Σπύρος Μαραγκός: Κόντρα στον πιο δύσκολο αντίπαλο της ζωής του

Ο Μουντιαλικός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού συγκλόνισε με την είσοδό του στη Λεωφόρο σε αναπηρικό καροτσάκι. Η νόσος ALS που έχει «αδυναμία» στους αθλητές. τον χτύπησε τον Ιούλιο του 2016

Του Νίκου Συνοδινού

Όσοι βρέθηκαν στη Λεωφόρο το απόγευμα της Κυριακής 13 Νοεμβρίου όπου ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ατρόμητο, συγκλονίστηκαν από την εικόνα που πέρασε μπροστά από τα μάτια τους. Ένα από τα «μηχανάκια» του Παναθηναϊκού, ο Σπύρος Μαραγκός, έχοντας χτυπηθεί από την ασθένεια ALS που εξελίσσεται σε μάστιγα για τους ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο, εμφανίστηκε καθηλωμένος σε καροτσάκι.

Ο παίκτης που όργωνε τα γήπεδα και κατέκτησε τίτλους κάνοντας μεγάλες πορείες στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’90, ήταν εκεί στο ίδιο γήπεδο που γνώριζε την αποθέωση. Μόνο που το φιλμ της ζωής του τα τελευταία χρόνια γκρίζαρε… Όρθιοι οι φίλοι του Παναθηναϊκού, αποθέωσαν κατά τη βράβευσή του απ’ την ΠΑΕ τον Σπύρο Μαραγκό και ο Γιόζεφ Βάντζικ, η «ντουλάπα» ήταν εκεί να τον αγκαλιάσει και να του δείξει την αγάπη που έστελνε όλη η φίλαθλη Ελλάδα.

Το αναπηρικό καροτσάκι ήταν δεδομένο ότι θα ερχόταν στη ζωή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή από τη στιγμή που οι γιατροί τον ενημέρωσαν τον Ιούλιο του 2016 ότι πάσχει από μια εκφυλιστική νόσο. Μια εκφυλιστική νόσο που ο Σπύρος Μαραγκός προσπάθησε να την καταπολεμήσει αρχικά με ανοσοσφαιρίνες αλλά στη συνέχεια παρατηρήθηκε έλλειψη στα φάρμακα, με συνέπεια η νόσος να εξελίσσεται διαρκώς.

Τι είναι, όμως, το ALS; Η ονομασία της νόσου είναι τα αρχικά του Αmyotrophic Lateral Sclerosis, είναι η νόσος του Κινητικού Νευρώνα και ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί πολλούς πρώην ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο. Για αυτούς άλλωστε, για τους παίκτες και ειδικά αυτούς που αγωνίστηκαν σε υψηλό επίπεδο, η πιθανότητα να παρουσιάσουν ALS είναι διπλάσια σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

Για τους πρώην ποδοσφαιριστές, επίσης, η νόσος εμφανίζεται συνήθως στα 43 τους χρόνια και όχι στα 63, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους που καλούνται να την αντιμετωπίσουν. Όσο για τους λόγους που μπορούν να την προκαλέσουν; Αυτοί, όπως έχουν εξηγήσει γιατροί, είναι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί, η σωματική καταπόνηση ή και η κατάχρηση ουσιών. Χωρίς να παραβλέπουμε, φυσικά, τη γενετική που επίσης μπορεί να παίξει ρόλο.

Η νόσος κινητικού νευρώνα είναι μια προοδευτική ασθένεια που προσβάλλει τους κινητικούς νευρώνες ή τα νεύρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Η νόσος κινητικού νευρώνα είναι επίσης γνωστή ως αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, όταν τα νεύρα στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη σταματούν να λειτουργούν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι τα ερεθίσματα παύουν να φτάνουν σταδιακά στους μυς, πράγμα που οδηγεί σε αδυναμία και γενική κατάπτωση.

Η νόσος οδηγεί σταδιακά τον ασθενή σε «εγκλωβισμό» στο ίδιο του το σώμα, ανίκανο να μετακινηθεί, να μιλήσει, να καταπιεί ή να αναπνεύσει. Είναι μια ανίατη κατάσταση που μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Υπολογίζεται ότι η νόσος κινητικού νευρώνα σκοτώνει το ένα τρίτο των ασθενών εντός ενός έτους και περισσότερο από το ήμισυ εντός δύο ετών από τη διάγνωση.

Μια άσχημη κατάσταση, γενικά, την οποία αναγκάζεται να ζει και ο Σπύρος Μαραγκός, ο οποίος το απόγευμα της περασμένης Κυριακής  πήρε δύναμη να συνεχίσει τη μάχη του, μέσω του χειροκροτήματος που του αφιέρωσαν οι οπαδοί που είχαν συνηθίσει να τον βλέπουν όρθιο και μάχιμο μέσα στα γήπεδα.

Οι διάσημοι που χτύπησε η νόσος

Η Νόσος του Κινητικού Νευρώνα (ALS) έγινε περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό το 2014 μέσω του “Ice Bucket Challenge”, μιας καμπάνιας που περιλάμβανε το αναποδογύρισμα ενός κουβά με παγωμένο νερό στο κεφάλι κάποιου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη νόσο αυτή και την ενθάρρυνση δωρεών για τη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συμμετέχοντες γίνονταν viral ανεβάζοντας βίντεο που τους έδειχναν να μπουγελώνονται, βιώνοντας στιγμιαία μια κατάσταση παρόμοια με το αίσθημα που προκαλεί η ALS.

Με αφορμή την εκστρατεία αυτή, ο κόσμος έμαθε πως η Νόσος του Κινητικού Νευρώνα ή, επί το επιστημονικότερον, «Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση» είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που προκαλεί μυϊκή αδυναμία, αναπηρία και, τελικά, θάνατο. Η ALS συχνά ονομάζεται «Νόσος του Lou Gehrig», από τον διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ, o οποίος πέθανε από αυτή το 1941.

Ένας από τους διασημότερους πάσχοντες από ALS ήταν και ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Άλλα διάσημα θύματα της νόσου περιλαμβάνουν τον ηθοποιό, θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Σαμ Σέπαρντ, ο οποίος πέθανε τον Ιούλιο του 2017, τον κορυφαίο τζαζίστα Τσαρλς Μίνγκους και τον συνδημιουργό του “Sesame Street” Τζον Στόουν.

Πρόκειται για μια ομάδα προοδευτικά εξελισσόμενων, νευροεκφυλιστικών νευρολογικών διαταραχών, άγνωστης αιτιολογίας, οι οποίες επηρεάζουν τους κινητικούς νευρώνες που διαβιβάζουν εντολές στους μυς. Όπως γνωρίζουμε, ο κινητικός νευρώνας είναι εκείνος που, μέσω της νευρομυϊκής σύναψης, δίνει την εντολή στον μυ να συσπαστεί, καθιστώντας έτσι δυνατή την κίνηση.

Ειδική θεραπευτική αγωγή δεν υπάρχει. Συνεπώς, η θεραπευτική παρέμβαση θα πρέπει να αποσκοπεί κυρίως στην ποιότητα ζωής του ασθενούς και είναι κυρίως υποστηρικτική (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη), προσαρμοζόμενη ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς.

Ο Σπύρος Μαραγκός δίνει τη δική του μεγάλη μάχη, αποδεικνύοντας πως ξέρει ν’ αντιμετωπίζει ακόμη και τον πιο δύσκολο αντίπαλο της ζωής του…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα