Στο… τραπέζι από ανασχηματισμός μέχρι και εκλογές

Μόλις έναν χρόνο μετά την πανηγυρική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και λίγες ώρες μετά τη φιέστα – «γενέθλια» για την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να βρίσκεται προ πολιτικού αδιεξόδου.

Το πνεύμα αισιοδοξίας που θέλησε να εμφυσήσει στα στελέχη του με την ομιλία του στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο, απέχει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κλίμα που συναντά κανείς πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου. Η… τριπλή απόρριψη του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, από την κοινωνία που το θεωρεί «αβάστακτο», από τους δανειστές που το θεωρούν «μη θαρραλέο» και από την αντιπολίτευση που το θεωρεί απλά «κακό», δημιουργεί στην κυβέρνηση το απόλυτο αδιέξοδο.

Η αλλαγή των συσχετισμών που προκάλεσε, σχεδόν ακαριαία, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η «ακύρωση» πιθανολογούμενων κυβερνητικών ή κοινοβουλευτικών εφεδρειών εντείνει το αίσθημα εγκλωβισμού του κ. Τσίπρα και επιβάλει την αναζήτηση πιθανών διεξόδων. Την ίδια ώρα, όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν από το Μέγαρο Μαξίμου, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μπει στη ζώνη της φθοράς. Σε αντίθετη τροχιά η «γαλάζια» παράταξη, που εμφανίζεται σταδιακά  ως εναλλακτική  πρόταση διακυβέρνησης και παίρνει ξανά κεφάλι στις δημοσκοπήσεις.

Ως εκ τούτου δύσκολα η Συγγρού θα βρεθεί αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερβεί σκοπέλους όπως η ψήφιση του ασφαλιστικού.

Από την άλλη η «υπεροψία» του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού την επομένη της εκλογικής νίκης του Σεπτεμβρίου με την επιλογή και πάλι των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου ως κυβερνητικού εταίρου και του Βασίλη Λεβέντη ως «υποψήφιου πρόθυμου εταίρου» δεν αφήνει περιθώρια στον πρωθυπουργό να στραφεί τώρα στα δυο αυτά κόμματα, που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε φάση ανασύνταξης δυνάμεων.

Μέχρι πρότινος μπορούσε κανείς να εκφέρει τη γνώμη πως ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προέβλεπε γρήγορο κλείσιμο των μνημονιακών εκκρεμοτήτων, ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δομικό ανασχηματισμό και απόπειρα επανεκκίνησης. Ένα σχέδιο που κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς τίποτα δεν μοιάζει να προχωρά ή τουλάχιστον να προχωρά με τον τρόπο και στον χρόνο που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα φτάνουν καθημερινά ποικίλες εισηγήσεις. Από ανασχηματισμό, με πρώτο υποψήφιο «θύμα» τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, έως και έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Το δεύτερο σενάριο, μάλιστα, φαντάζει πιο πιθανό από το πρώτο καθώς ο ανασχηματισμός, υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει κίνησης περιορισμένης πολιτικής απόδοσης και αποτελέσματος.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους»
Στην ανάγκη να προστατευτούν οι νέοι και οι πιο «αδύναμοι» επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο.

Στη συνάντηση που έδωσε το «παρόν» και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» . «Είναι αλήθεια πως όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική», συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.

Προηγουμένως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος, επεσήμανε στον Αλέξη Τσίπρα ότι στον κλάδο του έχει πάρει πλέον διαστάσεις το φαινόμενο της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα