Στα δικαστήρια το νέο «πεσκέσι» στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ

Η «αύξηση της έκπτωσης» στην τιμή τού ρεύματος, όπως ονομάστηκε εύσχημα το νέο «δωράκι» τού υπουργείου Οικονομικών στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ του Ομίλου Μυτιληναίου, είναι λογικό να έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός κι εκτός συνόρων. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα για παράνομη κρατική ενίσχυση, όπως είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστεί η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, η οποία μεταξύ άλλων αποφάσισε πως «περισσεύουν» στην Επιχείρηση 95.000.000 ευρώ γι’ αυτό και τα «χαρίζει» μέσω της μειωμένης τιμολόγησης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ κι άλλων βιομηχανιών. Το πολύ-πολύ να εισπράξει μέρος τους αυξάνοντας εκ νέου τα οικιακά τιμολόγια…

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι αρνητικό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού τής Κομισιόν σε σύσκεψη με στελέχη τού ΥΠΕΚΑ που συνόδευαν τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη τούς εξέθεσαν τον προβληματισμό τους για τα μέτρα που εισηγήθηκε το ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησαν κριτική για το ότι δεν ενημερώθηκαν, τονίζοντας πως, κατά την εκτίμησή τους και την ενημέρωση που έχουν, υπάρχουν ενδείξεις πως η υπόθεση «μυρίζει» κρατική ενίσχυση.

Μέχρι το 2018, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση των τελευταίων 20 χρόνων στην Ελλάδα. Αυτή αφορά τη λιγνιτική μονάδα, την αποκαλούμενη «Πτολεμαΐδα V», η οποία αποτελεί επένδυση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ. Πώς θα μπορέσει, όμως, να την υλοποιήσει μια επιχείρηση με οφειλές 5 δισ. ευρώ, στην οποία χρωστούν συνολικώς 1,3 δισ. ευρώ (μόνο οι οφειλές τού ελληνικού Δημοσίου ξεπερνούν τα 200.000.000 ευρώ), δανείζεται με επιτόκια γύρω στο 9% και η Γενική Συνέλευσή της λαμβάνει απόφαση για νέες «προσφορές» στους μεγαλοβιομήχανους οφειλέτες της, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ; Με την ίδια απόφαση επιδοτούνται οι ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και ανταγωνιστές τής ΔΕΗ, με περισσότερα από 280.000.000 ευρώ ετησίως, εξέλιξη που είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστεί προνομιακή μεταχείριση η οποία και απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το έννομο συμφέρον των εργαζόμενων

Για όλα αυτά και για πολλά περισσότερα ούτε οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ κάθονται με «σταυρωμένα χέρια». Έχουν, άλλωστε, όχι μόνο ηθικό αλλά κι έννομο συμφέρον, το οποίο πηγάζει από το ότι διαθέτουν περισσότερες από 8.000.000 μετοχές τής Επιχείρησης, οι οποίες με την απόφαση της Γ.Σ. χάνουν μέρος τής αξίας τους. Γι’ αυτό κι έχουν ήδη απευθυνθεί με επιστολές στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, στους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΚΑ Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Μανιάτη αντιστοίχως, καθώς και στον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ετοιμάζονται, μάλιστα, να κινηθούν και δικαστικώς, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Α» ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του «Σπάρτακου», του Σωματείου των εργαζομένων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ο οποίος δεν διστάζει να μιλήσει για ντόπιους αεριτζήδες που θέλουν να κερδοσκοπήσουν.

Αιφνιδιάστηκαν οι εργαζόμενοι

«Η Γενική Συνέλευση των μετόχων αιφνιδίασε τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις από τα πιο επίσημα χείλη τής Επιχείρησης πως δεν θα δινόταν έκπτωση 20% σε μια ανταγωνίστρια εταιρεία, πουλώντας σε τιμή κάτω τού κόστους. Αυτό συνιστά αδίκημα τόσο γι’ αυτούς που το επιβάλλουν όσο και για εκείνους που το εφαρμόζουν. Γι’ αυτό και θα ζητήσουμε ευθύνες και από τη διοίκηση της ΔΕΗ, εφόσον υλοποιήσει την απόφαση της Γ.Σ,  και από τον υπουργό Οικονομικών», σημειώνει ο συνδικαλιστικός παράγοντας. Ο ίδιος προσθέτει πως επί της ουσίας το Σωματείο δεν έχει λάβει καμιά απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο «πετά το μπαλάκι στο ΥΠΕΚΑ και προσπαθεί να κρατά ισορροπίες με άκομψο τρόπο, προκειμένου να υλοποιήσει την επιθυμία του να δημιουργήσει μια μικρή ΔΕΗ, απαλλαγμένη από την κοινωνική της πολιτική».

«Μας πονηρεύει η στάση τού Δημοσίου»

Ο κ. Αδαμίδης εξηγεί πως το Συνδικάτο είχε αποφασίσει πρώτη φορά να κινηθεί νομικώς με το άκουσμα της απόφασης της Διαιτησίας, η οποία έχει κατηγορηθεί για μεροληψία υπέρ τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Δεν κινήθηκε, ωστόσο, νωρίτερα, γιατί ανάμενε την κατάληξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΗ, της εταιρείας του Ευάγγελου Μυτιληναίου και του ΥΠΕΚΑ. Ο κ. Αδαμίδης, πάντως, αναγνωρίζει ότι η διοίκηση της Επιχείρησης είχε αποφασίσει να κόψει το ρεύμα στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, αλλά δεν το έπραξε προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, και πως δεν υλοποίησε τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί σε τρία Δ.Σ. γιατί πιέστηκε από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.

«Θέλουμε να πληροφορηθούμε την άποψη της νομικής υπηρεσίας τής ΔΕΗ για το αν η απόφαση Γ.Σ. είναι υποχρεωτικώς εφαρμόσιμη από το Δ.Σ. μιας εταιρείας. Μπορεί, εξάλλου, το Δημόσιο να μην ενδιαφέρεται γιατί η ιδιωτικοποίηση είναι προ των πυλών. Αυτό μας πονηρεύει όμως και δημιουργεί ερωτηματικά για παράβαση καθήκοντος από τον κ. Στουρνάρα. Δεν ξέρω, επίσης, αν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μπορεί να υιοθετήσει μια τέτοια διαδικασία. Από τη στιγμή, εξάλλου, που υπάρχει μια απόφαση για την υψηλή τάση, γιατί δεν είναι δυνατό να ισχύσουν τα ίδια επιχειρήματα του Δημοσίου και για τις εταιρίες μέσης τάσης, οι οποίες είναι και η ραχοκοκαλιά τής ελληνικής οικονομίας;»

«Η ύφεση φταίει, όχι η ΔΕΗ»

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» εντοπίζει το πρόβλημα για τις βιομηχανίες όχι στο ενεργειακό κόστος αλλά στην οικονομική ύφεση, επισημαίνοντας πως τα τιμολόγια έχουν μείνει σταθερά από το 2008. Γι’ αυτό και υπογραμμίζει πως τα σπασμένα τής κρίσης δεν είναι δυνατό να τα πληρώσει η ΔΕΗ. «Οι ιδιώτες έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν ρεύμα από επιχειρήσεις τού εξωτερικού, αλλά και να παράγουν και οι ίδιοι, όπως κάνει η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε πάρει άδεια ως αυτοπαραγωγός και τη μετέτρεψε ώστε να γίνει ανεξάρτητος παραγωγός και να πουλά το ρεύμα στην τιμή που ορίζει η αγορά. Την ίδια ώρα, όμως, προμηθεύεται κιλοβατώρες από τη ΔΕΗ με τιμή που βασίζεται στα αποικιοκρατικά τιμολόγια της ΠΕΣΙΝΕ και με βάση αυτά που αποφάσισε η Διαιτησία κι επικύρωσε η Γ.Σ. Το 2011, επίσης, δόθηκε στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ η δυνατότητα το σύνολο των μεγαβάτ που παράγει να μπαίνει κατά προτεραιότητα στο Σύστημα, ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής τους. Αυτό δεν είναι ακόμα ένα δώρο στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ; Στην υπόλοιπη Ευρώπη, άλλωστε, τα κράτη δεν επιδοτούν την εγχώρια βιομηχανία σε βάρος μιας δημόσιας επιχείρησης».

«11.000 εργαζόμενοι έχουν υποστεί μείωση μισθών άνω του 40%»

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι περίπου 11.000 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν υποστεί πάνω από 40% μείωση των μισθών τους από το 2009 έως σήμερα, ενώ παραλλήλως η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στην Επιχείρηση να προβαίνει σε προσλήψεις. Γι’ αυτό και μένουν αναξιοποίητες πολλές εγκαταστάσεις και μηχανήματα. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως για να λειτουργήσει η Επιχείρηση με ασφάλεια αλλά χωρίς τις υπερβολές τού παρελθόντος χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 1.500 εργαζόμενοι. «Πώς είναι δυνατόν ο κ. Στουρνάρας να απαξιώνει και να αφήνει να βουλιάζει μια επιχείρηση που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό; Αν η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την ενεργειακή πολιτική τής χώρας με σοβαρό παίκτη τη ΔΕΗ, πρέπει να δημιουργήσει κανόνες που να τη βοηθήσουν να αντιπαλέψει τον ανταγωνισμό. Δεν είναι λύση η μικρή ΔΕΗ, η οποία προωθείται ώστε να ευνοηθούν ξένοι παίκτες. Αντιθέτως, είναι καταστροφή. Είναι προτιμότερη μια λύση τύπου ΟΤΕ και όχι Ολυμπιακής. Δεν θα έχει καμιά προοπτική ο κατακερματισμός τής Επιχείρησης. Αν οι ντόπιοι αεριτζήδες είχαν την οικονομική δυνατότητα, θα την είχαν αγοράσει άλλωστε εδώ και χρόνια. Θέλουν να κερδοσκοπήσουν και όχι να επενδύσουν», συμπληρώνει με νόημα ο κ. Αδαμίδης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα