Στον ρυθμό του δράκου

Η επίσκεψη στην Κίνα, οι εξελίξεις στα ενεργειακά, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής ήταν αυτά που συζητήθηκαν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις προοπτικές που δημιουργούνται σχετικά με τις επενδύσεις από τον οικονομικό γίγαντα της Ασίας, ενώ συζητήθηκε και η πρόοδος της χώρας στα οικονομικά ζητήματα. Φυσικά, και οι δύο δεν έμειναν μόνο στα στοιχεία, αλλά ασχολήθηκαν και με το πώς θα βρεθούν κονδύλια για να ανακουφιστούν οι ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.
Πάντως, ανεξάρτητα από την ενημέρωση, όσοι συνομίλησαν το τελευταίο 48ωρο με τον Αντώνη Σαμαρά διαπίστωσαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός νιώθει μεν ικανοποίηση από το κοπιαστικό ταξίδι στην Κίνα, αλλά από την άλλη αγωνιά μήπως και η ελληνική γραφειοκρατία κάνει και πάλι το θαύμα της. Γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι είναι σημαντικό σύντομα να αρθούν όσα γραφειοκρατικά εμπόδια θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την έλευση των κινεζικών επενδύσεων, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα.
Γι’ αυτόν τον λόγο προχώρησε στη σύσταση ομάδας συντονισμού, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος. Την ομάδα αυτή αποτελούν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μυταράκης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece Στέφανος Ισαΐας και ο προϊστάμενος του γραφείου του πρωθυπουργού για τον ψηφιακό σχεδιασμό Δημήτρης Πτωχός.

Πύλη της Κίνας

«H Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και της Ευρώπης στην Κίνα, καθώς αυτό το γεγονός στηρίζεται και από τη γεωγραφική της θέση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την ημέρα του Εμπορικού Ναυτικού και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, η οποία διοργανώθηκε από το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η χώρα μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό, καθώς έχει έναν από τους πρωτοπόρους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως και επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον για επενδύσεις – και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο πετυχημένο μοντέλο της Cosco.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα πλέον έχει σταθεροποιήσει τη θέση της στην Ευρώπη και ότι θα πρέπει να βάλουμε τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη με οδηγό τη ναυτιλία και τον τουρισμό αλλά θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον και για άλλους κλάδους.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα