Στο ίδιο θρίλερ θεατές (που δεν έχει δράκο…)

Ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το πώς σκέφτονται οι εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά και το τι ζητούν στη νέα διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει. Κι επειδή όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε το τι θα γίνει με την έλευση των Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ, ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική συνέντευξή του έσπευσε να μεταθέσει την ημερομηνία συμφωνίας της χώρας μας με την τρόικα. Έτσι, αντί για συμφωνία στο τέλος Ιανουαρίου, τώρα ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, το νέο θρίλερ δεν το γλιτώνουμε. Εξάλλου, όλοι οι Έλληνες το έχουν συνηθίσει πλέον και βέβαια ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε νέα μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά περικοπές μισθών και συντάξεων. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει το ελληνικό σχέδιο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όμως οι διαρροές εκ μέρους των τροϊκανών τονίζουν πως οι Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ δεν έχουν πειστεί για το σχέδιο κάλυψης των δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων του 2014, παρ’ όσα λέει η κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν κι άλλες, πιο σοβαρές εκκρεμότητες, που καταδεικνύουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η συζήτηση για τη δόση του Δεκεμβρίου των 4,9 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο Eurogroup.

Ήδη από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι δόσεις όχι μόνο θα καθυστερήσουν, αλλά θα σπάσουν και σε μικρότερες, ώστε να διατηρηθεί η ασφυκτική πίεση προς την Αθήνα και να μην υπάρξει χαλάρωση εν όψει ευρωεκλογών. Υπενθυμίζεται ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είναι σχεδιασμένο να λάβει άλλα 9,4 δισ. ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει την αποπληρωμή μεγάλης λήξης ομολόγων τον Μάρτιο.

Τα mails που εστάλησαν από την ελληνική πλευρά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, που είναι και ένα από τα προαπαιτούμενα, κρίνονται επισφαλή και ανεπαρκή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κενό ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, μέγεθος που απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης τόσο η τρόικα, όσο και η κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί σε κάτι που όλοι κρύβουν επιμελώς και για διαφορετικούς λόγους: στην αποσαφήνιση των μέτρων του 2015.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει τη δική του συνεισφορά στη δόση του Ιουνίου, την οποία λάβαμε από την πλευρά της Ευρώπης στο τέλος Δεκεμβρίου. Το γεγονός κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Σχετίζεται με το χρηματοδοτικό κενό που τρέχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο (το Ταμείο απαγορεύεται να δώσει χρήματα αν δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επόμενων 12 μηνών). Βεβαίως, αυτό δεν είναι φταίξιμο της ελληνικής πλευράς. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ευρωζώνη για πολιτικούς λόγους δεν μπορεί να ανοίξει ακόμα το θέμα. Εάν το ΔΝΤ επιλέξει να συνεδριάσει τώρα, αυτό θα θεωρηθεί τράβηγμα του σχοινιού –έως και κόψιμο–, γιατί θα αναγκαστεί βάσει καταστατικού να ζητήσει άμεση ρύθμιση του κενού, αλλιώς θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Θα έχει λοιπόν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον να δούμε πότε το Δ.Σ. του Ταμείου θα επιλέξει να συνεδριάσει.

Το απορρίπτουν οι Γερμανοί

Η ελληνική πλευρά για να αποφύγει τα χειρότερα ζητά προς τους εταίρους ότι, πέραν της τρόικας, πρέπει να γίνει και πολιτική παρέμβαση. Όμως οι Γερμανοί δείχνουν μεν διάθεση να τείνουν χείρα βοηθείας, αλλά όπως ξεκαθάρισε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ η οποιαδήποτε πολιτική διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να «καπελώσει» την τρόικα.

Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση μετά το μήνυμα που ήρθε από το Βερολίνο ήδη μελετά τρόπους για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Γι’ αυτό και ο Στουρνάρας πλέον μιλά ανοιχτά για συμφωνία τον Φεβρουάριο και όχι τον Ιανουάριο, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Επί του παρόντος, φαίνεται να έχουν κλειδώσει δύο ζητήματα. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα:

# Αποδέχθηκε το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην παραμικρή αλλαγή στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων (δεν τις σηκώνει σε καμία περίπτωση το πολιτικό σκηνικό).

# Κέρδισε όμως στις πιέσεις για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% που προβλέπει το μνημόνιο.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση –δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι σταδιακά ή εφάπαξ, αν και το δεύτερο ενδεχόμενο είναι επικρατέστερο, προκειμένου να υπάρξει κέρδος για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη– των εργοδοτικών εισφορών, αλλά δεν είναι σαφές ακόμα πώς θα καλύψει το κενό που δημιουργείται. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% συνεπάγεται απώλεια εσόδων 850 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της περιορίζει τις εκτιμώμενες απώλειες στα 400-500 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές αποστάσεις άλλωστε εξακολουθούν να χωρίζουν την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών και αναφορικά με το κόστος διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση και το 2014. Οι δανειστές εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων 280 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση όμως υπολογίζει το μέγεθος αρκετά χαμηλότερα, στα 107 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω δείχνουν πως, εκτός μεγάλης ανατροπής, τα ζόρια με τους επικεφαλής των δανειστών μάλλον είναι μπροστά…

«Μετρημένες οι ημέρες της τρόικας», γράφουν οι Γερμανοί

Η μομφή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της τρόικας και του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας φαίνεται ότι λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας κατά των τεχνοκρατών. Έτσι, μετά τα δημοσιεύματα ότι με τις εμμονές τους αυξάνουν την επιρροή των ακροδεξιών στις χώρες που βρίσκονται είτε υπό καθεστώς μνημονίου είτε υπό επιτήρηση, ακόμη και ο γερμανικός Τύπος καταφέρεται εναντίον τους.

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στα μάτια των κατοίκων του χειμασμένου λόγω κρίσης ευρωπαϊκού Νότου θεωρούνται ως οι πραγματικοί υπαίτιοι της οικονομικής μιζέριας.

Στο Στρασβούργο έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο ειδικής επιτροπής η αξιολόγηση της νομιμοποιητικής βάσης και του ρόλου της τρόικας, με τη μετάβαση ενδεχομένως σε ένα διάδοχο μοντέλο. Σχετικό ήταν και το άρθρο στη «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυκλοφόρησε ένα μήνυμα που θα χαροποιήσει τους πολίτες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας είναι μετρημένες».

Όπως αναμετάδωσε η Deutsche Welle, στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι γίνονται σκέψεις για τρεις εναλλακτικές σε σχέση με ένα διάδοχο μοντέλο της τρόικας: «Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το ΔΝΤ μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –επίσης μόνη της– είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα γίνει κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει έκθεση της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία περιλαμβάνονται τρόποι για το πώς θα γίνει πιο διαφανής και δημοκρατικός ο δημοσιονομικός έλεγχος.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα