Στον πάγο μέχρι την 1η Ιουλίου

Την Κυριακή 1η Ιουλίου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το διαζύγιο μεταξύ του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού επισημοποιείται. Την ημέρα εκείνη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ (η Κεντρική Επιτροπή του Ποταμιού)και όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές της Σεβαστουπόλεως, αυτό είναι το όργανο το οποίο μπορεί να πάρει τόσο σημαντικές αποφάσεις όπως είναι η παραμονή, ή όχι στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ. Ως εκ τούτου, μέχρι τότε, πέραν του απροόπτου που πάντα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, επίσημοι τίτλοι τέλους μεταξύ των δύο φορέων δεν προβλέπονται και η σχέση τους θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή στον πάγο.

Οι περισσότεροι αναμένουν ότι η εισήγηση του Θεοδωράκη στην ΜΕΣΥΑ θα είναι για αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ και αυτόνομη πορεία και όπου βγάλει. Κάτι που θα ανακουφίσει την πλειοψηφία στελεχών και μελών, οι οποίοι ποτέ δεν είδαν με θετικό μάτι την συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ.

Την Δευτέρα το απόγευμα σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Σεβαστουπόλεως το κλίμα ήταν τεταμένο. Όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης απλά ανέστειλε την λειτουργία των στελεχών του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών τάχθηκε, υπέρ της παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες τα στελέχη του Ποταμιού που συμμετέχουν στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής, οι βουλευτές Σπύρος Δαννέλης και Γιώργος Μαυρωτάς και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής και αυτό όχι άμεσα τάχθηκε μόνο ο κ. Δαννέλης. Τόσο ο κ. Μαυρωτάς όσο και ο κ. Γραμματικάκης, παρά τις ενστάσεις που διατύπωσαν για το Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Ποταμιού.

Βαρύ το κλίμα

Το κλίμα εξάλλου μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως, από την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος – ΠΓΔΜ και μετά, είναι όπως συνομολογούν και οι δύο πλευρές βαρύ. Στην Χαριλάου Τρικούπη μπορεί επισήμως να πετάνε το «μπαλάκι» στην άλλη πλευρά λέγοντας πως «ας αποφασίσουν εκείνοι, εμείς ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε», είναι ωστόσο δεδομένο πως οι φωνές που θεωρούν τον κ. Θεοδωράκη «βαρίδι» πληθαίνουν. Χαρακτηριστική η νέα δήλωση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, πως μετά την απόφαση της κ. Γεννηματά να μη στηρίξει τη συμφωνία για το Σκοπιανό «έρχονται θετικά μηνύματα από παντού».

Την ίδια ώρα, στη Σεβαστουπόλεως το κλίμα είναι παρόμοιο έναντι του ΚΙΝΑΛ. Ακόμα και στελέχη που έχουν διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό, όπως ο κ. Αμυράς και ο κ. Δανέλλης, δείχνουν να ασφυκτιούν κάτω από την ομπρέλα του «πασοκοποιημένου», όπως λένε, Κινήματος και να εξετάζουν την αυτόνομη πορεία.

Ο Χρηστίδης

Για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης σε τηλεοπτική εκπομπή. “Προφανώς και θα συνεχίσει να υφίσταται Κίνημα Αλλαγής. Αυτή είναι η εντολή που μας έδωσαν 212.000 συμπολίτες μας λίγους μήνες πριν. Όλα τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής γυρνούν ανά την Ελλάδα και πραγματοποιούν εκδηλώσεις που γεμίζουν τις αίθουσες, γιατί καταλαβαίνουν όλοι ότι πρέπει να απαλλαγούμε από μία κυβέρνηση που είναι καταστροφική. Γνωρίζαμε από την αρχή πως έχουμε διαφορετικές αφετηρίες και υπάρχουν πολλά πολιτικά ρεύματα που εκφράζουν απόψεις. Το να έχουμε μια διαφορετική άποψη δεν πρέπει να ποινικοποιείται. Θέλουμε να προχωρήσουμε όλοι όσοι είμαστε μέχρι σήμερα μαζί και πολλοί ακόμα”.

Ο κ. Χρηστίδης απάντησε και στα όσα λένε από το Ποτάμι για μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ Plus: “Είμαστε το Κίνημα Αλλαγής, με συνδιαμόρφωση όλων των χώρων που συμμετέχουν και φυσικά με τους πολίτες με τους οποίους μιλάμε και τους ακούμε και τους αφουγκραζόμαστε. Εμείς ακούμε όλες τις απόψεις, ωστόσο δε δεχόμαστε υποδείξεις από κανέναν, ούτε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Είναι καλό να ευχόμαστε παγκόσμια αγάπη και ειρήνη, πρέπει όμως να δούμε τη συμφωνία στην ουσία, αυτή καθαυτή. Έχει δύο τρία πολύ κρίσιμα σημεία που δημιουργούν τετελεσμένα από τα οποία δύσκολα θα μπορέσουμε να βγούμε τα επόμενα χρόνια. Όλοι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζουν τις μικρές και απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη συμφωνία. Έχουμε ένα χρέος απέναντι στους Έλληνες πολίτες και την ιστορία της πατρίδας μας, αυτήν εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά και τα υπόλοιπα μέλη, προφανώς, καλόπιστα καταθέτουν την πρότασή τους και την σκέψη τους. Ωστόσο είναι στην ευχέρεια της Προέδρου το πώς θα τις εκφράσει και πώς θα εκπροσωπήσει την παράταξη στη Βουλή. Αντιλαμβανόμαστε το μήνυμα του κόσμου και της ιστορικής ευθύνης απέναντι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουμε μαζί. Αυτά που μας ενώνουν είναι παραπάνω από αυτά που μας χωρίζουν. Μπήκαμε σε μια διαδικασία που ήταν εντυπωσιακή κι αυτή την εντολή δεν μπορεί κανείς να την αφήσει στην άκρη. Δεν πιστεύουμε ότι θα κάνει κανείς τη χάρη στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα να τραυματίσει την παράταξη, η οποία γίνεται μέρα παρά μέρα πρωταγωνιστής. Αυτό είναι που θέλει και η βάση, μας θέλουν όλους στην πρώτη γραμμή ενωμένους, με καθαρή άποψη, για να λύσουμε προβλήματα”.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα