό σύστημα που είναι σε κινητικότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι συνεργάτες του στο νέο καταστατικό, με το οποίο διασφαλίζεται ρητά ότι στο εξής πρόεδρος της Ν.Δ. θα είναι μόνο εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος, υπό την προϋπόθεση ότι για να θέσει υποψηφιότητα θα πρέπει να διαθέτει μόλις 15 υπογραφές μελών τής ολιγομελούς –σε σχέση με το παρελθόν– Πολιτικής Επιτροπής.

Με αυτή τη διάταξη ο κ. Μητσοτάκης αποτρέπει στο μέλλον να υπάρξουν περιπτώσεις υποψηφιοτήτων, όπως έγινε με τον εξωκοινοβουλευτικό Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ το άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η εκλογή νέου προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου θα γίνεται με κλειστό κατάλογο μελών που θα επικυρώνεται το αργότερο 15 μέρες πριν από την εκλογική διαδικασία. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη διάταξη την είχε αρνηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να ισχύσει στις προηγούμενες εκλογές που αναδείχτηκε πρόεδρος. Επίσης κατοχυρώνονται ανά έτος τακτικά συνέδρια και ανά διετία εκλογή νέας Πολιτικής Επιτροπής και γραμματέα, πενταετής θητεία για τον πρόεδρο με δυνατότητα παράτασης λόγω πολιτικών εξελίξεων και ταυτόχρονη πρόβλεψη για αμφισβήτησή του από το συνέδριο, ή την κοινοβουλευτική ομάδα.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός κόμματος-κράτους, ενώ εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Πέραν τούτου, ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για την απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού και την τήρηση του «χρυσού κανόνα» για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Πρόβλεψη για συνεργασίες
Ακόμη το νέο καταστατικό προβλέπει ελάχιστους έως καθόλου συνδικαλιστές στα όργανα του κόμματος (εκτός κι αν εκλεγούν μέσα από τις νέες διαδικασίες), εξοβελισμό αρκετών που συμμετείχαν λόγω ιδιότητας, όπως επικεφαλής επιμελητηρίων, επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, μέχρι και οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ και πρώην γραμματείς της Ν.Δ. και στροφή του κόμματος προς τα αιρετά μέλη. Άλλο αξιοσημείωτο σημείο είναι η διάταξη που προβλέπει τη θεσμική συνεργασία του κόμματος με πολιτικές, επιστημονικές και άλλες οργανώσεις, με διατήρηση της αυτοτέλειας των δύο μερών, κάτι που σημαίνει ότι μελλοντικά ανοίγονται δρόμοι συμπόρευσης με κινήσεις πολιτικές ή κόμματα, όπως για παράδειγμα το Ποτάμι, ή την κίνηση που ετοιμάζει ο Χάρης Θεοχάρης.

Να ξεχάσει το φιάσκο
Όμως το πιο σημαντικό για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι να αφήσει πίσω του το φιάσκο με το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που οδήγησε στη διαγραφή του προέδρου, Βασίλη Γεωργιάδη, αλλά και τον εξοβελισμό μέσω παραίτησης του Ανδρέα Παπαμιμίκου από τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Μία θέση για την οποία προορίζεται ο Λευτέρης Αυγενάκης. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν πως το Συνέδριο, μέσω του προέδρου, αναμένεται να σταλεί ελπιδοφόρο πολιτικό μήνυμα, που θα συνάδει με το «οξυγόνο» που αποτελεί και το κεντρικό σύνθημα για το Συνέδριο. Δεδομένο είναι πάντως ότι θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των διαγραφών και της αποπομπής της ΟΝΝΕΔ, ενώ στόχος της ηγεσίας είναι να αποφευχθούν τυχόν νέες εσωκομματικές συγκρούσεις, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υποχωρήσει από τις θέσεις του για τις καταστατικές αλλαγές.

Πάντως στην ηγετική ομάδα δεν ανησυχούν για όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τις ομάδες και τους υποτιθέμενους στρατούς, που έχουν ενεργοποιηθεί. Όπως και για τις συναντήσεις του Ανδρέα Παπαμιμίκου στο παρασκήνιο. Ούτε φυσικά και με την παραίτηση του Φίλιππου Ταυρή με αιχμές για αντικαταστατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές για συνέδρους και προέδρους νομαρχιακών επιτροπών. «Εδώ το υπάρχον καταστατικό μιλάει ακόμη για φαξ και αυτοί ακόμη επιμένουν», είναι η απάντηση από την ηγετική ομάδα.

Εξάλλου, η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να βάλει προσωρινό λουκέτο στην ΟΝΝΕΔ ήταν ενός είδους τελεσίγραφο προς όλες τις βαρονίες του κόμματος και τους διάφορους εσωτερικούς μηχανισμούς, ότι δεν θα ανεχθεί από εδώ και πέρα συμπεριφορές, πράξεις και κινήσεις που θα υπονομεύουν τον ίδιο και συνολικά την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για αλλαγή στάσης από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη που φαίνεται ότι πλέον δεν θα ανέχεται καμία κίνηση ή συμπεριφορά που θα αποκλίνει από τις κεντρικές γραμμές του κόμματος, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εικόνα ενός αρχηγού με πυγμή.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η Ν.Δ. αλλάζει και αναγκαστικά κάποιοι θα «ξεβολευτούν» και πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αλλά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει περίπτωση να μπει σε μια λογική εσωτερικών παζαριών. Η ιστορία της ΟΝΝΕΔ απλά ήταν η «χρυσή ευκαιρία» για τον ίδιο, ώστε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι κάτι επιτέλους αλλάζει στη Ν.Δ. Ως εκ τούτου, λένε στενοί του συνεργάτες ότι το σύνθημα του συνεδρίου για «οξυγόνο» γίνεται πράξη λίγες ώρες πριν ακόμα αρχίσει η κορυφαία κομματική διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα