Σπουδαία υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στη Χίο

Η συγκινητική ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου

Θερμή και εγκάρδια ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι αρχές της Χίου και οι ομογενείς στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο που από τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021, μέχρι και το πρωί της Πέμπτης επισκέπτεται τη Μυροβόλο Χίο, τον τόπο καταγωγής των προγόνων του.

«Χαίρομαι που με αξιώνει ο Θεός να πατήσω για πρώτη φορά στα άγια χώματα των προγόνων μου. Χάρη στην πρόσκληση των ομογενών της Αμερικής των Χιωτών και χάρη στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά την άφιξή στου στη Χίο.

Για να προσθέσει: «Έχω μεγάλη αγωνία να δω το όμορφο νησί, το οποίο μόνο σε φωτογραφίες το έχω δει και σε αφηγήσεις το έχω ακουστά και αν κρίνω από τους ανθρώπους που έχει γεννήσει αυτό το νησί πρέπει να είναι ένα υπέροχο νησί. Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ και ανυπομονώ να περπατήσω και να γνωρίσω όλο το νησί. Ευχαριστώ τις αρχές και όλους για τη θερμή υποδοχή και εκφράζω σε όλους την αγάπη μου». Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε την «Κιβωτό του Αιγαίου», στο Αίπος της Χίου, όπου συναντήθηκε με τα παιδιά της «Κιβωτού» και τον ιδρυτή της, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου.

Ο πατέρας Αντώνιος, αφού καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο έργο της Κιβωτού του Κόσμου και τους σταθμούς της Κιβωτού του Αιγαίου στο παιδικού χωριού στο Αίπος της Χίου τα 7 χρόνια της λειτουργίας του.

Στη συνέχεια, τη σκηνή κατέλαβε η θεατρική ομάδα της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου, η οποία κατάφερε να συγκινήσει τον Αρχιεπίσκοπο και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους με το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασε με θέμα το έργο της Κιβωτού του Κόσμου.

Αφού έβγαλε ο Αρχιεπίσκοπος από πάνω του κάθε τι πολύτιμο, απευθύνθηκε προς τα παιδιά λέγοντας πως στην Κιβωτό πρέπει κάποιος να εισέρχεται «γυμνός»

Κάλεσε έπειτα όλα τα παιδιά να καθίσουν κοντά του και συγκινημένος με πατρική στοργή τους μίλησε για το παρελθόν του και το πώς και ο ίδιος υπήρξε πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εμπειρία που έζησε ως πρόσφυγας, μόλις 10 χρονών, φεύγοντας με τους γονείς και τα αδέλφια του από την Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα. Ζήτησε από τα παιδιά να είναι περήφανα γιατί δεν είναι οι φταίχτες της κατάστασής τους, αφού πληρώνουν τις αμαρτίες των μεγάλων.

«Δεν σας λυπόμαστε, σας ντρεπόμαστε», είπε χαρακτηριστικά στα παιδιά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ενώ σημείωσε πως τα πληγωμένα παιδιά είναι αυτοί που γίνονται μεγάλοι και πραγματικοί ηγέτες. «Βλέπω μια αετοφωλιά, από την οποία θα βγείτε σαν αετόπουλα να κατακτήσετε τον κόσμο», τόνισε προς τα παιδιά της «Κιβωτού» ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στην ολιγοήμερη διαμονή του στη Χίο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, λίγο πριν προσκυνήσει στο οστεοφυλάκιο του Αγίου Μηνά όπου φυλάσσονται λείψανα των θυμάτων της σφαγής της Χίου το 1822, έστειλε το δικό του σημαντικό μήνυμα για αλληλοσεβασμό με τους γείτονές μας δηλώνοντας: «Να φανούμε αντάξιοι της θυσίας των πατέρων και των αδελφών μας, οι δε γείτονες να μην επαναλάβουν ποτέ τις θηριωδίες του παρελθόντος αλλά να μάθουμε όλοι μαζί να ζούμε με ειρήνη, με αγάπη και συναδέλφωση. Η θυσία αυτών των ανθρώπων να μην πάει χαμένη ούτε για εμάς που απολαμβάνουμε την ελευθερία μας, χάρη στη θυσία τους, αλλά και η άλλη πλευρά την οποία την έβλεπα καθώς ερχόμασταν εδώ στο μοναστήρι, να καταλάβει ότι αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει και πρέπει πλέον να μάθουμε να είμαστε πολιτισμένοι, να είμαστε καλοί γείτονες και καλή γειτονία σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός και ελευθερία».

Προηγήθηκε η επίσκεψη στο Μουσείο της Μαστίχας της Χίου, ενώ η ξενάγηση από την κα Ελένη Παϊδούση κατάφερε να κορέσει τη δίψα των ομογενών για τα μυστικά της μαστίχας, την ιστορία της, τις παραδόσεις, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και την αξιοποίηση της μαστίχας όχι μόνο στην μαγειρική, αλλά στην ιατρική και στα καλλυντικά.

Επιπλέον, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου σε εκδήλωση στο «Σπίτι της Μαρίας» – «Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος» στα Καρδάμυλα Χίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί στους πυρόπληκτους του περασμένου Αυγούστου από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο συγκεντρώθηκε από προσφορές ομογενών της Αμερικής, δηλώνοντας: «Η μόλυνση και η προσβολή του περιβάλλοντος είναι ηθική αμαρτία αφού εάν δεν σέβεσαι το δημιούργημα του Θεού δεν σέβεσαι ούτε τον ίδιο το Θεό», αναφερόμενος και στη σπουδαιότητα της αναδάσωσης αλλά και στην ανάγκη παροχής βοήθειας στους πυρόπληκτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα