Στη δημοσιότητα από τον Βούτση έγγραφα της μαύρης επετείου και της επιστράτευσης για Κύπρο

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο για την Κύπρο ασχολήθηκε η Βουλή και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Πρόεδρό της, Νίκο Βούτση, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες διευκρινίσεις και αντίγραφα ντοκουμέντων από την περίοδο της χούντας, με τα οποία αποφασίζεται η κήρυξη γενικής επιστράτευσης, με πράξη υπουργικού συμβουλίου.

Δόθηκε επίσης τηλεγράφημα του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδη πως παρατηρούνται ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, λίγο πριν το πραξικόπημα του Γεώργιου Παπαδόπουλου και έγγραφα, με τα οποία διαφαίνεται ξεκάθαρα πως με άνωθεν εντολές, απαγορεύτηκαν ν΄ ακούγονται από τα ΜΜΕ τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το τηλεγράφημα Λασκαρίδη, ο οποίος αναφέρεται σε όσα συμβαίνουν στο Λαγκαδά και στο πως δημιουργείται «κλίμα στρατοκρατίας», αφού ο υποδιοικητής Δημήτρης Σιδέρης από τα μεγάφωνα τους καλεί να προσέξουν τι θα ψηφίσουν, γιατί η ΕΔΑ είναι «υποκατάστατον του ΚΚΕ».

Την έναρξη επιστράτευσης πάντως λόγω του Κυπριακού υπογράφουν ως «πρόεδρος και πρωθυπουργός» ο Αδ. Ανδρουτσόπουλος, οι υπουργοί Κων. Ράλλης, Ηλ. Μπαλόπουλος, Κων. Κυπραίος, Β. Τσούμπας, Γ. Τσουμάνης, Δημ. Τσάκωνας, Παν. Χρήστου, Τζ. Τζωρτζάκης, Γεωρ. Αναστασόπουλος, Παν. Παπαρροδόπουλος, Χαρ. Γεωργιόπουλος, Τρ. Τριανταφυλλάκος, Αλ. Τζαβέλλας, Κων. Σκιαδόπουλος κι άνευ ψήφου οι υφυπουργοί της χούντας Τριαντ. Ελευθερίου, Δημ. Καρακώστας, Γεωργ. Αλεξανδρής, Αθ. Τσαρμακλής, Παντ. Νίτσας, Σπυρ. Βλάχος, Γεωργ. Δημακόπουλος , Φοιβ. Λεγάκης, Ηλ. Ευθυμιάδης, Παναγ. Παπαδάς, Γεωρ. Κοττάκης, Διονυς. Γυαλίστρας κι Εμμαν. Εμμανουήλ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ημέρα Σάββατο, μετά από πρόταση του τότε υπουργού Εθν. Άμυνας, Ευστάθιου Λατσούδη «επί σκοπώ αντιμετωπίσεως αμυντικών αναγκών της χώρας λόγω της εχθρικής εισβολής εις Κύπρον», βάσει των άρθρων 27 και 28, του ν. 2005/1939.

Α. ΣΤ.

Διαβάστε επίσης