Στο αρχείο οι καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης για κακοποίηση

Οι πράξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχουν πλέον παραγραφεί

Στο αρχείο μπήκε με τη σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, η εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες σε βάρος θεσμικών παραγόντων της ενόργανης γυμναστικής από 28 αθλήτριες.

Οι καταγγελίες έκαναν λόγο για τιμωρίες και προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος των αθλητριών, οι οποίες μάλιστα είχαν αποστείλει ανοιχτή επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας.

«Τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν «πως να κάνουν σωστά την άσκηση», άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα, υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία με κλωτσιές και σφαλιάρες στο πρόσωπο, ενώ αφαιρούσαν ακόμη και τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής» αναφερόταν στις καταγγελίες.

Ανάμεσα στις καταγγελίες, ήταν και αυτή της αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής, Μαρίας Παπάκου η οποία κατήγγειλε πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών και ότι όλοι στο χώρο γνώριζαν, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα.

«Το ήξεραν όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα. Ήξεραν όλοι ότι ο αρχιπροπονητής της Εθνικής ομάδας της ενόργανης γυμναστικής κακοποιούσε συστηματικά και παρενοχλούσε σεξουαλικά καθημερινά τις αθλήτριές του, μικρά κοριτσάκια 11, 12 ετών. Αλλά ούτε ένας, δεν έκανε κάτι για να τις γλυτώσει από τα χέρια του», ανέφερε.

Η εισαγγελία εντόπισε και πήρε καταθέσεις από συνολικά 28 αθλήτριες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία, οι οποίες περιέγραψαν όσα έζησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που ξεκίνησε την έρευνα τον Απρίλιο του 2021. Στο 14σέλιδο πόρισμα- διάταξη της Εισαγγελίας, φέρονται να περιγράφονται περιστατικά που ξεκινούν περίπου το 1985 και καλύπτει διαφορετικές εποχές, φτάνοντας λίγο μετά το 2000.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περιγράφηκαν κακοποιητικές συμπεριφορές όσον αφορά την σωματική καταπόνηση της προπόνησης, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Ωστόσο, οι πράξεις αυτές είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχουν πλέον παραγραφεί λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την διάπραξή τους.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών εξέτασε ενδελεχώς μία προς μία τις καταγγελίες και αποφάσισε να τις θέσει στο αρχείο τον περασμένο Αύγουστο, ενώ την ίδια άποψη είχε και η Εισαγγελία Εφετών δυο μήνες αργότερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα