Σκοπιανό: Βήματα μπρος-πίσω το Μαξίμου…

158 συγγνώμες ζητάει ο Αλέξης (…) >> Βελτιώσεις στη συμφωνία ψάχνει(;) ο Κυριάκος >> Ακροδεξιοί το 75% των Ελλήνων(!!!) το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ >> Στα κάγκελα οι βουλευτές της Ν.Δ.

Την εβδομάδα που διατρέχουμε, πολύς «μπουχός» σηκώθηκε εξαιτίας της επικής γκάφας (αν ήταν γκάφα…) του ΥΠΕΞ του Νίκου Δένδια, να χαρακτηρίσει «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψαν με χαμόγελα ο Αλέξης μας και ο γείτονάς μας κ. Ζόραν Ζάεφ.

Βέβαια, το «ιστορική» διαγράφηκε, τα ερωτηματικά όμως παρέμειναν…

Τα ερωτηματικά, βεβαίως, δεν αφορούν μόνο τον κ. Δένδια –άλλωστε, το παλικάρι από την αρχή ήταν υπέρμαχος της συμφωνίας–, αλλά αφορούν κυρίως τον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμη ο Τσίπρας φέρει το κείμενο της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, είχε τονίσει ότι πρόκειται για μια επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του για το θέμα αυτό.

>> 24 Ιανουαρίου 2019 (ΒΟΥΛΗ, ΨΗΦΙΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ)

# «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας».

# «Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη Συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

# «Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα».

>>25 Ιανουαρίου 2019 (Δήλωση-διάγγελμα Μητσοτάκη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών)

# «Σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.

»H κύρωσή της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση “μακεδονικής” γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση. Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών.

»(…)  Προσωπικά, μίλησα με ειλικρίνεια για τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της συμφωνίας.  Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω.
»Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία».

>> 31 Μαρτίου 2019 (περιοδεία Μητσοτάκη σε Ημαθία και Βέροια)

# «Έρχομαι σε μία εποχή όπου οι Μακεδόνες, αλλά και όλοι Έλληνες αισθάνονται πληγωμένοι. Αισθάνονται προδομένοι. Αισθάνονται ταπεινωμένοι από μία κυβέρνηση η οποία υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εμείς καταψηφίσαμε».

# «Θα αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και θα υπερασπιστούμε και θα στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς με ένα συγκροτημένο σχέδιο για να μπορούν τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα να μην κινδυνεύουν από τα προϊόντα του βόρειου γείτονά μας».

Όμως, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή μετά τις 7 Ιουλίου 2019, οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου έχουν πιο light χαρακτήρα από τις προεκλογικές.

>> 8 Σεπτεμβρίου 2019 (ΔΕΘ)

# «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κυρωμένη και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Eίχα θέσει όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Είχα πει ότι εάν η Συμφωνία ψηφιστεί και κυρωθεί δύσκολα αλλάζει. Την βρήκαμε και την κληρονομήσαμε».

# «Μίλησα για προστασία των μακεδονικών προϊόντων, μίλησα για το brand της Μακεδονίας. Όταν ακούει ο άλλος Μακεδονία θα πρέπει να ακούει τη δική μας Μακεδονία. θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά».

>> 22 Οκτωβρίου 2019 (δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη)

# «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική Συμφωνία για τη χώρα μας, όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες (…) Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση θα παρακολουθούμε στενά τις υποχρεώσεις των γειτόνων μας, την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους».

>> 13 Σεπτεμβρίου 2020 (ΔΕΘ)

# «Το ζήτημα έχει κλείσει από τη στιγμή που η Ελλάδα κύρωσε τη συμφωνία. Έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας, αλλά η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται τις συμφωνίες.

»Μπορεί το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας να έκλεισε με μια κακή συμφωνία, αυτή των Πρεσπών, που οφείλουμε να σεβαστούμε, όμως είναι ανοιχτό το θέμα της σωστής εφαρμογής αυτής της έστω κακής συμφωνίας».

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, στο συνέδριο του Εconomist) η κα Ντόρα Μπακογιάννη, χαράσσοντας προφανώς (δικά της;) όρια, δήλωσε τα εξής:

«Παρ’ ότι δεν υποστηρίξαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρήκαμε από την επανεκλογή Ζάεφ, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του ακραίου εθνικισμού στα Βαλκάνια».

# «Η Ελλάδα έχει την ευθύνη να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις υποψηφιότητες των δύο χωρών στην Ε.Ε.»

# «Υπάρχει η ευθύνη εκ μέρους των εταίρων μας, να προχωρήσουν όλες αυτές οι αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η δημοκρατία με πιο σαφή τρόπο, να καταπολεμηθεί η διαφθορά (…)».

Και το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-ΗΠΑ στις 28 Σεπτεμβρίου 2020:

«(…) Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς τον σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη».

Λίγη ώρα αργότερα από τις σελίδες του υπουργείου Εξωτερικών αφαιρέθηκε ο όρος «ιστορική».

Τι μας κρύβεις, Κυριάκο;

Ήλθε στην Ελλάδα, είδε τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά και απήλθε νικητής ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. Νικήτρια μπορεί να αισθάνεται μέχρι ενός σημείου και η ελληνική διπλωματία από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επίσκεψης, τουλάχιστον ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών. Διότι τη Συμφωνία των Πρεσπών, που «φύτρωσε» από το πουθενά στην ατζέντα, μάλλον θα πρέπει να τη συνδέσουμε με το σίριαλ «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια»…

Δυστυχώς δεν είναι μόνο η επική γκάφα του κοινού ανακοινωθέντος των ΥΠ.ΕΞ. Ελλάδας και ΗΠΑ στο οποίο η Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηριζόταν «ΙΣΤΟΡΙΚΗ». Είναι και η απόκρυψη ενός άλλου περιστατικού που έλαβε χώρα στη συμπρωτεύουσα, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας συναντούσε τον Αμερικανό ομόλογό του και σχετίζεται με την αγαστή πολιτική συνεργασία που φαίνεται να διατηρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κυβέρνηση Ζάεφ, επιμελώς μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας.

Όπως αποκάλυψε ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής από τις στήλες του ειδησεογραφικού ιστότοπου iEidiseis.gr, τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη δεν προσγειώθηκε μόνο ο Μάικ Πομπέο, αλλά και οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ζάεφ, Ljupco Nikolovski και Fatmir Bytyqi, αρμόδιοι ο πρώτος για την εξωτερική πολιτική της Β. Μακεδονίας και ο δεύτερος για την οικονομία της χώρας, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Οικονομικών των Σκοπίων, Kreshnik Bekteshi.

Σύμφωνα πάντα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του iEidiseis, οι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Β. Μακεδονίας ήρθε με απευθείας πτήση από τα Σκόπια, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Το πού πήγαν, με ποιον συναντήθηκαν και τι συζήτησαν παραμένει για την ώρα άγνωστο. Κι αν τέλος πάντων ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κρατάει «μυστικό» από τους πολίτες ίσως να έχει και μία λογική. Το κρύβει όμως κι από τους υπουργούς του;

Γιατί, αν διαβάζουμε σωστά, στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τα αποτελέσματα του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30/9/2020 υπάρχει εκτενέστατη αναφορά του πρωθυπουργού τις συζητήσεις που είχε με τον Μάικ Πομπέο, αλλά δεν υπάρχει ούτε λέξη για την ελληνο-σκοπιανή «ταμπακιέρα». Τυχαίο ή να… νομίσουμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι συμφωνίες είναι σεβαστές».

Ερώτημα: Συμφωνούν οι εταίροι μας, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ;

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε, λέγοντας ότι «το κράτος είναι διαχρονικό και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Καμία αντίρρηση. Όμως πρέπει να σταθούμε και στις συμφωνίες που διέπουν τις χώρες που είναι ενταγμένες στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και στην άποψη που έχουν για τις συμφωνίες αυτές οι ΗΠΑ.

Και αυτό διότι επί σειρά ετών η Τουρκία προσβάλλει με έρευνες στη Μεσόγειο, με παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, με προσπάθεια εισβολής στον Έβρο, και όλοι οι παραπάνω σύμμαχοί μας παραμένουν απλοί παρατηρητές των παραβάσεων ιστορικών συνθηκών, όπως είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, και άλλες σημαντικές διαχρονικά συνθήκες.

Εμείς, λοιπόν, πρέπει να είμαστε «κύριοι» και να σεβόμαστε την υπογραφή μας, σε μια επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ο «πρωταθλητής» στα fake news πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα αξιώνει να του ζητήσουν συγγνώμη και οι 158 βουλευτές της ΝΔ, που καταψήφισαν τη συμφωνία του με τον κ. Ζάεφ(!!!) το 2018, κουνώντας μάλιστα και το δάχτυλο…

Αντιδράσεις μέσα στη ΝΔ

Το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά κυρίως η μυστική συμμετοχή των Σκοπιανών υπουργών στη Θεσσαλονίκη σε meeting με τους Δένδια-Πομπέο, προκάλεσαν αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Διακρίνοντας ότι οι πιέσεις των συμμάχων μας για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ –μετά την απεμπόληση του veto για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ– έχουν πλέον δρομολογηθεί, με αφορμή την αστοχία με τον χαρακτηρισμό «ιστορική» της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντιλαμβάνονται ότι αν οι βελτιώσεις της επιζήμιας συμφωνίας δεν γίνουν ορατές και κατανοητές από τους ψηφοφόρους τους, θα είναι ανακόλουθοι στα όσα προεκλογικά υποστήριζαν. Και βεβαίως, όταν μιλάμε για βελτιώσεις, δεν εννοούμε το αν ο χαλβάς θα λέγεται «Μακεδονικός» ή «Βορειομακεδονικός». Το πρόβλημα βέβαια γίνεται μεγαλύτερο για τους βουλευτές της βόρειας Ελλάδος, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν «στον λάκκο των λεόντων» αν δεν έχουν να παρουσιάσουν επαρκείς βελτιώσεις.

Οι βελτιώσεις της συμφωνίας, μονόδρομος για τον Κυριάκο

Με όπλο το veto για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, η βελτίωση της συμφωνίας αποτελεί μονόδρομο για τον Κυριάκο.

Μπορεί οι ΗΠΑ να πιέζουν στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα ακόμη πλεονέκτημα έναντι των ρωσικών επιδιώξεων στα Βαλκάνια, μέσω των Σκοπίων –ας μην ξεχνάμε το μπρος-πίσω της Σερβίας–, αλλά η σταθερότητα στα Βαλκάνια δεν κινδυνεύει ούτε από τη Βουλγαρία –που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η τοποθέτησή της ότι αν στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαλειφθεί το θέμα της γλώσσας, θα προβάλει εκείνη veto για την ένταξή της στην ΕΕ–, ούτε από τα Σκόπια, και βεβαίως ούτε από την αδύνατη –συγκρινόμενη με την Ελλάδα– Αλβανία. Η σταθερότητα κινδυνεύει με τις ακρότητες της Τουρκίας στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όμως, οι σύμμαχοί μας ενδιαφέρονται μόνο στο να κάνουν «αστακό» τα Σκόπια, χρυσώνοντας μάλιστα το χάπι αφού μας παραχωρούν τον έλεγχο του εναερίου χώρου των Σκοπίων.

Κατά τη γνώμη μας, ο Κυριάκος πρέπει να βάλει με σαφήνεια τις απαιτήσεις μας για τη βελτίωση της συμφωνίας, και με ανοιχτά χαρτιά να τις παρουσιάσει στον ελληνικό λαό που τον ψήφισε και τον πιστεύει, με αποτέλεσμα η δημοφιλία του να είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Δεν πρέπει να δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήριζε το 75% του ελληνικού λαού που γέμιζε τις πλατείες στα συλλαλητήρια ως «ακροδεξιούς», από «κατηγορούμενος» να μετατρέπεται σε «κατήγορο» για λάθη που κατά τη διακυβέρνησή του διέπραξε.

Δύσκολο έργο, αλλά οι άξιοι πρωθυπουργοί είναι για τα δύσκολα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα