Στηρίζει ο ΙΣΑ τις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων της περιφέρειας

Καλεί τον ιατρικό κόσμο της Αθήνας για την υπογραφή εξουσιοδότησης στον ΙΣΑ για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης μεταξύ του Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ

Σε δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί της περιφέρειας, διεκδικώντας την κατάργηση του clawback , το οποίο, όπως αναφέρουν, τους έχει φτάσει στα «πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ιατρικοί σύλλογοι και επιστημονικές εταιρείες στηρίζουν την κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών.

Με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει τη συμπαράστασή του «στα διαχρονικά δίκαια αιτήματά τους» και επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει διεκδικήσει από όλες τις κυβερνήσεις την κατάργηση του clawback και άλλα σημαντικά μέτρα (π.χ. εφαρμογή οροφής στις εργαστηριακές εξετάσεις ), ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα.

Τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούν τη δημόσια υγεία οι ιδιώτες ιατροί, τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια», σημειώνοντας πως με αγώνες όλα αυτά τα χρόνια πέτυχε να διασφαλιστούν κάποιες χρηματοδοτήσεις, ωστόσο δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την επιβίωση των εργαστηριακών γιατρών.

«Για αυτόν τον λόγο έχουμε δρομολογήσει το διαχρονικό αίτημα του ιατρικού κλάδου για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης μεταξύ των ιατρικών συλλόγων και του ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να επισημανθεί ότι το ίδιο αίτημα είχαμε εκφράσει και το 2012 που ζητούσαμε συλλογικές συμβάσεις ανά περιφερειακή ενότητα, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε, καθώς κάποιοι έσπευσαν να κάνουν μονομερείς συμβάσεις, κάτι το οποίο αποδείχθηκε ότι αποδυνάμωσε τον κλάδο στα δίκαια αιτήματά του. Αυτή η δυνατότητα είχε δοθεί στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εδώ και κάποια χρόνια, ωστόσο δεν ευοδώθηκε», αναφέρει ο ΙΣΑ.

Τέλος, καλεί τον ιατρικό κόσμο της Αθήνας για την υπογραφή εξουσιοδότησης στον ΙΣΑ για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης μεταξύ του Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ, «όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και με τους άλλους ιατρικούς συλλόγους της χώρας».

Ο ΙΣΑ διεκδικεί αξιοπρεπείς αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον ιατρικό κλάδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα