Στουρνάρας: Η Ελλάδα ήταν τυχερή που η κρίση συνέβη τότε και όχι τώρα

Σε αντίθεση με τότε πλέον δεν ανησυχεί για τη σταθερότητα της χώρας - «Είμαι ήσυχος. Μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια» σχολίασε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η Ελλάδα – πέρα από τις θυσίες του λαού και το χρέος που κλήθηκε να ρυθμίσει – υπήρξε τυχερή την περίοδο της κρίσης γιατί υπήρχε ηγεσία στην Ευρώπη σε Γερμανία και Γαλλία, αλλά και στην Αμερική, που αποφάσισε ότι έπρεπε να παραμείνει στην ευρωζώνη. Δεν ξέρω εάν σήμερα υπάρχει τέτοια ηγεσία. Ευτυχώς που η κρίση έγινε τότε και όχι τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά, σε μία συζήτηση με τον Tony Barber των Financial Times.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αντίθεση με τότε πλέον δεν ανησυχεί για τη σταθερότητα -δημοσιονομική ή χρηματοοικονομική- της χώρας. «Είμαι ήσυχος. Μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια», σχολίασε, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις της ΤτΕ για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε 2,3% εφέτος και 2,5% μεσοπρόθεσμα, πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά και μείωση του πληθωρισμού. «Εάν η Ελλάδα διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 2% τα επόμενα χρόνια και κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα από την πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο ίδιος επανέλαβε ότι πλέον έχει έρθει ο χρόνος για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, χωρίς να χρειάζεται σύγκριση με την αντίστοιχη πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, μιας και τα στοιχεία – για τον πληθωρισμό, την αγορά εργασίας – είναι διαφορετικά. «Εάν δεν διορθωθεί γρήγορα το επιτοκιακό σκηνικό θέτουμε σε κίνδυνο την ίδια την ανάπτυξη της Ευρώπης», σχολίασε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα