Στη Βουλή το ν/σ για τη «μικρή» ΔΕΗ

Με τις πολιτικές εξελίξεις να τρέχουν λόγω της μάχης που δόθηκε στο Κοινοβούλιο με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα, η κατάθεση του ν/σ για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» που έγινε χθες Δευτέρα πέρασε στα ψιλά. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπουν ότι θα υπάρξει μία νέα καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα προέλθει από τη ΔΕΗ Α.Ε., με την τελευταία να μεταβιβάζει ποσοστό 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, με τα αντίστοιχα δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις και με αναλογικό ποσοστό της πελατειακής βάσης (σ.σ. περίπου 2.000.000 πελάτες ή τζίρος ύψους 1,8 – 2 δισ. ευρώ).

Σε αυτή τη «μικρή» -όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται- ΔΕΗ θα εισφερθούν ως «προίκα» συνολικά 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, οι οποίες είναι:
Μονάδες με καύσιμο λιγνίτη: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ (ισχύος 600 MW), ΑΗΣ Μελίτη Ι (ισχύoς 330 MW) και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης).
Υδροηλεκτρικές μονάδες: Πλατανόβρυση (ισχύος 116 MW), Θησαυρού (ισχύος 384 MW), Άγρας (ισχύος 50 MW), Εδεσσαίος (ισχύος 19 MW), Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
Μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται, φυσικά, να γίνουν πράξη τόσο άμεσα. Κι αυτό γιατί όλες οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας συνηγορούν στην άποψη ότι ανεξάρτητα με το αν το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, η συζήτησή του τοποθετείται για μετά τις γιορτές του Πάσχα, καθώς προηγείται η κοινοβουλευτική συζήτηση άλλων ρυθμιστικών διατάξεων. Αν πάντως κάτι είναι σίγουρο, αυτό αφορά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία θα λάβει χώρα με ανοιχτό, διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ήδη η ΓΕΝΟΠ και ο Σπάρτακος, τα δύο μεγάλα σωματεία εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση έχουν προαναγγείλει την έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων με την κατάθεση και έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα