Σβήνει το καντήλι (της Φώφης…)

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα υποστεί νέα πτώση μετά τον εξοστρακισμό Βενιζέλου

Οι περισσότεροι εντός της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την κα Γεννηματά

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τον εξοστρακισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Φώφη Γεννηματά δείχνουν ότι η 7η Ιουλίου θα φέρει εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Κι αυτό διότι το ΚΙΝΑΛ –σύμφωνα με τις δύο δημοσκοπήσεις της Pulse και της MRB– κινείται πέριξ του 7% και υπολείπεται τόσο του ποσοστού που απέσπασε στις πρόσφατες ευρωεκλογές (7,8%), όσο και του στόχου που είναι διψήφιο ποσοστό, όπως το προσδιόρισε πολλάκις μέχρι σήμερα ο ευρωβουλευτής και ισχυρός εσωκομματικός αντίπαλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προς το παρόν, όλοι έχουν κλειστά στόματα στο ΚΙΝΑΛ και υποστηρίζουν ότι είναι προσηλωμένοι στον στόχο για να ισχυροποιηθεί το κόμμα στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, θέλοντας να πάρουν πίσω τους δικούς τους ψηφοφόρους, που έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά. Όμως είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ΚΙΝΑΛ αυτή την εποχή στην κυριολεξία δίνει μάχη για την 3η θέση. Απλά, επειδή το ΚΚΕ φαίνεται να μην εισπράττει τη δυσαρέσκεια, μοιάζει να μην ανησυχεί. Δεν μπορούν, όμως, να κοιμούνται ήσυχοι, καθώς το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜεΡΑ 25, όχι μόνο μπορεί να απειλήσει, αλλά προς το παρόν δείχνει να έχει καβατζώσει (κατά τη νεανική ορολογία) ένα σημαντικό μερίδιο της νεολαίας. Εκεί, δηλαδή, που για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είναι μαύρη τρύπα.

Τα δύο στρατόπεδα

Όσοι αντέδρασαν εν θερμώ στον εξοστρακισμό Βενιζέλου, ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές των επιλογών της Φώφης Γεννηματά, αντελήφθησαν ότι η κλιμάκωση της πόλωσης και της εσωστρέφειας δεν εξυπηρετεί κανέναν και πολύ περισσότερο τους ίδιους, έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν δύο στρατόπεδα εντός του ΚΙΝΑΛ. Το ένα το αποτελούν οι προεδρικοί, τα στελέχη που προέρχονται από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και αυτοί που προέρχονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και πρόσφατα συνέστησαν με την άδεια της Γεννηματά την κίνηση «Ανανεωτική Αριστερά» .

Το άλλο έχει συνταχθεί πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη κι εκφράζονται εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Γιάννη Μανιάτη, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, αλλά και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, συν φυσικά όσους «βενιζελικούς» παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ. Μάλλον συντάσσεται με αυτό το στρατόπεδο και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, που είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με το Ποτάμι τον Ιανουάριο του 2015. Αυτό το στρατόπεδο κάνει λόγο για μεγάλο κίνδυνο αποσυσπείρωσης προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας με αιχμηρό τρόπο τον εξοστρακισμό του κ. Βενιζέλου.

Ο παράγοντας Γερουλάνος

Όμως στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν να σκεφτούν και τον παράγοντα Παύλο Γερουλάνο. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας αποτελεί τον νέο πονοκέφαλο της ηγετικής ομάδας. Στην Αθήνα πέτυχε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε από την κα Γεννηματά να τοποθετηθεί σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ προσφέρθηκε να βοηθήσει στο επικοινωνιακό κομμάτι. Έναν τομέα που τον κατέχει πολύ καλά και στο παρελθόν έχει να επιδείξει επιτυχημένα αποτελέσματα. Ο κ. Γερουλάνος γνωρίζει πώς να προσελκύει τον κόσμο και ετοιμάζεται για περιοδεία στην Κρήτη, προκειμένου με συγκεκριμένες δράσεις στους δρόμους να αναδείξει τη σημασία τού να ισχυροποιηθεί το ΚΙΝΑΛ. Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τον κ. Γερουλάνο, καθώς αυξάνονται οι πληροφορίες που θέλουν τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας να κινείται υπογείως για μία ενιαία κεντροαριστερά. Μάλιστα, ήδη αναζητούν ποιοι κρύβονται από πίσω του, καθώς ουδείς θεωρεί ότι ο κ. Γερουλάνος κάνει το οτιδήποτε πριν να το έχει ζυγίσει πολύ καλά.

Επίδειξη δύναμης ετοιμάζει ο Βενιζέλος

 

Το διήμερο Τετάρτη 19 Ιουνίου και Πέμπτη 20 Ιουνίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την Πέμπτη εγχειρίστηκε στο μάτι (αποκόλληση αμφιβληστροειδούς), ετοιμάζεται για μία επίδειξη δύναμης, καθώς το think tank του οποίου ηγείται, ο «Κύκλος Ιδεών», πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό του με τη συμμετοχή πρωτοκλασάτων ονομάτων της πολιτικής, της επιστήμης και της διανόησης.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι «Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης», η οποία ως φαίνεται θα δώσει τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ανακηρύσσοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα πάρουν τον λόγο οι Αλεξάνδρα Δαλιάνη (Αρχιτέκτων μηχανικός – Πολεοδόμος, Ανώτατη Αρχιτεκτονική σχολή Βιλέτ Παρισίων), Νίκος Δεμερτζής (καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚΕ), Καρολίνα Μέρμηγκα (συγγραφέας), Παναγής Παναγιωτόπουλος (επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Νίκος Σουλιώτης (ερευνητής ΕΚΚΕ), Τάσος Γιαννίτσης (Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός), Μιλτιάδης Νεκτάριος (Καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, πρώην διοικητής ΙΚΑ), Θοδωρής Πελαγίδης (Καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Πάνος Τσακλόγλου (Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Νίκος Οικονομίδης(Καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business, New York University), Γκίκας Χαρδούβελης (πρώην Υπουργός Οικονομικών, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank Ergasias AE), Παύλος Μυλωνάς (Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας), Βασίλης Ράπανος (Πρόεδρος Alpha Bank, πρώην της Εθνικής Τράπεζας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Γιώργος Χαντζηνικολάου (Πρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών & του Χρηματιστηρίου Αθηνών), Άννα Διαμαντοπούλου (πρώην υπουργός, πρώην Επίτροπος και Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη), Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κώστας Μητρόπουλος (Εντεταλμένος Σύμβουλος PwC Ελλάδος), Γιώργος Βερνίκος (Πρόεδρος της ΟΚΕ & Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ), Γιώργος Καββαθάς (πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ), Γρηγόρης Μιχαηλίδης (Λέκτορας Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας [UNIC], Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω), Λευτέρης Κουσούλης (Πολιτικός Επιστήμονας), Δήμητρα Κρουστάλλη (Δημοσιογράφος), Πάσχος Μανδαβέλης (Δημοσιογράφος), Πέτρος Παπασαραντόπουλος (Συγγραφέας – Αναλυτής), Λαμπρινή Ρόρη (Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Έξετερ), Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας), Γιώργος Παγουλάτος (Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Λουκάς Τσούκαλης (Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ, Sciences Po, Παρίσι), Δημήτρης Χαραλάμπης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης), Περικλής Δημητρολόπουλος (Δημοσιογράφος), Αλεξία Κεφαλά (Δημοσιογράφος στην «Le Figaro»), Γιάννης Κουτσομύτης, (Αναλυτής).

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Πέμπτης με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα «Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης – προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης». Μία ομιλία που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

 

Διαβάστε επίσης