ΣτΕ: Νόμιμο το Π.Δ. για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου

Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.
Στις συνολικά έξι ζώνες του Φαληρικού Όρμου (Δήμοι Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Μοσχάτου) θα υπάρξουν ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις, ναυταθλητικές μαρίνες, κτήρια πολιτισμού και αθλητισμού, το Μουσείο της Αεροπορίας, υποδομές αναψυχής και συγκοινωνιακές υποδομές.
Σύμφωνα με τους δικαστές, η ανάπλαση του Φαληρικού Όλμου δεν συνιστά επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβίωσης των κατοίκων και δεν αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει στο Κράτος την υποχρέωση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που περιλαμβάνει και τα ευπαθή οικοσυστήματα των ακτών. Ως εκ τούτου, το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είναι συνταγματικό.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος εστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, ενώ οι σχετικές μελέτες εκπονήθηκαν με δαπάνες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Νόμιμη η μετατόπιση της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος
Παράλληλα, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν νόμιμη και την σχετική διάταξη που αναφέρεται στην μετατόπιση της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 90-100 μέτρα προς τη θάλασσα, την «ταπείνωση της στάθμης της» και την «κάλυψη ή τη γεφύρωσή της κατά τμήματα».

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Διαβάστε επίσης