Στις Βρυξέλλες αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας για να συμμετάσχει σε Eurogroup και Ecofin

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, θα λάβει μέρος στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης - Θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις, καθώς και ο γενικότερος συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Ειδικότερα, αύριο ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, επί του θέματος, αναμένεται να εκδοθεί σχετική δήλωση.

Επίσης, οι υπουργοί θα συζητήσουν βασικά θέματα για τον συντονισμό της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις προσεχείς εαρινές συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει ακόμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις του πληθωρισμού τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στα επιμέρους κράτη- μέλη.

Παράλληλα, το Eurogroup θα επανέλθει στις σχετικές με την ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης, με σκοπό να προσυπογράψει τα σχετικά με την ευρωζώνη τμήματα του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την εν λόγω επανεξέταση. Σε συνέχεια δε της δήλωσης που συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 16 Ιανουαρίου και βάσει θεματικού σημειώματος της Γραμματείας, οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους πολιτικής για το ψηφιακό ευρώ.

Μεθαύριο, ο υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθεί η πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα επιδιωχθεί η έκδοση εκτελεστικής απόφασης σχετικά με το επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο της Φινλανδίας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. τις κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική για το 2024. Ενώ, το Ecofin θα συζητήσει την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης και θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το θέμα αυτό.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν, επίσης, οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε πτυχές των χρηματοπιστωτικών αγορών που σχετίζονται με την ενέργεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα