Σκάκι και γκάφες με την ψήφο των αποδήμων

Το σαβουάρ βιβρ επιβάλλει πως, όταν σου κάνει κάποιος ένα δώρο, οφείλεις να τον ευχαριστήσεις, να το ανοίξεις και φυσικά να το κρατήσεις. Κι όπως λέει η παροιμία, «το δώρο δεν δωρίζεται». Κάπως έτσι έπραξε και η κυβέρνηση, η οποία εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τη νέα γκάφα της Θεοδώρας Τζάκρη και έστησε στη γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιο δώρο δεν το περίμενε κανένας στο Μαξίμου. Και από εκεί που στο πρωθυπουργικό μέγαρο ένιωθαν πιεσμένοι λόγω της πανδημίας, της ανησυχίας για το εάν τελικά θα αντέξει το ΕΣΥ, αλλά και τη διαχείριση της πίεσης των εμπόρων να ανοίξει η οικονομία, εμφανίστηκε ο από μηχανής Θεός, όπως στις αρχαίες τραγωδίες.

Ο όρος τού «από μηχανής Θεού» προέρχεται από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Κατά την κορύφωση του δράματος, όταν τα προβλήματα και οι συγκρούσεις που βίωναν τα πρόσωπα του έργου οδηγούσαν σε αδιέξοδο, εμφανιζόταν αναπάντεχα στη σκηνή με τη βοήθεια κάποιου μηχανισμού (συνήθως γερανού), με τρόπο δηλαδή που να ξεχωρίζει από τα θνητά πρόσωπα του έργου, ηθοποιός υποδυόμενος κάποιο θεϊκό πρόσωπο, το οποίο παρενέβαινε για να δώσει λύση. Ο αρχαίος τραγωδός έπρεπε να χρησιμοποιήσει με φειδώ την παρέμβαση θεϊκού προσώπου στο έργο, καθώς υποδήλωνε ότι το πρόβλημα υπερέβαινε τις λύσεις που μπορούσαν να προσφέρουν θνητά πρόσωπα.

Στη δική μας περίπτωση, τον ρόλο του «από μηχανής Θεού» τον έπαιξε με τον καλύτερο τρόπο η Θεοδώρα Τζάκρη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκ μεταγραφής από το ΠΑΣΟΚ, ξαφνικά θυμήθηκε τους ομογενείς και την ψήφο τους. Η κα Τζάκρη έχει αναλάβει τον τομέα των αποδήμων και όπως προέβλεπαν όλοι οι σοβαροί ΣΥΡΙΖΑίοι αποδείχθηκε εξόχως ανεπαρκής. Έτσι, λοιπόν, πέταξε μία μπαρούφα μέσω συνέντευξής της στον «Εθνικό Κήρυκα», προσπαθώντας να κάνει την καλή στους ομογενείς, υποστηρίζοντας ότι όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα άρει όλους τους περιορισμούς για την ψήφο τους.

Απίστευτη η γκάφα της Θεοδώρας Τζάκρη έδωσε την ευκαιρία στο Μαξίμου να προωθήσει άμεσα το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων εκθέτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς η κα Τζάκρη τα έμπλεξε, νομίζοντας ότι είναι βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ή του ΠΑΣΟΚ, και όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι όπως είναι γνωστό ο ΣΥΡΙΖΑ τρέμει τις ψήφους των ομογενών, κάτι που φάνηκε και όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου. Και για να περάσει με ευρεία πλειοψηφία αναγκάστηκε ο κ. Θεοδωρικάκος να περάσει αυτούς τους περιορισμούς, όπως ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Οπότε πολύ λογικά το Μαξίμου έδειξε αντανακλαστικά κι έβαλε στη γωνία του ρινγκ τον ΣΥΡΙΖΑ, με το να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο ο Μάκης Βορίδης για την άρση των περιορισμών, καλώντας την Κουμουνδούρου να δείξει ότι εννοείς αυτά που υποσχέθηκε με τη συνέντευξή της η αρμόδια τομεάρχης Θεοδώρα Τζάκρη. Και όντως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, ειδικά στους ομογενείς. Διότι η τροπολογία που κατέθεσε ως ρελάνς ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δείχνει τη φοβικότητά του σε ό,τι αφορά την ψήφο των ομογενών. Αυτό που όλοι καταλαβαίνουν είναι ότι η Κουμουνδούρου θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο να μετρήσει η ψήφος των ομογενών επί του γενικού συνόλου. Έτσι, στην τροπολογία προτείνει να δοθούν τέσσερις έδρες σε ομογενείς βουλευτές και επί της ουσίας να μετρήσουν τα κόμματα τη δυναμική τους επί 296 εδρών.

Την γκάφα της Τζάκρη, αλλά και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ, που την τοποθέτησαν σε αυτήν τη θέση την εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο η κυβέρνηση, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής που έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Και το ΚΙΝΑΛ στέλνει ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, ότι δεν ανησυχεί για τυχόν αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Κάτι που συμβαίνει και στην Κουμουνδούρου και στον Περισσό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚΕ χαρακτήρισε τη Θεοδώρα Τζάκρη «λαγό της Νέας Δημοκρατίας», κάνοντας λόγο για συμπαιγνία της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για να ακυρωθεί το ιστορικό νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί με τη συντριπτική πλειοψηφία 288 βουλευτών.

Αφόρητες είναι οι πιέσεις των δύο κομμάτων εξουσίας προς το ΜέΡΑ 25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη για το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων

Αφόρητες πιέσεις

Η αλήθεια πάντως είναι ότι προ ενός μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τη ρύθμιση για την άρση των περιορισμών σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής. Όμως ακόμη και να την ψήφιζε μόνης της η κυβερνητική πλειοψηφία, δεν θα μπορούσε να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Πάνω σε αυτή την πρωθυπουργική υπόσχεση στους ομογενείς θέλησε να κάνει παιχνίδι η Τζάκρη και τελικά, αντί να πάει για μαλλί, βγήκε και κουρεμένη. Τη νομοθετική παρέμβαση η Ν.Δ. την κατέθεσε γνωρίζοντας ότι δεν θα την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο για να εκθέσει τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του.

Ήδη στο Μαξίμου μετρούν τα κουκιά και η αλήθεια είναι ότι δεν τους βγαίνουν. Και αυτό διότι το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουν η Ν.Δ., το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Δηλαδή, συνολικά 190 βουλευτές. Για να τεθεί άμεσα σε ισχύ από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το ΜέΡΑ 25 δεν έχει πάρει ακόμη θέση κι εκεί γίνεται το μεγάλο παιχνίδι. Για λόγους εντυπώσεων θα πούμε εμείς, καθώς ακόμη και εάν το κόμμα Βαρουφάκη αποφασίσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών, και πάλι συμπληρώνονται 199 ψήφοι.

Αυτές τι ημέρες έχουν αυξηθεί οι πιέσεις στον Γιάνη Βαρουφάκη για να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, έχουν πλησιαστεί οι βουλευτές τού ΜέΡΑ 25 από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου τους ζητούν μέχρι και να αφήσουν το κόμμα τους και να μεταγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται πως ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να σκεφτεί ότι είχε θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες ευρωεκλογές και στη Γερμανία.

 

Ποιοι είναι οι περιορισμοί

Οι περιορισμοί που ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο γα την ψήφο των ομογενών τον Δεκέμβριο του 2019 είναι οι ακόλουθοι:

  • Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1, ή Ε2, ή Ε3, ή Ε9 είτε το τρέχον, είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου.
  • Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα: Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής. Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα