ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Λύση μόνο με συνταγματική αλλαγή του ονόματος

«Η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έχοντας θέσει δύο σαφείς όρους για τη διασφάλιση της εθνικής γραμμής. Τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων. Όπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ».

Τα παραπάνω ξεκαθαρίζουν κύκλοι της κυβερνήσεως σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα το οποίο υποστηρίζει ότι υπάρχουν υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. «Συνεπώς, τα όσα αναφέρονται ερμηνευτικά στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σημειώνεται από κυβερνητικής πλευράς.

Θυμίζεται πως στη Σόφια θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα γίνει στο περιθώριο της συνάντησης ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και αναμένεται να κρίνει και το πλαίσιο για το ονοματολογικό της γείτονος.

Αυτό ενώ από το κυβερνητικό στρατόπεδο διακινούνται πληροφορίες για απαίτηση 180 ψήφων από τις Βρυξέλλες. Χρησιμοποιώντας το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ , την εφημερίδα “ΑΥΓΗ”, σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Στην Ε.Ε., αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, που κληροδοτήθηκε σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, Τσίπρα και Ζάεφ αντιστοίχως. Άλλωστε, τυχόν συμφωνία επί του “Μακεδονικού” θα “ξεκλειδώσει” τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. – και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για “κλείδωμα” τυχόν “κερκόπορτας” προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

…Επειδή λοιπόν η εθνική υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι δυνάμεις της ελληνικής αντιπολίτευσης είναι… αντιστρόφως ανάλογη της υπευθυνότητας των “ομολόγων” τους στην ΠΓΔΜ, φαίνεται πως ουδείς στις Βρυξέλλες έχει πειστεί πως ακόμη κι αν Αθήνα και Σκόπια δώσουν… αύριο το πρωί τα χέρια, αυτό θα αποτελέσει μια συμφωνία με μέλλον και προοπτική. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης καλοπροαίρετων εισηγήσεων και παραινέσεων να ζητήσει την υπερψήφιση τυχόν συμφωνίας για το “Μακεδονικό” με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων αυτών είναι να πρόκειται για μια συμφωνία που θα έχει διάρκεια και σταθερότητα, η οποία θα διασφαλιστεί από την ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντ. Μογκερίνι. Μάλιστα, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα