Σταϊκούρας – Πλεύρης: Πώς θα αξιοποιηθούν οι δωρεές για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, Χρήστος Σταϊκούρας και Θάνος Πλεύρης παρουσίασαν τις δράσεις για την αξιοποίηση των δωρεών που συγκεντρώθηκαν από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής Εκτάκτων Δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας στην παρουσίαση, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν άγγιξαν τα 2.503.250 ευρώ από πολίτες που έκαναν δωρεές στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, που άνοιξε την Άνοιξη του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών στην συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις οι οποίες θα «τρέξουν» χάρις σε αυτές τις δωρεές, ξεκινώντας με την αγορά 17 ασθενοφόρων κόστους 1.230.000 ευρώ. «Σε καθεμία από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας θα διατεθούν δύο ασθενοφόρα, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες ΥΠΕ – Αττικής, Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και Μακεδονίας – θα λάβουν από τρία ασθενοφόρα η καθεμία», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Στην συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως θα ενισχυθεί το Χαμόγελο του Παιδιού με 395.926 ευρώ τα οποία και θα διατεθούν στην αγορά και τον εξοπλισμό ρυμουλκούμενης ιατρικής μονάδας, καθώς και στο ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού.

Παράλληλα όπως ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών τα χρήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση των Γιατρών του Κόσμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

Πλεύρης: Συνέργειες από τον ιδιωτικό τομέα και τις δωρεές των πολιτών

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην ίδια την κοινωνία. Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, όλο αυτό το διάστημα το ΕΣΥ ενισχύθηκε με 12.000 επικουρικούς εργαζομένους, 2.000 μόνιμο προσωπικό και 700 κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Δίπλα σ’ αυτή την προσπάθεια υπάρχουν συνέργειες από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι προσφορές των πολιτών τόνισε ο υπουργός και είπε ότι οι τέσσερις δράσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν στους τομείς της Υγείας. Τα 17 νέα ασθενοφόρα -όπως είπε- θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο του ΕΚΑΒ, το Χαμόγελο του Παιδιού μας βοηθά στην πρόληψη, όσο και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με στελέχωση εμβολιαστικών κέντρων και οι Γιατροί του Κόσμου καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι των ευάλωτων πληθυσμών και βοηθούν το υπουργείο υγείας.

«Ευελπιστούμε ότι με την συνέχιση της εμβολιαστικής κάλυψης, θα έχουμε μία καλύτερη νέα χρονιά σε σχέση με την πανδημία»κατέληξε υπουργός υγείας.

Τι είπαν οι επικεφαλής των φορεών που θα ενισχυθούν

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου έκανε λόγο για επιβάρυνση του ΕΚΑΒ με την πανδημία που ευτυχώς όμως το βρήκε προετοιμασμένο, όπως είπε, καθώς ενισχύθηκε με επικουρικό προσωπικό. Ο ίδιος μιλώντας για τα 17 νέα ασθενοφόρα, είπε ότι«είναι πολύτιμος βοηθός στους ανθρώπους του ΕΚΑΒ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πολίτες και κατέληξε λέγοντας ότι «η πανδημία έδειξε έμπρακτα ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αλλά και η σύμπραξη των πολιτών είναι πολύ σημαντική για να παραμείνει το ΕΚΑΒ δίπλα στους πολίτες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Α. Αυγερινός ανέφερε ότι εν μέσω πανδημίας, η νοσηλευτική υπηρεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τέθηκε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και συνέβαλε σημαντικά στους εμβολιασμούς.

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κ. Γιαννόπουλος, απευθυνόμενος στους δύο υπουργούς, τους ευχαρίστησε λέγοντας ότι «αισθανόμαστε ότι έχουμε αξιοπρέπεια και την δουλειά που κάνουμε» και συμπλήρωσε: «μας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσουμε τις δράσεις στις κινητές ιατρικές προληπτικές μονάδες» που είναι σε όλη τη χώρα.

Τέλος, η Ευγενία Θάνου γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου είπε ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή η βοήθεια που προσφέρεται στους Γιατρούς του Κόσμου οι οποίοι υπηρετούν 30 χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι δίπλα στο κράτος και συνεπικουρούν το έργα του τα οποία αφορούν τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Αναλυτικά οι δράσεις

1η Δράση: 1.230.000 ευρώ θα διατεθούν για την προμήθεια 17 ασθενοφόρων οχημάτων.

Τα οχήματα θα αγοραστούν από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που μας έχει διαβιβάσει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), και θα παραδοθούν από τον Υπουργό Οικονομικών στον Υπουργό Υγείας, για την εξυπηρέτηση των αυξημένων, εξαιτίας της πανδημίας, αναγκών του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε καθεμία από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας θα διατεθούν δύο ασθενοφόρα, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες ΥΠΕ – Αττικής, Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και Μακεδονίας – θα λάβουν από τρία ασθενοφόρα η καθεμία.

2η Δράση: 395.926 ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα που θα υλοποιήσει Το «Χαμόγελο του Παιδιού», χρηματοδοτώντας:

1ον. Την αγορά και τον εξοπλισμό ρυμουλκούμενης ιατρικής μονάδας, με δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες τόσο σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας όσο και σε ευάλωτους πληθυσμούς, με προϋπολογισμό 352.036 ευρώ.

Η μονάδα θα πληροί τις προδιαγραφές πιστοποίησης και θα λειτουργεί ως πολυ-ιατρείο αντί-COVID, προκειμένου να συνδράμει στην αποφόρτιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

2ον. Ένα ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, το οποίο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα υλοποιηθεί μέσω της κινητής ιατρικής μονάδας που διαθέτει το «Χαμόγελο του Παιδιού», με προϋπολογισμό 43.890 ευρώ.

3η Δράση: 104.250 ευρώ θα διατεθούν στους «Γιατρούς του Κόσμου», για προγράμματα διάρκειας 6 μηνών, που θα αφορούν:

1ον. Την προώθηση της αναγκαιότητας εμβολιασμού και ανοσοποίησης έναντι του κορωνοϊού, με προϋπολογισμό 24.245 ευρώ.

2ον. Την παροχή φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία πλήττονται ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πανδημίας, με προϋπολογισμό 46.505 ευρώ.

3ον. Την ενίσχυση των κοινωνικών δομών της χώρας, παρέχοντας υποστήριξη τόσο στους ωφελούμενους πολίτες όσο και στο προσωπικό πρώτης γραμμής που υπηρετεί σε αυτές, με προϋπολογισμό 33.500 ευρώ.

4η Δράση: 151.000 ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των εξόδων διαμονής, μετακίνησης και υπερωριακής αποζημίωσης νοσηλευτικού προσωπικού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο συνδρομής τους στην Επιχείρηση «Ελευθερία», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ν. 4790/2021.

Ειδικότερα, 50 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες προβλέπεται να συνδράμουν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, μετακινούμενοι από περιφερειακές υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να υποστηρίξουν τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής, στο Μαρούσι και τη Γλυφάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών «τη χρηματοδότηση των τεσσάρων αυτών δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1.881.176 ευρώ, θα ακολουθήσει η διάθεση των υπόλοιπων δωρεών, ύψους – αυτή τη στιγμή – 622.074 ευρώ, σε επιπρόσθετες, στοχευμένες δράσεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής, οι οποίες δημόσια θα ανακοινωθούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα