Στις ΗΠΑ κρίνονται μνημόνιο και κάλπες

Από αύριο Κυριακή, στην κυβέρνηση θα γνωρίζουν ξεκάθαρα αν όντως θα εξαντλήσουν την τετραετία (ή έστω θα κάνουν εκλογές όταν εκείνοι το κρίνουν) ή αν θα πρέπει να στήσουν άμεσα μέσα στο καλοκαίρι κάλπες. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα (σ.σ. Σάββατο) το βράδυ θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα αν θα βγούμε από τα… μνημόνια τον Αύγουστο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στην Ουάσιγκτον κρίνεται το μέλλον της χώρας, με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. να αποφασίζουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε. Οι πρώτες πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και τα όποια συμπεράσματα μάλλον θα αστοχήσουν πριν κανείς αποκτήσει πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν στη Σύνοδο του ΔΝΤ.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες», υποστηρίζει ο Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του στο CNBC, γεγονός που του επιτρέπει να συμπεράνει ότι «η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο». Κατά την άποψη του προέδρου του Eurogroup, «όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια».

Στο ίδιο πνεύμα αν και λίγο διαφοροποιημένος ο Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της στην ευρωζώνη, αφού τερματιστεί το πρόγραμμα στήριξης την 20ή Αυγούστου, για να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί. O Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις τόνισε ότι «θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε μια διευθέτηση μετά το πρόγραμμα, η οποία θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής, τα επόμενα χρόνια, των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, καθώς και τη συνέχιση της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής – η οποία όμως δεν θα είναι ένα μεταμφιεσμένο νέο πρόγραμμα». Με άλλα λόγια, μπορεί το μνημόνιο να τελειώνει αλλά θα έρθει ένα νέο, το 4ο, που θα ορίζει τις υποχρεώσεις της χώρας.

Παιχνίδι εντυπώσεων από το ΔΝΤ

Όλα αυτά ενώ παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων από το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη και ποντάρει τα ρέστα του στην Ελλάδα. Μάλιστα με χθεσινή (Παρασκευή) δήλωσή του ο Πολ Τόμσεν πιέζει σε απόφαση εδώ και τώρα για την εμπλοκή του Ταμείου ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχουμε χρόνο καθώς τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Η έγκριση για την ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα και θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μία αξιολόγηση, αλλιώς δεν θα είναι πρόγραμμα… ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Για το χρέος, ο Τόμσεν εξήγησε ότι το Ταμείο έχει δεχτεί πως τα μέτρα ελάφρυνσης θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος του ESM, εφόσον το πρόγραμμα κλείσει με ικανοποιητικό τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές εάν ολοκληρωθεί κανονικά το πρόγραμμα και υπάρχει ικανοποιητική συμφωνία στο χρέος.

Για την πιστοληπτική γραμμή σημείωσε ότι είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά το βασικό ζήτημα είναι ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα», δήλωσε. Για το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου ο αξιωματούχος του ΔΝΤ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά εξήγησε ότι το Ταμείο δεν εστιάζει στην επίτευξη του στόχου αλλά στο πώς οι μεταρρυθμίσεις θα είναι φιλικές προς την ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για την παραμονή του Ταμείου, ο Μ. Σεντένο σημείωσε πως «υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο πρόγραμμα για αυτό. Θεωρούμε πως αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις –και εργαζόμαστε για να υπάρξουν–, τότε το ΔΝΤ μπορεί να εξακολουθήσει να σχετίζεται με τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό –και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμπουμε στην ελληνική κοινωνία– να αναλάβουν οι ελληνικές αρχές την ιδιοκτησία των μέτρων που θα απαιτηθούν για να βαδίσει η Ελλάδα στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανάπτυξης που θα συνδυάζεται με δημοσιονομική πολιτική που θα εγγυάται πρόσβαση στις αγορές και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα».

Ορόσημο η 21η Ιουνίου

Όλα αυτά ενώ στην Αθήνα συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου, ώστε με ορόσημο την ημερομηνία της 21ης Ιουνίου να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί:

* η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου,

* συμφωνία για την εποπτεία στη μετά πρόγραμμα εποχή ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση μεταρρυθμίσεων, η οποία όμως δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα. «Κανείς δεν το θέλει αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί,

* ο σχεδιασμός ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου από την Ελλάδα, το οποίο θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup στις 27 του μηνός, και

* μία συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κάτι που επίσης θα συζητηθεί στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα