Στρατιωτική βάση ιδρύει η Τουρκία στη Λιβυή

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου η Λιβύη θα παραχωρήσει το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια στην Τουρκία

Η Τουρκία κατέληξε σε μια κρίσιμη συμφωνία με τη Λιβύη και μίσθωσε το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια για να δημιουργήσει στρατιωτική βάση, αναφέρει το φιλοκυβερνητικό τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο TGRT.

Το λιμάνι βρίσκεται ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Μισάτρα και η στρατιωτική βάση που θα δημιουργηθεί θα παραχωρηθεί στο τουρκικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, κίνηση που «σκοπό έχει να ενισχυθεί η κυριαρχία της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, να διασφαλιστούν οι τουρκικές ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων».

Η τουρκολιβυκή συμφωνία

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της τουρκολιβυκής συμφωνίας του 2020 που περιλάμβανε την ίδρυση δύο τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη, ενώ συνεχίζονται οι δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το TGRT σημειώνει ακόμα στην είδηση ότι η συμφωνία αυτή θα έχει έντονη απήχηση στην Ελλάδα και στις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρωτοβουλία της Τουρκίας στη Λιβύη ανακοινώθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), όπου πρόεδρος είναι ο Cihat Yaycı, ο οποίος είναι αντιναύαρχος εν αποστρατεία και μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Topkapı της Κωνσταντινούπολης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα