Στόλτενμπεργκ: «Η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ικανοποιήσει»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε στην διάσκεψη του Μονάχου

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε τη Μόσχα για τους κινδύνους να διατυπώνει αδύνατες εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας αυτή την εβδομάδα ότι έχει ξεκινήσει την απόσυρση των στρατιωτών της και επισήμανε ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.

Ο γγ του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στην επιστολή του καλεί τον Λαβρόφ να συμφωνήσει σε περισσότερες συνομιλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο συγκλήθηκε τον Ιανουάριο για να συζητήσει επισήμως τις εκκλήσεις της Μόσχας προς τους συμμάχους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την ανατολική Ευρώπη.                                                     «Κάλεσα τη Ρωσία και όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους σε συναντήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και επανέλαβα την πρόσκλησή μου στην επιστολή που έστειλα στον υπουργό Λαβρόφ την Πέμπτη», είπε.

«Ανησυχούμε υπερβολικά γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζουν την ανάπτυξη στρατιωτών, συνεχίζουν την προετοιμασία. Και δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων σε πολεμική ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Σε μια σπάνια αποδοχή των ορίων της διπλωματίας ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.

Η Ρωσία έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορό της με την Ουκρανία επιμένοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ασκεί πιέσεις για την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία ωστόσο έχει απαντήσει ότι, με βάση τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, κάθε έθνος είναι ελεύθερο να επιλέγει τις συμμαχίες του.

«Επομένως ο κίνδυνος είναι τώρα ο συνδυασμός της μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών με την πολύ απειλητική ρητορική και την διατύπωση απαιτήσεων που γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε και λένε ότι αν δεν τις ικανοποιήσουμε θα υπάρξουν στρατιωτικές επιπτώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα