Στη μάχη της μάσκας τα «ορφανά» της Χ.Α.

Απίθανες θεωρίες από τους αρνητές του ιού, που δημιουργούν κλίμα στα social media ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς

Μεθαύριο Δευτέρα στις 11 το πρωί με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και, όπως είναι λογικό, εντείνεται η αγωνία γονέων κι εκπαιδευτικών. Και παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων, εξακολουθούν πολλοί αρνητές του κορωνοϊού να δημιουργούν θόρυβο, ώστε να μη φορέσουν τα παιδιά μάσκα στα σχολεία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αναμφίβολα οι διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μπορεί να μην είχαν όγκο, αλλά εν τούτοις δημιουργούν ένα κλίμα. Κι ας μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί οι αρνητές του κορωνοϊού και στην πατρίδα μας χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το ψέμα τρέχει με την ταχύτητα του φωτός. Δηλαδή, χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια συστατικά με το κίνημα των αγανακτισμένων.

Κι όπως τότε τον γύρο του διαδικτύου έκαναν κάποιες εκθέσεις οικονομολόγων που δεν έστεκαν ούτε στα γυμνάσια, έτσι και τώρα παρουσιάζονται κάποιες γνωμοδοτήσεις που όποιος τις διαβάσει αναζητά το λιγότερο ψυχίατρο. Αυτός που έχει την τιμητική του είναι ένας περίεργος τύπος, υποτίθεται λέκτορας γεροντολογίας, ο οποίος δηλώνει ότι είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών.

Οι απόψεις του για τη μάσκα προκαλούν τρόμο για ένα λογικό ον, αλλά μεταξύ των αρνητών ιού και μάσκας έχει εξελιχθεί σε ευαγγέλιο. Ο τύπος αυτός, λοιπόν, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Γιατί έχουν τα παιδάκια καρκίνο; Και είναι στα ογκολογικά σε άνοσο-καταστολή; Μήπως κάπνιζαν από την κούνια; Μήπως αντί το γάλα της μητέρας τους τρώγανε πιτόγυρα; Μήπως ξενυχτούσαν στα μπαράκια από τα γεννοφάσκια τους πίνοντας αλκοόλ; Βρε, μπας και κάνανε κάποια εμβόλια πριν αρρωστήσουν με καρκίνο; Μήπως τελικά τα αίτια είναι αμιγώς… ιατρογενή;»

Όμως δεν σταματά εκεί, δηλαδή στα παιδάκια που δίνουν μάχη ζωής στα ειδικά νοσοκομεία, αλλά προχωράει ένα βήμα παρακάτω σε άλλο κείμενό του, και ως… ειδικός «επιστήμονας» κατακεραυνώνει τους ειδικούς ότι το μόνο που προκαλούν στην κοινωνία είναι: «Μικροβιοφοβία, Νοσοφοβία, Ιατροφοβία, Φοβία της νοσηλείας, Φοβία του θανάτου, Φοβία για την καθαριότητα, Φοβία για το άγνωστο, Φοβία αποτυχίας, Φοβία φτώχειας, Φοβία έκφρασης, Φοβία κοινωνικής επαφής, Φοβία φαγητού μαζί με άλλους, Φοβία για τα ονόματα και τις λέξεις, Φοβία για τον αέρα που αναπνέουμε, Φοβία για το σχολείο, Ταβερνοφοβία, Παμφοβία, Ατυχιοφοβία, Κλεινθροφοβία, Κλειστοφοβία, Αγοραφοβία, Κουμποφοβία, Χρηματοφοβία, Ιεροφοβία, Ξενοφοβία, Ενοχλοφοβία, Συγγενοφοβία, Γεροντοφοβία, Εγγονοφοβία, Χειροφοβία, Σύνδρομο Στοκχόλμης, κλπ». Από μόνος του ο συγκεκριμένος επιστήμονας και οι όμοιοί του γράφουν γνωμοδοτήσεις που σε κάνουν να γελάς.

Οι ανησυχίες όμως υπάρχουν, καθώς τα γραφόμενά του τα χρησιμοποιούν οι υποτιθέμενοι ηγέτες των αρνητών γονέων της μάσκας. Όπως, για παράδειγμα, η θεωρητικά επικεφαλής των… εξεγερθέντων γονέων της Θεσσαλονίκης, η Μαρία Θεοχαρίδου. Η εν λόγω μητέρα ήταν υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής στις εθνικές εκλογές του 2019, αλλά και υποψήφια δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, επίσης με τη Χρυσή Αυγή τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε είναι μαθημένη στις θεωρίες συνωμοσίας. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, «όταν οι πολίτες μάθουν τι κουμάσια ακολουθούν, τότε θα φύγουν τρέχοντας». Και φυσικά, εάν υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις στη δίκη των κεφαλών της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τότε και οι ηγέτες των αρνητών του κορωνοϊού και της μάσκας στα σχολεία θα απομονωθούν. Μέχρι τότε, υπάρχει αρκετό διάστημα ακόμη, ενώ τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα.

Η αυτοανακύρηχθήσα επικεφαλής των γονέων κατά της μάσκας στα σχολεία, Μαρία Θεοχαρίδου ήταν υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με την Χρυσή Αυγή

Το καλό είναι ότι και οι εκπαιδευτικοί είναι υπέρ της μάσκας, διότι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, πως τα παιδιά δύσκολα μπορεί να μολυνθούν από κάποιο μεγαλύτερο σε ηλικία, ενώ σε αντίθεση οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορεί να μολυνθούν πιο εύκολα από τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι με την έξαρση της εποχικής γρίπης στα μέσα Δεκεμβρίου σε δημοτικό σχολείο των νοτίων προαστίων σε δύο τάξεις –20 παιδιών η καθεμία– είχαν νοσήσει σχεδόν 35 μαθητές και δύο δάσκαλοι. Οπότε τώρα με τον κορωνοϊό και οι εκπαιδευτικοί είναι υπέρ της μάσκας, ενώ ζητούν μεγαλύτερη προστασία. Αυτό για το οποίο θέτουν ερωτηματικά είναι τι προστασία θα έχουν εάν ακολουθήσουν τις εντολές του υπουργείου, δεν δεχθούν τους μαθητές χωρίς μάσκα, και τελικά οι γονείς στραφούν ακόμη και με ένδικα μέσα κατά εκπαιδευτικών.

Η μάσκα ως έμμεσο εμβόλιο

Ως απάντηση στους αρνητές της μάσκας έρχεται μία νέα μελέτη δύο λοιμωξιολόγων του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, της Μόνικα Γκάντι και του Τζορτζ Ράδερφορντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», όπου επισημαίνουν ότι η μάσκα μπορεί να λειτουργήσει ως άτυπο εμβόλιο.

Ασφαλώς οι μάσκες δεν αποτελούν υποκατάστατο ενός εμβολίου, αλλά στοιχεία από ζώα που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό δείχνουν ότι πιθανώς οι μάσκες, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των σωματιδίων του κορωνοϊού που εισέρχονται στο σώμα, μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς. Από την άλλη, εφόσον αναπόφευκτα ένας μικρός αριθμός μολυσμένων με τον ιό σταγονιδίων τελικά περνούν τη μάσκα και διεισδύουν στον οργανισμό, αυτό μπορεί σταδιακά να ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αυξημένα αμυντικά κύτταρα και κύτταρα μνήμης, που θα θυμούνται τον «εισβολέα» και μπορούν να τον καταπολεμήσουν καλύτερα.

Σύμφωνα  με τη δρα Γκάντι, οι μάσκες αυξάνουν τα ποσοστά των ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, και αυτό πιθανώς είναι ένας έμμεσος τρόπος εμβολιασμού του πληθυσμού. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να μη φοράει πια μάσκα. Η θεωρία όμως δεν μπορεί να αποδειχθεί, αν δεν γίνουν κλινικές δοκιμές που θα συγκρίνουν την κλινική πορεία ανθρώπων με μάσκες με εκείνους χωρίς μάσκες, ένα πείραμα πέρα από τα αποδεκτά βιοηθικά όρια. Άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να υποστηρίξουν την καινοφανή θεωρία.

Πειράματα πάντως σε τρωκτικά στην Κίνα φέτος έδειξαν ότι όσα ζώα προστατεύονταν από μάσκα ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, αλλά και όταν μολύνονταν, αρρώσταιναν λιγότερο σοβαρά σε σχέση με εκείνα χωρίς μάσκα. Παρατηρήσεις σε ανθρώπους φαίνεται να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Όσο ευρύτερη είναι η χρήση μάσκας σε μια περιοχή ή χώρα, τόσο τα κρούσματα τείνουν να μειωθούν, ενώ αν και η μάσκα δεν μπλοκάρει το 100% των σωματιδίων του ιού, φαίνεται πως όσοι αρρωσταίνουν, έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, ίσως επειδή μικρότερη ποσότητα του ιού διείσδυσε στον οργανισμό τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα