Στο τραπέζι το δυνατό χαρτί της Ν.Δ.

Το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναμφίβολα ελκυστικό για τους ψηφοφόρους

Το βασικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και πολύ καιρό (πολύ πριν ανακοινώσει την ημερομηνία των πρώτων εκλογών) είναι ότι η χώρα πρέπει να μείνει σταθερή στο δρόμο που έχει χαράξει από τον Ιούλιο του 2019, ώστε η επιστροφή στην κανονικότητα να μην αποτελέσει μία παρένθεση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεργοποιεί και τα βαριά όπλα του για να πείσει τους ψηφοφόρους, ότι αξίζει την δεύτερη ευκαιρία για να οδηγήσει την χώρα με σταθερότητα στο αύριο και τις νέες προκλήσεις. Απέναντι στα σχέδια «Δήμητρα» και τις ακοστολόγητες υποσχέσεις έριξε στο τραπέζι το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο στηρίζεται πάνω στα πολλά βήματα που έγιναν κατά την διάρκεια της θητείας του (2019-2023).

Η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έχουν καλύτερους μισθούς (με νέες αυξήσεις στον κατώτατο), επαναφορά τριετιών και νέες μειώσεις φόρων. Κάτι που ενδυναμώνει το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού. Σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της περαιτέρω ψηφιοποίησης του κράτους, που αν μη τι άλλο είναι εξόχως θετικό για τον πολίτη, που βλέπει ότι η ταλαιπωρία στις συναλλαγές του με το δημόσιο να έχει εισέλθει στη λεωφόρο της εξαφάνισης.

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για αυξήσεις έως και 25% των μισθών, αλλά όχι με το καλημέρα, αλλά σε βάση τετραετίας. Ο βασικός στόχος το 2027 ο κατώτατος μισθός να έχει διαμορφωθεί 950 από 780 που είναι σήμερα. Παράλληλα, ισχύει και η δέσμευσή του για ένα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους με ειδική έμφαση σε όσους είναι στα κατώτερα κλιμάκια, αλλά και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο παραγωγικότητας.

Όμως εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα ζευγάρι με ένα παιδί το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί από 9.000 που είναι σήμερα στα 10.000 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Το εν λόγω μέτρο έρχεται ως απάντηση στην πίεση που υπέστησαν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, τόσο λόγω της ακρίβειας, όσο και λόγω της ονομαστικής μείωσης μισθών που είχαν ως αποτέλεσμα είτε την αύξηση της φορολογίας λόγω αλλαγής κλίμακας είτε την απώλεια επιδομάτων.

Όμως στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω της καλής πορείας των φορολογικών εσόδων και της όλο και βελτιούμενης μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών φορολογικής συμμόρφωσης θα επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο τη μείωση και άλλων φόρων. Πηγή από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι μιλάμε για άμεσους φόρους και όχι υποχρεωτικά για έμμεσους.

Ως συμπληρωματικό μέτρο για τους μισθούς είναι και η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια 1 περαιτέρω μονάδα (σήμερα εκκρεμεί μια μείωση 0,6% που είχε μείνει κάβα από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ). Η εν λόγω μείωση μπορεί να μεταφέρεται για την επόμενη τετραετία, έχει όμως άμεσο αντίκτυπο στις απολαβές των εργαζομένων, οι οποίες θα είναι κατά τι βελτιωμένες. Όσο για τις επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή για προοδευτική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εντός της τετραετίας, με το μέτρο να είναι πάγιο αίτημα της αγοράς.

Το δυνατό χαρτί

Όλες οι οικονομικές εξαγγελίες θεωρούνται από το πρωθυπουργικό επιτελείο το «δυνατό χαρτί» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες, καθώς η οικονομία αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του πρωθυπουργού έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου. Το πρόγραμμα Ν.Δ. στην πραγματικότητα έρχεται να «κουμπώσει» με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ που δρομολογούνται για τα επόμενα έτη, έτσι ώστε οι δράσεις που θα εξαγγελθούν να έχουν και προβλεπόμενη χρηματοδότηση. Μάλιστα κωδικοποιείται σε 155 σημεία, ενώ όλες οι οικονομικές εξαγγελίες εντάσσονται στην πρώτη ενότητα που τιτλοφορείται «Παραγωγική Ελλάδα».

Έπεται η «Κοινωνική Ελλάδα», η οποία θα αφορά τις δεσμεύσεις για την Υγεία, την Παιδεία και τα Μέσα Μεταφοράς. Στο θέμα της Υγείας η Ν.Δ. αποδίδει μεγάλη σημασία, με τον κ. Μητσοτάκη να περιγράφει μεγάλες αλλαγές στον χώρο, με αναδιαμόρφωση της λειτουργίας των ΤΕΠ, ανακατασκευή των 156 κέντρων υγείας της χώρας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και ένα μεγάλο πρόγραμμα για προληπτικές εξετάσεις για το σύνολο του πληθυσμού, κόστους 490 εκατ. Ευρώ.

Ακολουθεί η «Ψηφιακή και Πράσινη Ελλάδα», με τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο ψηφιακό κράτος, με την περαιτέρω διεύρυνση του gov.gr. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το Μαξίμου και στην ενότητα της «Δίκαιης Ελλάδας» που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη λειτουργία των θεσμών και στο κράτος, αλλά και στην περαιτέρω κατοχύρωση δικαιωμάτων, έτσι ώστε η ανάπτυξη να έχει χαρακτηριστικά δικαιοσύνης. Όλα τα παραπάνω, οδηγούν στην «Ισχυρή Ελλάδα», η οποία περιλαμβάνει τις προγραμματικές ενότητες για την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα, την ασφάλεια του πολίτη και το μεταναστευτικό.

Στον δρόμο προς τις κάλπες οι φόροι μπαίνουν στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για τις παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική της χώρας την επόμενη 4ετία με την αντιπαράθεση να αναμένεται να είναι θερμή καθώς τα φορολογικά βάρη αποτελούν ένα από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον πέντε μέτωπα στο φορολογικό πεδίο. Η ατζέντα περιλαμβάνει ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών με επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, διορθώσεις στις τιμές ζώνης ορισμένων δήμων, ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς, «λίφτινγκ» στα φορο-κίνητρα για την έκδοση αποδείξεων και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ στο τραπέζι θα βρεθούν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας των φυσικών προσώπων και το φορολογικό καθεστώτος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς αναμένουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές ήδη έχουν κάνει την προεργασία. Οι εκκρεμότητες είναι:

  • Κούρεμα αντικειμενικών αξιών: Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των αιτήσεων-ενστάσεων για κούρεμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν υποβάλει σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Την τελική απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις τιμές ζώνης, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
  • Επέκταση αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα: Αυτή τη στιγμή το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας.
  • Αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών: Μετά τις εκλογές αναμένεται να ενταθεί η δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών για την ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
  • «Λίφτινγκ» στα φορο-κίνητρα για e-αποδείξεις: Μετά την αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το νέο οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να επανεξετάσει τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
  • Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος: Με την παραδοχή ότι το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός και εργαλείο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων αναμένεται να ανοίξει δημόσιος διάλογος για το πώς θα πρέπει να μετεξελιχθεί το φορολογικό σύστημα τα χρόνια που έρχονται, λαμβάνοντας υπόψη τον εντεινόμενο φορολογικό ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες και την ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων.

 

Το δώρο Βαρουφάκη

Φυσικά πέραν του οικονομικού προγράμματος η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι πινγκ-πονγκ με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Από την μία ο πρώην υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει ναρκισσιστικά την δημοσιότητα με τις… απίθανα επικίνδυνες ιδέες του και από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις χρησιμοποιεί για να «κοντύνει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας μοιάζουν να λειτουργούν ως σύμμαχοι. Και οι δύο θέλουν να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας για δικούς τους λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης για να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα και ο κ. Βαρουφάκης για να πάρει εκδίκηση που έκανε πίσω ο κ. Τσίπρας το 2015.

Ακόμη και οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί κυβέρνησης ανοχής εν τέλει αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας που αταλάντευτα εδώ και ένα σχεδόν χρόνο έχει θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία για να συνεχίσει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Και βέβαια όσο ο κ. Βαρουφάκης επιμένει για τα προγράμματα για κλειστές τράπεζες και ψηφιακό νόμισμα, για «Δήμητρα» και «Οδυσσέα», προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «κάψει» οποιοδήποτε σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25, παρότι ούτε το τελευταίο είναι θετικό απέναντι σε αυτή την προοπτική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα περί «κυβέρνησης ηττημένων» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και «ψήφου ανοχής» του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, δεν βοηθούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει την ανατροπή, σε μία συγκυρία που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και πάλι άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

«Θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια που έκαναν το 2015. Να κλείσουμε την πόρτα σε όλα τα σενάρια καταστροφής της χώρας», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτοί οι οποίοι θέλουν να μας κυβερνήσουν, μην έχοντας μάθει τίποτα από τα κολοσσιαία λάθη τα οποία διέπραξαν το 2015, ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ίδιος που μας είπε πριν από λίγες μέρες, σε δείγμα αυταρέσκειας και αλαζονείας, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κλείσουν οι τράπεζες και να βγούμε από το ευρώ, θα πληρώνεστε όλοι με Δήμητρες, λέει…», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Σταματήστε να παίζετε Monopoly με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Ως εδώ με αυτές τις σαχλαμάρες, οι οποίες είναι και επικίνδυνες, γιατί όλα αυτά τα σχέδια εξακολουθούν να υπάρχουν στο μυαλό τους και θα τα εμποδίσουμε με ισχυρή Νέα Δημοκρατία από την πρώτη Κυριακή των εκλογών».

Ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει τη στρατηγική του, η οποία είναι ολομέτωπη επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχείς πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα σαφή «ανοίγματα» που επιχειρεί ο Μητσοτάκης προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Με προειδοποιήσεις ουσιαστικά ότι η ψήφος τους μπορεί να καταλήξει στον Τσίπρα για τη θέση του πρωθυπουργού και στον Γιάνη Βαρουφάκη για το υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν πιστεύω ούτε λέξη από όσα λέει» είναι η ενδεικτική αποστροφή του πρωθυπουργού για τον Αλέξη Τσίπρα, επιδιώκοντας να κινητοποιήσει όσους ψηφοφόρους δεν ενθουσιάζονται με μια επανάληψη του 2015. Εκείνους που επαναπατρίζονται στο ΠΑΣΟΚ και όσους ακόμα ζυγίζουν τις επιλογές τους, παραμένοντας στην αδιευκρίνιστη ζώνη (αναποφάσιστοι/Δεν απαντώ).

Σε μετρήσεις που έχει υπόψη του το Μαξίμου καταγράφεται μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δεν επιθυμούν συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς στοχεύει ο Μητσοτάκης με το «κεντρικό ερώτημα» της κάλπης «θέλουμε ΝΔ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Τσίπρα».

Στο μεταξύ στο 13,2% μετριέται η αδιευκρίνιστη ζώνη στην πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μετά την προκήρυξη των εκλογών (Metron Analysis/«Βήμα της Κυριακής») με ειδικότερα στοιχεία για την κομματική προέλευσή της. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι μαζί με τη δημοσκοπική μπάρα του «Δεν απαντώ» προέρχονται κυρίως από τη ΝΔ σε ποσοστό 19%.

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (10%), τα λοιπά κόμματα (5%) και το ΠΑΣΟΚ (4%), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεκδικήσουν τους «δύσπιστους».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα