Στο μικροσκόπιο 218 offshore

Από αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους είναι διατεθειμένοι στο υπουργείο Οικονομικών να περάσουν 218 εξωχώριες εταιρείες (offshores). Στο μικροσκόπιο του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών βρίσκονται συνολικά 218 εξωχώριες εταιρείες, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στο ΔΕΚ Αθηνών έχει ανατεθεί από τον περασμένο Νοέμβριο η διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανεξέλεγκτων χρήσεων των 24 offshore της ΔΟΥ Κύμης και των 161 εταιρειών της ΔΟΥ Κρανιδίου. Ταυτόχρονα έχουν λάβει προτεραιότητα και αποσταλεί για έλεγχο άλλες 33 υποθέσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ, ενώ ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι επίκειται σύσταση ειδικής αποκεντρωμένης υπηρεσίας φορολογικού ελέγχου, το «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου» (ΚΕΦΟΜΕΠ), η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων.

Στις αρμοδιότητες του ΚΕΦΟΜΕΠ περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των αλλοδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, στις οποίες συμμετέχει αλλοδαπή εταιρεία χωρίς να εμφανίζεται το φυσικό πρόσωπο. Ο κ. Μαυραγάνης έχει καταστήσει σαφές ότι τα όποια αποτελέσματα των ελέγχων θα διαβιβαστούν στη Βουλή, ενώ διαβεβαιώνει ότι συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με την υπόθεση εξωχώριων εταιρειών που φέρεται να έχουν σχέση με Έλληνες πολίτες.

Πρόκειται για τη νέα λίστα που είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη. Στο υπουργείο Οικονομικών, επίσης, εξετάζουν την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε οι offshore εταιρείες να φορολογούνται στη χώρα της πραγματικής διοίκησής τους, και όχι στη χώρα όπου φαίνονται εγγεγραμμένες.

ΣΩ.ΛΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα